Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Dan Nica : Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene să nu preia spitalele cu datorii


Vicepreședintele PSD Dan Nica a lansat un apel către toți primarii și președinții de consilii județene din țară să nu aprobe preluarea spitalelor cu datorii. „Fac un apel public către toți primarii și toți președinții de consilii județene, și toate consiliile județene și locale care sunt în această situație să nu aprobe niciun fel de preluare a vreunui spital decât dacă acestea sunt predate curat, fără datorii, și, doi, dacă sunt prevăzute mecanisme clare, precise, de decontare a cuantumului sumelor care vor fi cheltuite de aceste spitale în fiecare lună”, a declarat, la Galați, Dan Nica.
În opinia acestuia, ordonanța prin care se urmărește descentralizarea unităților medicale, în sensul preluării acestora de către administrațiile locale de la Ministerul Sănătății, este aplicată în mod greșit.
„Este o măsură care, deși s-a dorit să fie bună, a fost pusă în practică prost pentru că ordonanța prevede că spitalele se transferă cu datoriile plătite la 31 martie, deși predarea se face, tot conform ordonanței, la 1 iulie. Toate datoriile din trimestrul doi pe care în principiu nimeni nu le știe dimensiunea acum când vorbim, pentru că suntem la jumătatea lunii iunie, vor fi transferate în sarcina primăriilor și consiliilor județene, dacă acestea vor avea nefericita inspirație să semneze așa fără niciun fel de atenție mărită aceste protocoale de predare-primire ale spitalelor”, susține Dan Nica.
Liderul PSD a spus că există riscul ca un primar sau un președinte de consiliu județean să fie acuzat de anumite pro-bleme care ar putea apărea în spitale din cauza lipsei fondurilor.
„Nu vrem să ne trezim cu cineva care printr-un eveniment nefericit – Doamne, ferește să își piardă viața, și după aceea să învinuim un primar sau un președinte de CJ. Trebuie să reținem că descentralizarea este una bună, corectă, dar acest lucru se face cu transferul corespunzător de resurse financiare”, a spus Dan Nica.
Social-democratul consideră că, în cazul în care vor fi spitale preluate cu datorii de către administrațiile locale, bugetul pentru investiții, în special pentru infrastructură, va fi cel afectat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?