Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

25 mii euro pentru tinerii fermieri


Tinerii fermieri vrânceni pot începe depunerea de proiecte pentru obținerea celor 25 mii euro acordați de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea unei afaceri în agricultură. Fondurile sunt acordate prin măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”. Sesiunea de depunere a proiectelor a fost lansată, ieri, simultan cu cea pentru măsura 123 „Creșterea valorii adăugate a produselor agricole și forestiere”. Dosarele pentru obținerea fondurilor europene pot fi depuse până la 30 iunie.
Directorul Camerei Agricole Vrancea, Gabriel Necula, îi așteaptă pe tinerii fermieri din județ pentru realizarea documentației și depunerea proiectelor. „Avem în lucru circa 30 de proiecte pentru măsura 112 și îi așteptăm pe tinerii fermieri să vină la noi pentru a realiza proiecte pentru această măsură. Avem cele mai mici tarife și specialiști care cunosc problemele din agricultură. Le mulțumesc, totodată, celor 250 de fermieri care au apelat la serviciile noastre pentru realizarea proiectelor la măsura 141”, a afirmat directorul Gabriel Necula. Tarifele percepute de Camera Agricolă sunt de 450 lei pentru proiectele a căror valoare nu depășește 10 mii euro și de 2% pentru proiectele de până la 25 mii euro, din care 1% sunt plătiți la declararea eligibilității.
De remarcat că, la cele două sesiuni de depunere a proiectelor pentru măsura 112 din 2009, au fost acceptate proiecte depuse de 39 de fermieri vrânceni. Aproape jumătate dintre proiectele selectate din Vrancea au valoarea ma-ximă de 25.000 euro.
Valoarea sprijinului acordat se calculează în lei, în funcție de cursul euro stabilit la Banca Centrală Europeană la data întocmirii planului de afaceri. În cazul proiectelor cu același punctaj, departajarea acestora se face ținând cont dacă solicitantul este membru al unei forme asociative, dacă are în proprietate exploatația agricolă sau dacă deține o fermă de semi-subzistență. Cei care pot beneficia de acest sprijin financiar nerambursabil trebuie să aibă maxim 40 de ani, neîmpliniți la data depunerii cererii de finanțare. Pot fi persoane fizice sau juridice care practică activități agricole și a căror exploatație agricolă are o dimensiune economică cuprinsă între 6 și 40 UDE, înregistrată în Registrul Fermelor/Registrul Agricol.
„Unitatea de Dimensiune Economică (UDE) reprezintă unitatea prin care se exprimă dimensiunea economică a unei exploatații agricole determinată pe baza marjei brute standard a exploatației (Decizia Comisiei nr. 85/377/CEE). Valoarea unei unități de dimensiune economică este de 1.200 Euro”, se arată în Ghidul Solicitantului.
Pentru a putea accesa fondurile europene, aplicanții trebuie să aibă sub 40 de ani, să obțină un venit brut de 7.200 euro/ani din producția obți-nută în ferma proprie. 30% din suma primită de beneficiar trebuie utilizată pentru realizarea de investiții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?