Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Peste 138 mii lei din impozitarea agriculturii


Impozitarea vânzării produselor agricole din 2009 a adus bugetului de stat peste 138 mii lei, adică peste un miliard de lei vechi pentru produsele vândute anul trecut. Impozitul a fost virat la bugetul de stat de către firmele care au cumpărat produsele agricole de la fermieri. Impozitul se calculează prin reținere la sursă la momentul plății veniturilor de către firme, prin aplicarea unei cote de 2% asupra venitului brut. Practic, pentru fiecare cantitate de produse agricole vândută de fermieri se calculează un impozit de 2% asupra valorii produselor livrate.
De exemplu, în cazul depozitelor care achiziționează grâu, acest impozit este reținut din suma de bani care trebuia plătită țăranilor. Dacă un kilogram de grâu este comercializat cu 0,5 bani, atunci impozitul care trebuie plătit este de 0,01 lei/kilogram. Este vorba despre produsele agricole vândute către magazii, depozite, silozuri, comple-xele zootehnice. Un ordin al Ministerului Agriculturii definește produsele agricole ca fiind cele „obținute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole”.
„Exemple: cereale pentru boabe (grâu, secară, orz, ovăz, orez, porumb, etc.), leguminoase boabe uscate (mazăre boabe, năut boabe, fasole boabe, etc.), rădăcinoase (cartofi, sfeclă de zahăr, sfeclă furajeră, etc.), plante industriale (rapiță, floarea soarelui, soia boabe, in pentru ulei – se-mințe, tutun, etc.), furaje verzi din teren arabil (porumb verde furajer, trifoi, lucernă, etc.), legume cultivate în câmp (varză, spanac, salată verde, pepeni, vinete, castraveți, ardei, dovlecei, morcovi, etc.), fructe (piersici, caise, struguri, cireșe, vișine, nuci, gutui, zmeură, mere, pere, etc.)”, se arată în ordin.
Potrivit reprezentanților Direcției Generale a Finanțelor Publice, în anul 2009, în declarația 100, la rândul privind impozitul pe veniturile din activități agricole a fost declarată suma de 173.311 lei. „Încasările realizate pentru anul 2009 din impozitul pe veniturile din activități agricole au fost de 138.323 lei”, au precizat reprezentanții DGFP. Potrivit Codului Fiscal, „în cazul contribuabililor care realizează venituri bănești din agricultură, potrivit prevederilor art. 71 lit. d), prin valorificarea produselor vândute către unități specializate pentru colectare, unități de procesare industrială sau către alte unități pentru utilizare ca atare, impozitul se calculează prin reținere la sursă prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii produselor livrate, începând cu data de 1 ianuarie 2009, impozitul fiind final”.
Procedura de aplicare a prevederilor referitoare la acest impozit a fost stabi-lită prin Ordinul 190 din 30 martie 2009 privind aprobarea procedurii de stabilire și plată a impozitului pe veniturile bănești din agricultură realizate prin valorificarea produselor vândute către unități specializate pentru colectare, unități de procesare industrială sau către alte unități pentru utilizare ca atare. Termenul de virare al impozitului este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?