Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Proiect pentru transformarea Crângului Petreşti în zonă de agrement


Consiliul Județean Vrancea a aprobat, ieri, proiectul de hotărâre privind solicitarea transmiterii suprafeței de 41 hectare de teren situat în Crângul Petrești, din domeniul privat al municipiului Focșani în domeniul privat al județului Vrancea și administrarea Consiliului Județean. Solicitarea a fost făcută de administrația județeană pentru refacerea zonei protejate Crângul Petrești, lucru stabilit prin  hotărârea 12/1993 a Consiliului Județean. Crângul Petrești ar urma să fie transformat într-o zonă de agrement. Åži de această dată, consilierii județeni PDL s-au opus acestui proiect. În realitate, inițiativa președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, are rolul de a păstra în patrimoniul județului această zonă de recreere a vrâncenilor.

Cei șapte consilieri județeni ai PDL au boicotat proiectul de hotărâre privind solicitarea de transmitere a suprafeței de 41 hectare de teren situat în comuna Vînători, din domeniul privat al municipiului Focșani și administrarea Consiliului Local în domeniul privat al județului Vrancea și administrarea Consiliului Județean. Ei s-au opus deși aceasta este singura șansă pentru reabilitarea Complexului Căprioara și amenajarea Crângului în parc de agrement. Este vorba de 41 de hectare de pădure situate în Crângul Petrești, care, împreună cu cele 12,8 hectare de teren deținute de Consiliul Județean Vrancea, reîntregesc zona protejată Crângul Petrești. Arhitectul șef al județului Daniela Olaru, a declarat că solicitarea administrației județene are în vedere două componente, respectiv reîntregirea zonei protejate Crângul Petrești și posibilitatea de a accesa fonduri europene pentru reabilitarea Complexului Căprioara și transformarea zonei în parc de agrement.
„Cele 41 de hectare solicitate împreună cu cele 12,8 hectare deținute de Consiliul Județean Vrancea reîntregesc ceea ce este definit de hotărârea Consiliului Județean nr. 12/1993, ca fiind zonă protejată. De asemenea, pentru a putea accesa fonduri pentru realizarea Centrului de afaceri, a sălii de sport și a bazinului de înot din cadrul Complexului Căprioara, dar și pentru transformarea Crângului în parc de agrement este necesar ca administrația județeană să fie proprietarul acelui teren”, a precizat arhitectul Daniela Olaru.
În ciuda argumentelor, pedeliștii au votat împotriva proiectului de hotărâre, motivând că pădurea a fost dată de regele Carol, municipalității focșănene. Motivul este unul pueril, deoarece Crângul Petrești nici nu se mută și nici nu poate fi înstrăinat, context în care rezultă că va rămâne în folosul vrâncenilor și a focșănenilor în special. Mai trebuie știut că, inițiativa președintelui Marian Oprișan, are rolul de a păstra în patrimoniul județului această zonă de recreere a vrâncenilor, motiv pentru care a anunțat că Consiliul Județean va ataca în instanța de contencios administrativ concesiunile ilegale făcute de Primăria Vînători a terenurilor de la marginea Crângului.
De altfel, președintele ședinței de ieri, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea Dragoș Bîrlădeanu, a spus că regele Carol nu știa că Crângul Petrești poate fi transformat într-un parc de agrement pentru vrânceni.

Crângul Petrești, parc de agrement pentru vrânceni

Consiliul Județean Vrancea intenționează să înființeze un parc de recreere și agrement în Crângul Petrești. Proiectul mai include și reabi-litarea Complexului Căprioara. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat, la sfârșitul lunii aprilie, că în Crângul Petrești va fi înființat un parc regional de recreere și agrement. Acest lucru va deveni realitate deși se pun piedici în realizarea acestui proiect încă din 2005. Åžeful administrației județene a arătat că acest lucru va fi posibil după ce, cu acordul Consiliului Local Focșani, vor fi trecute în proprietatea județului Vrancea și administrarea Consiliului Județean cele 41 de hectare de pădure deținute de Primăria Focșani în Crângul Petrești. Administrația județeană este justificată să solicite acest teren deoarece, în anul 2003, Primăria Focșani a primit în proprietate, gratuit de la Consiliul Județean, sediul în care își desfășoară activitatea.
„Odată cu trecerea în administrarea Consiliului Județean a celor 41 de hectare de fond forestier, plus proprietatea pe care o deține Consiliul Județean în Crângul Petrești, vor deveni prin hotărâri ale Consiliului Local Focșani și Consiliului Județean Vrancea, obiectiv pentru recreerea și agrementul cetățenilor județului Vrancea și ai municipiului Focșani”, a afirmat Marian Oprișan.

Pedeliștii, specialiști în păreri…..

Consilieri județeni ai PDL au votat, la ședința ordinară de ieri, împotriva proiectului privind „Modernizarea, extinderea și dotarea Centrului Åžcolar pentru Educație Incluzivă Mihălceni”, finanțat din fonduri europene, alocate prin Programul operațional regional 2007 – 2013, axa prioritară 3, domeniul de intervenție 3.4. Pedelistul Emilian Diaconu a afirmat că pentru realizarea acestei investiții se alocă prea mulți bani. În replică, directorul Direcției Tehnice din cadrul Consiliului Județean Vrancea, Iulian Matache, a spus că afirmația este cu atât mai gravă cu cât se bazează doar pe păreri. „La fiecare ședință a Consiliului Județean discutăm doar despre păreri. «Mi se pare că», «eu cred că…». Mai bine ați merge la Mihălceni și vă punem la dispoziție toate documentele, ca să vedeți dacă aceste lucrări erau necesare”, le-a răspuns Iulian Matache cârcotașilor pedeliști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?