Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Peste 150 de şoferi re-testaţi pentru recuperarea permisului


Åžoferii care rămân fără permis de conducere au posibilitatea să fie testați de Poliția Rutieră pentru a-și recupera documentul mai devreme. În numai o lună, 169 de șoferi au fost testați și puțin peste jumătate dintre aceștia au fost declarați „admis”. Mulți dintre ei nu sunt la prima testare și potrivit polițiștilor, au fost persoane care au susținut testul grilă și de 10 ori până au reușit să răspundă corect la 13 din cele 15 întrebări, cât are testul grilă.

Zeci de șoferi iau, săptămânal, cu asalt sediul Poliției Rutiere pentru a susține examenul în urma căruia și-ar putea recupera permisul de conducere suspendat pentru diferite abateri comise în trafic. Aceștia primesc un test grilă cu 15 întrebări și au voie să greșească doar două din acestea pentru a-și putea recupera permisele de conducere, înainte de a trece cele 30, 60 sau 90 de zile, perioadă pe care le-a fost suspendat permisul. Åžoferii mai au de îndeplinit și alte condiții ca să poată susține testarea. Spre exemplu, un șofer care vrea să-și recupereze permisul mai repede nu trebuie să mai fi comis nicio altă abatere în ultimul an. Numărul conducătorilor auto care rămân fără permise de conducere este în creștere. Aproape zilnic, șoferii sunt prinși pe picior greșit de către polițiștii din cadrul Serviciului Poliției Rutiere. Spre exemplu, în ultima lună, 169 de șoferi au susținut testarea pentru recuperarea permisului de conducere. Potrivit inspectorului Cătălin Manea, din cadrul Serviciului Poliției Rutiere „numai în perioada 19 aprilie – 20 mai au fost reținute 38 de permise de conducere pentru alcool, 39 pentru viteză, trei pentru defecțiuni tehnice, cinci pentru neacordare de prioritate vehiculelor și două pentru depășire”. Åžoferii care își vor permisele înapoi înainte să le expire termenul și îndeplinesc toate condițiile, merg la sediul Poliției Rutiere pentru testare. Unii dintre ei trec testul, alții nu. Spre exemplu, pe 19 aprilie, 12 șoferi și-au exprimat dorința de a susține testarea. Dintre aceștia, doar trei au reușit să răspundă corect la 13 întrebări din 15 iar nouă dintre ei au fost respinși. La următoarea testare, de pe 23 aprilie, au venit 20 de șoferi mai pregătiți. Dintre aceștia 10 au trecut testarea iar 10 nu. O zi mai norocoasă a fost pe 3 mai când din cei 18 șoferi testați, 12 au fost declarați admiși. Åži pe 10 mai, la sediul Poliției Rutiere s-au prezentat 13 șoferi iar nouă dintre ei au și reușit. Cert este că numărul celor care reușesc să treacă de testare este puțin mai mare decât al celor care se împotmolesc în întrebări. „În perioada amintită au fost testate 169 de persoane din care 88 au fost declarate admis și 81 respins. Unii dintre aceștia au susținut testarea de mai multe ori”, a mai spus inspectorul Cătălin Manea.
Testat de 10 ori
Nu doar șoferii care sunt prinși în flagrant în timp ce încalcă legea rămân fără permise. Documentul poate fi reținut și după ce un conducător auto acumulează 15 puncte de penalizare. Punctele de penalizare sunt acordate în baza unui proces verbal de constatare și, în termen de 48 de ore, sunt introduse într-o bază de date. Sunt și șoferi care nu renunță așa ușor și se prezintă la testarea pentru recuperarea permisului de conducere de mai multe ori până reușesc. Spre exemplu, un șofer de 27 de ani s-a prezentat la sediul Poliției Rutiere de 10 ori până a reușit să răspundă corect la 13 din cele 15 întrebări. Potrivit polițiștilor din cadrul Serviciului Poliției Rutiere, acesta ar fi unul dintre șoferii care au fost testați de cele mai multe ori. Întrebările din testul grilă le-au dat bătaie de cap altor doi șoferi de 65 și 50 de ani, care au trecut pe la poliție de cinci ori. Întrebările îi bagă-n ceață și pe șoferii mai tineri care nu reușesc să ia din prima și astfel sunt nevoiți să treacă prin emoțiile testării de mai multe ori. Deși unii dintre ei reușesc mai greu să răspundă la cele 13 întrebări, șoferii se bucură că au această posibilitate. „Am susținut și eu, acum ceva vreme, testarea pentru a-mi recupera mai repede permisul de conducere și am luat a doua oară. Una este atunci când te afli în trafic și știi din instinct ce trebuie să faci și alta este când vine vorba de întrebări. Este bine că avem această variantă pentru că așa ne putem recupera permisele mai repede. Foarte mulți dintre noi nu pot sta două sau trei luni fără permis, mai ales dacă ai un serviciu care cere acest lucru. E mai bine așa, că ne mai uităm și noi pe codul rutier înainte de a ne prezenta la testare”, a precizat Iulian Brânzoi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?