Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Probaţiunea, mai ieftină decât închisoarea


Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea a sărbătorit, ieri, zece  ani de la înființare. Evenimentul a fost sărbătorit printr-o Sesiune de Comunicări Åžtiințifice, care a avut loc la Centrul de Studii Focșani al Universității „George Barițiu” din Brașov. Au participat profesori universitari, judecători, procurori, reprezentanți ai Penitenciarului Focșani, dar și consilieri de probațiune. Gazdă a fost profesorul universitar Ovidiu Predescu, prorectorul Universității „George Barițiu”. „Acum zece ani vorbeam despre un experiment, iar acum vorbim despre certitudine. Avem certitudinea că peste 400 de personae, care au fost sub supravegherea Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea, au adus ceva înapoi societății față de care au greșit”, a declarat Iuliana Elena Cărbunaru, directorul Direcției de Probațiune.
Decebal Bacinschi, primarul municipiului Focșani, a spus că în acești zece ani, comunitatea a beneficiat de acest program și că nu se dorește altceva decât ca persoanele care și-au primit pedeapsa să fie reintegrate în societate și ca cei care nu își plătesc taxele și impozitele să presteze muncă în folosul comunității. Președintele Tribunalului Vrancea, judecătorul Adrian Toni Neacșu a declarat că îi dorește Serviciului de Probațiune să scape de sintagma „de pe lângă”, iar în scurt timp să se vorbească despre Autoritatea Națională de Probațiune. Printre cei care au mai susținut alocuțiuni s-au numărat și Ion Lefter, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, Ion Diță, directorul Penitenciarului Focșani, dar și profesorul universitar Gheorghe Antoniu, directorul științific și onorific al Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române.
Chiar dacă pe plan internațional, instituția probațiunii a apărut din secolul al XIX-lea, în România a început să se dezvolte abia după 1996. La Focșani, experimentul probațiunii a început în 1997 când cadrele din Penitenciarul Focșani au fost pregătite de specialiști englezi în domeniul probațiunii. „Au trecut zece ani. Parcă nici n-am sesizat. Au fost ca o clipă, ca un vis. Atunci când am început am avut convingerea că vom reuși și am avut alături oameni care  ne-au sprijinit. La început eram doar trei persoane, care după atâția ani sunt încă în echipa noastră”, a declarat Costel Constandache, șeful Serviciului de Probațiune.
În ciuda crizei, probațiunea se află într-o continuă extindere și caută să angajeze noi persoane. Costurile pentru a întreține o persoană aflată în detenție sunt de opt ori mai mari decât atunci când acesta și-ar ispăși pedeapsa sub supravegherea serviciului. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?