Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Vlădescu despre salarii: Nu văd lege care să spună că unde pot să dau nu pot să şi iau


Reducerea salariilor bugetarilor cu 25% se va face individual, pe baza unei legi, așa cum au fost decise și majorările de salarii, pe care nimeni nu le-a contestat în instanță, afirmă ministrul Finanțelor Publice, Sebastian Vlădescu.

 „Când se majorează salariile, se dă o lege și nimeni nu se întreabă cum se realizează tehnic. (…) Nu există lege care să spună că justiția are dreptul să legifereze în sectorul bugetar. (…) Nu văd lege care să spună că acolo unde pot să dau nu pot să și iau”, a declarat Vlădescu, luni, pentru MEDIAFAX.

El a exemplicat că, în condițiile unei ajustări de 20% a sectorului privat, și încasările la buget se diminuează proporțional, iar diferența nu are de unde fi acoperită.

” De unde să plătesc acești 20%? (…) Dacă mâine ar fi un cataclism, iar toate piețele s-ar prăbuși și n-ar mai funcționa nimic, încasările s-ar reduce brusc cu 30-40%, ar trebui să păstrăm salariile la nivelul de dinainte? „, s-a întrebat retoric Vlădescu.

El a continuat, arătând că alte state europene au decis reduceri de salarii în sectorul bugetar și chiar eliminarea unor drepturi salariale, cum ar fi cel de-al 13-lea salariu, și nimeni nu consideră că este o acțiune ilegală.

Vlădescu a reiterat că această măsură are impact imediat și rezolvă o problemă pe termen scurt, care are un efect în acest interval mai rapid decât disponibilizările.

El a ținut să precizeze că restructurarea în sectorul public va continua și aceasta va fi soluția pe termen mai lung.

În ceea ce privește informațiile privind reducerea unor ajutoare, cum ar fi indemnizațiile pentru mame sau ajutorul de transport acordate pensionarilor pentru călătoriile cu trenul, Vlădescu a arătat că acestea sunt incluse în pachetul de reduceri al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, care trebuie să ajungă la o economie de 1% din PIB.

El a explicat că prin tăierea pensiilor, costurile cu asistența socială se reduc cu 3,2 miliarde lei, respectiv aproximativ 0,8% din PIB, astfel că Ministerul Muncii este obligat să ia și măsuri complementare pentru a ajunge la 1% din PIB.

Vlădescu nu a dorit să comenteze eventualele măsuri pe care Ministerul Muncii le va adopta, dar nici nu a infirmat zvonurile din presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?