Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Guvernul Boc, cămătarul autorităţilor locale


Guvernul falimentar Boc dă bani cu camătă primăriilor din România.  După ce a adus administrațiile locale în pragul falimentului adoptând o politică de subfinanțare cronică, Guvernul Boc vrea să le împrumute cu 360 milioane de euro, pentru achitarea datoriilor restante pentru bunuri, servicii, lucrări către agenții economici și care au datorii la stat. Anterior, același premier Boc anunțase că aceste plăți vor fi făcute de către Guvern motivând că autoritățile locale nu înregistrează venituri proprii care să le permită acoperirea cheltuielilor legate de funcționare în acest an. Profitul Guvernului după rambursarea de către primării a creditului va fi de peste 269 milioane lei, adică peste 2.690 miliarde lei vechi.

Guvernul Boc a ajuns cămătarul primăriilor din România cărora nu le asi-gură fonduri pentru funcționare, chipurile pentru că nu sunt bani la bugetul de stat. În schimb, guvernanții au găsit bani pentru a împrumuta primăriile care au datorii la diferite societăți comerciale. Mecanismul este simplu. Guvernul nu alocă fonduri suplimentare iar primăriile rămân fără bani. Atunci intervine împrumutul acordat primăriilor, de fapt încă o țeapă pentru autoritățile locale deoarece banii sunt doar pentru plata taxelor și impozitelor restante către buget ale anumitor societăți comerciale. Altfel spus, dacă o primărie are o datorie către o firmă care, la rândul ei, nu are datorii către bugetul de stat, atunci nu va putea contracta acest tip de împrumut. Nu contează că firma poate avea datorii la bănci sau la alți furnizori, poate intra în insolvență, deoarece guvernul cămătar pedelist este interesat doar de profitul său și nu de interesul cetățenilor. Guvernul se alege cu un profit frumușel și cu plata taxelor și impozitelor.
Ordonanța de urgență prevede acordarea unui împrumut autorităților locale, de 360 de milioane de euro, pentru achitarea datoriilor restante pentru bunuri, servicii, lucrări către agenții economici și care au datorii la stat. Numai că majoritatea primăriilor înregistrează venituri proprii foarte mici și depinde de banii alocați de la bugetul de stat. În această situație, autoritățile locale nu își vor putea onora obligațiile contractuale de după încheierea contractelor de împrumut iar statul va trece la executarea silită a unor instituții ale statului.
În actul normativ se precizează că, pentru primăriile cu restanțe la rambursarea împrumutului, „cotele defalcate din impozitul pe venit și sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale(…) vor fi alocate bugetelor locale numai pentru achitarea acestor obligații”.
În fapt, Guvernul va ajunge să primească bani de la primării, în loc să fie exact invers. În nota de fundamentare elaborată de guvern se arată că, prin acest tip de împrumut, statul va obține, doar în 2010, nu mai puțin de 46 milioane lei. Suma va crește în 2011 până la 307 milioane lei iar ma-ximul va ajunge în 2012, când se estimează că primăriile vor plăti nu mai puțin de 442 milioane lei către Guvern. Altfel spus, în cei cinci ani, guvernul va primi de la primării nu mai puțin de 1.769.694.000 lei, fără a mai socoti taxele și impozitele recuperate de la firme.

Guvernul ia cu o mână și împrumută cu cealaltă

Culmea, autoritățile locale au rămas fără fonduri tocmai din cauza aceluiași guvern Boc, cel care a alocat sume infime primăriilor, în special celor conduse de primari PSD și PNL, invocând criza economică. Colac peste pupăză, Prefectura Vrancea a blocat, din nou, activitatea administrațiilor locale din județ prin suspendarea aplicării hotărârii 6 din 2010 a Consiliului Județean prin care se repartizau peste 11 milioane lei către primăriile din Vrancea. Așa se face că, la șase luni de la începerea anului bugetar 2010, primăriile vrâncene nu pot folosi banii acordați pentru susținerea programelor de dezvoltare locală. Situația este delicată deoarece sunt primării vrâncene care au în derulare proiecte cu finanțare europeană. Fără fondurile alocate de la Consiliul Județean există riscul pierderii acestor finanțări.

„Guvernul face cămătărie”

Primarul din Odobești, Daniel Nicolaș, a declarat că această decizie a guvernului este una de cămătărie, deoarece aceste împrumuturi vor da naștere la alte datorii. „În principiu ideea de la care pleacă Guvernul pare bună, dar în realitate ne vom trezi cu alte datorii. La urma urmei ajungem acolo de unde am plecat. Probabil sunt anumite firme care au de încasat mi-lioane de la stat și atunci s-a gândit Guvernul că ar fi bine să dăm un împrumut primăriilor. Asta-i mai lipsea Guvernului Boc, să se transforme în cămătar. Nu de cămătărie avem nevoie acum, ci de susținere reală pentru a putea accesa fondurile europene, singurele capabile să ne scoată din criza financiară în care ne găsim. Să se împrumute Guvernul ca să susțină cofinanțarea autorităților, nu să dea bani precum cămătarii”, a precizat primarul Daniel Nicolaș.
Primarul din Cîrligele, Åžtefan Moscu, a arătat că ar fi groaznic să mai contracteze încă un împrumut, chiar și de la stat. „Deja avem un împrumut contractat în 2007 pentru care doar dobânda a ajuns la circa 100 milioane lei vechi lunar. Este un lucru groaznic pentru noi să mai realizăm un împrumut pentru a obține fonduri”, a afirmat primarul din Cîrligele.
Primarul din Panciu, Ion Petre, spune că ideea este bună dar este pusă prost în practică și duce, de fapt, la împovărarea administrațiilor pu-blice locale. „Dacă aceste sume nu vor putea fi rambursate la timp, Finanțele ne vor bloca conturile și ne vor lăsa fără bruma de venituri proprii pe care le avem, motivând că așa este prevăzut în această ordonanță. Cu acest lucru nu suntem de acord. De asemenea, se naște întrebarea de ce guvernul, pentru un împrumut pe care îl face statul, reușește să obțină o perioadă de grație de 25 de ani iar pentru împrumuturile pe care vrea să le dea administrațiilor locale, perioada de grație este de doar cinci ani. Considerăm că un astfel de împrumut este prea împovărător pentru noi”, a afirmat edilul din Panciu.

Bani pentru firmele de partid

Ordonanța de urgență aprobată de guvernul cămătar prevede acordarea unui împrumut autorităților locale, de 360 de milioane de euro, pentru achitarea datoriilor restante pentru bunuri, servicii, lucrări către agenții economici și care au datorii la stat. Teoretic, Ministerul Finanțelor Publice acordă unităților administrativ-terito-riale împrumuturi din veniturile obținute din privatizare, cu o dobândă de 6,25%, cu termen de rambursare de maxim 5 ani și o perioadă de grație de un an. Perioada de acordare a împrumutului se stabilește în convențiile de împrumut încheiate cu unitățile administrativ-teritoriale.
Practic, guvernanții nu vor acorda aceste fonduri oricărei primării și nu pentru orice firme. Potrivit unui comunicat de presă, MFP va comunica Agenției Naționale de Administrare Fiscală „sumele aprobate unităților administrativ-teritoriale precum și lista operatorilor economici furnizori de bunuri, servicii și lucrări ale căror obli-gații fiscale restante se sting în limita acestor sume”. Doar la nivelul județului Vrancea sunt datorii restante ale primăriilor către diferite firme de circa 20 milioane lei. Situația centralizată de la Direcția Generală a Finanțelor Publice arată că este vorba doar de firmele care au datorii mai mari de 250 mii lei către bugetul de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?