Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Consiliul Judeţean, acţionar majoritar la CUP


Consiliul Județean a aprobat, ieri, solicitarea privind transferul fără plată către județul Vrancea a acțiunilor S.C. Compania de Utilități  Publice S.A. (CUP) Focșani, de către toți acționarii  societății. Acest transfer este necesar deoarece societatea CUP își desfășoară activitatea pe întreg cuprinsul județului și va deveni un operator regional. Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, vrea ca operatorul regional CUP, „în baza viitoarei legii de reîmpărțire administrativ teritorială referitoare la regionalizarea României, să preia și regiile altor județe”.

Consiliul Județean va solicita transferul fără plată către județul Vrancea a acțiunilor CUP Focșani, de către toți acționarii societății. Consiliul Județean ar urma să devină acționar majoritar al CUP. Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a afirmat că nu vor avea de suferit programele „Vrancea Curată” și „Vranceaqua”, în valoare de circa 160 milioane euro. De asemenea, nu vor fi afectate moder-nizarea și extinderea rețelelor de apă la nivelul localităților din Vrancea.
„Este important ca această societate, care a devenit operator regional să funcționeze în parametri normali, cu o infrastructură modernizată la nivel european. Vreau și îmi doresc acest lucru ca operatorul regional CUP, în baza discuțiilor pe care le-am avut la nivelul colegilor din alte consilii județene, în baza viitoarei legii de reîmpărțire administrativ teritorială, cea referitoare la regionalizarea României, să preia și regiile altor județe”, a afirmat președintele Marian Oprișan.
Acesta a precizat că, în anul 2000, Focșaniul avea apă rece cu program iar acum are cea mai modernă stație de epurare a apelor uzate construită în România.
Prezent la ședință, primarul municipiului Focșani, Decebal Bacinschi, a declarat că este de acord cu această solicitare. „Din punctul meu de vedere sunt de acord cu pro-punerea Consiliului Județean pentru că numai cu ajutorul său în municipiul Focșani s-au realizat niște lucruri extraordinare din care amintesc Teatrul Maior «Gh. Pastia», Prefectura Putna, se lucrează la mausolee, la Muzeul de Istorie și vreau ca pe această cale să mulțumesc domnului președinte Marian Oprișan și Consiliului Județean pentru tot ce au făcut pentru cetățenii municipiului Focșani”, a afirmat primarul Decebal Bacinschi.
În replică, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a declarat că toate investițiile au fost realizate pentru comunitatea județului Vrancea. „Toate aceste lucruri le-am făcut mânat de cele mai bune intenții pentru binele cetățenilor municipiului Focșani și pentru binele cetățenilor județului Vrancea”, a precizat Marian Oprișan.

Consiliul Județean nu va fi acționar unic

Societatea pe acțiuni CUP SA s-a constituit din Regia Autonomă CUP Focșani cât și din celelalte patru unități administrativ teritoriale care operau servicii de apă și canal, astfel încât, începând cu anul 2008, CUP a devenit operator județean. Schimbarea a apărut deoarece CUP a accesat un proiect cu finanțare europeană în valoare de 107 mi-lioane de euro care presupune reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă, canalizare.
Secretarul județului Vrancea, Raluca Dan a declarat că în conformitate cu legea, Consiliul Județean nu va fi acționar unic la CUP SA. Ea a adăugat că este necesar ca cel puțin una din administrațiile locale care dețin acțiuni, respectiv Focșani, Adjud, Panciu, Odobești și Mărășești, să rămînă în continuare acționar la CUP.

Proiecte de peste zece mii miliarde lei vechi

La sfârșitul lunii martie, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Vrancea”. Este cel mai mare proiect de acest gen din România, cu o valoare totală de 107 milioane euro fără TVA, din care 82,8 milioane euro repre-zintă contribuția Uniunii Europene. Județul Vrancea este singurul din România care a reușit să obțină finanțări europene atât pe componenta de management integrat al deșeurilor cât și pe cea de apă/apă uzată, în valoare totală de 6.109 miliarde lei vechi. În prezent, Consiliul Județean este administrația județeană cu cele mai multe proiecte finanțate prin fonduri europene, până acum fiind în derulare proiecte de aproximativ 260 milioane euro, adică peste zece mii de miliarde lei vechi, bani care vor rămâne în Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?