Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Senatorii şi deputaţii votează moţiunea de cenzură


Senatorii și deputații dezbat și votează, astăzi, moțiunea de cenzură „Opriți genocidul social”, inițiată de parlamentarii PSD+PC, după asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, care reduce pensiile cu 15% și salariile bugetarilor cu 25%.
Dacă moțiunea de cenzură va fi adoptată, atunci Guvernul va fi demis, iar măsurile de austeritate pentru care Executivul și-a angajat răspunderea nu vor fi aplicate. În cazul în care moțiunea este respinsă, măsurile anticriză vor fi considerate adoptate, vor merge la promulgare și vor intra în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial. Pentru ca moțiunea să fie adoptată de Parlament, opoziția are nevoie de 236 de voturi.
PSD, PC și PNL au împreună 212 parlamentari, în timp ce arcul guvernamental beneficiază, teoretic, de 255 de senatori și deputați, dintre care unul, democrat-liberalul Daniel Oajdea, și-a anunțat susținerea pentru moțiune.
Semnatarii moțiunii susțin că, la votul de astăzi, senatorii și deputații au de ales între a arunca România într-o criză socială și economică și mai profundă, prin adoptarea legilor propuse de Guvern, și a demite Cabinetul Emil Boc, deschizându-se calea pentru găsirea altor soluții politice, economice și sociale.
De altfel, membrii Comitetului Executiv Național al PSD au aprobat, ieri, în unanimitate, ca votul pentru moțiunea de cenzură să fie la vedere. Totodată ei au decis ca parlamentarii care votează împotriva moțiunii de cenzură, se abțin de la vot sau nu votează la vedere să fie excluși din PSD.
Liderul social-democrat Victor Ponta susține că PSD va face tot ce este posibil pentru ca moțiunea de cenzură să fie adoptată de Parlament.
El a anunțat că PSD va ataca la Curtea Constituțională al doilea proiect de lege pe care Guvernul și-a asumat răspunderea – cel referitor la pensiile speciale.
Åži președintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, a susținut că Biroul Executiv al PC a decis susținerea moțiunii de cenzură. „Parlamentarii PC vor vota cu bilele la vedere. Eu cred că este un gest de normalitate față de cei care ne-au ales în Parlamentul României, să le arătăm că nu suntem pentru susținerea tăierii pensiilor și salariilor'”, a spus liderul conservatorilor.
Åži parlamentarii PNL vor susține moțiunea de cenzură, așa cum a anunțat, după ședința de ieri a Biroului Politic Central al formațiunii, liderul liberal Crin Antonescu. „Parlamentarii liberali vor fi prezenți la dezbaterea moțiunii de cenzură introdusă de PSD+PC și o vor vota”, a spus Antonescu.
În ceea ce îi privește pe deputații și senatorii puterii nu se poate vorbi despre o susținere totală a Guvernului, pentru că au existat politicieni chiar și din rândul PDL care și-au anunțat intenția de a vota pentru la moțiunea de cenzură. Printre ei și deputatul Daniel Oajdea, care a și fost propus pentru excludere din PDL, decizie luată cu 22 de voturi pentru și 5 împotrivă de Biroul Permanent Național al formațiunii. La începutul lunii iunie, și senatorul Iulian Bădescu și-a anunțat demisia din PDL, principalul motiv fiind faptul că nu susține programul anticriză al Guvernului Boc.
În timp ce partidele de la putere și din opoziție își anunță hotărât respingerea sau susținerea moțiunii, sindicatele s-au pregătit pentru un miting la Parlament, astăzi, chiar când se așteaptă dezbaterea documentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?