Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Isărescu: Rata inflaţiei va fi la finele anului în jur de 8%


Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, ieri, că potrivit ultimelor evaluări, rata inflației se va plasa în jurul valorii de 8%, cifră care va fi înscrisă în acordul încheiat de autoritățile române cu FMI.
„Ultimele evaluări făcute vineri și confirmate azi dimineață cu privire la efectele potențiale per ansamblu ne arată că după estimarea noastră la sfârșitul anului vom avea o rată a inflației undeva de 8%”, a spus Isărescu.
Guvernatorul BNR a menționat că, deși nu este ultima proiecție a BNR, cifra a fost transmisă Fondului Monetar Internațional, întrucât reprezintă un criteriu care trebuie îndeplinit în cadrul acordului cu instituția financiară internațională.
„Avem o proiecție la nivelul cifrelor în jurul căreia va trebui să ne încadrăm, pentru că reprezintă un criteriu”, a arătat Isărescu.
El a adăugat că speră ca rata inflației înre-gistrată la finele anului să fie mai mică decât cifra înscrisă în acordul cu FMI.
Guvernatorul BNR a menționat că majorarea TVA cu cinci puncte procentuale la 24% ar conduce, dacă s-ar transmite integral și la toate prețurile, la o creștere de 4,2 puncte procentuale față de nivelul actual.”În coșul de consum sunt produse care au o cotă de TVA de 9%, articole medicale, cărți, servicii hoteliere, deci cam 5% din coș. De asemenea, produse cu TVA zero – servicii îngrijire medicală, bilete cinema, teatru, cu o pondere de 4%. În consecință, tot aritmetic, ținând cont de acestea, majorarea cu transmitere integrală, aritmetică, ar fi de 3,9%”, a precizat Isărescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?