AC/DC a tunat şi fulgerat în faţa Casei Poporului

0
196


Trupa AC/DC a adus duminică, în Piața Constituției, tunuri, confe-tti, o locomotivă, un Angus Young la 220 de volți și peste 60.000 de fani, care au cântat împreună cu ei „Thunderstruck”, „Hell’s Bells” și „Back in Black”.
Vocalul trupei, Brian Johnson, și-a făcut apariția pe scenă pe acordurile piesei „Rock N’ Roll Train”, la ora nouă fix, după ce publicul a fost încăzit cu un montaj de imagini pe cele trei monitoare – unul central și două în dreapta și stânga scenei. După el, pe scenă a urcat celebra locomotivă, care a rămas atârnată tot concertul. „Bună seara, București”, a spus acesta în limba română, lucru care a entuziasmat și mai mult publicul, colorat cu „semnătura” AC/DC: cornițe roșii luminoase. La fel ca și locomotiva de pe scenă, AC/DC a demonstrat că este o mașinărie bine unsă, cu piesele sincronizate la secundă, cu același chitarist îmbrăcat în școlar care cântă „în glumă, dar nu greșește o notă”, cu un Brian Johnson cu bască, a cărui voce nu mai are aceleași asperități, dar care încă mai poate cânta celebrele hituri, și cu un baterist care ține ritmul cu o eternă țigară în colțul gurii. Totul părea să fie „o nouă zi la job” pentru cei de la AC/DC. Au venit, au cântat și au primit aplauzele. Între acestea au mai fost joaca lui Angus Young cu publicul, melodiile atât de cunoscute pe care le cânta mai mult publicul și toată recuzita rock’n’roll cu care o trupă versată și purtată prin toată lumea în concerte a venit la București. La București, trupa a alternat melodii de pe noul album cu hiturile sale celebre, cântate de peste 60.000 de oameni. Astfel, vechiul „Back in Black” a fost urmat de „Big Jack”, de pe recentul album „Black Ice”. Până și absențele trupei au fost calculate la milimetru. După primul moment de pauză mai mare, când tensiunea deja crescuse în rândul fanilor, s-au auzit acordurile piesei „Thunderstruck” pe care toți spectatorii au început să sară.

Maestru al solourilor de chitară

După energia cunoscută a piesei, AC/DC s-a întors în prezent, cu „Black Ice”, pentru a reveni la mai clasicul „The Jack”, de pe albumul „High Voltage”. Aici, Angus Young a fost liber să se desfășoare, pe ritmurile de blues. Åži nu doar din punct de vedere muzical. În aplauzele și fluierăturile complice ale publicului, acesta a scăpat de uniforma de licean, cu un număr de striptease. Când a venit rândul pantalonilor trei sferturi, acesta și-a arătat boxerii cu AC/DC, pentru a reveni, un minut mai târziu, la vechea sa meserie: cea de maestru al solourilor de chitară.
Åži pentru că era momentul hiturilor, clopotul uriaș din „tavanul” scenei a coborât pentru ca Brian Johnson să se agațe de el și să-l facă să sune și, evident, a urmat „Hell’s Bells”. A urmat „Shoot to Thrill”, pentru a nu uita că trupa australiană este prezentă pe coloana sonoră a unuia dintre cele mai recente blockbustere, „Omul de oțel 2/ Iron Man 2”, urmat de „You Shook Me All Night Long” și „T.N.T”. „Whole Lotta Rosie” a prezentat un nou personaj din turneul trupei: o imensă păpușă gonflabilă planturoasă, care a apărut, la mijlocul melodiei, pe scenă. Åži, curând, a venit iar rândul lui Angus Young, care a alergat pe un culoar al scenei făcut în public, pentru a ține un solo în mijlocul mulțimii, pe o platformă care se ridica. Primul solo s-a terminat cu o ploaie de confetti. Întors pe scena principală, Young nu s-a lăsat, și a dialogat cu publicul. Ei îi cântau, el îi imita la chitară și nu a încheiat până când nu s-a tăvălit pe scenă, bineînțeles, neratând nicio notă la instrumentul său. Åži atunci, cei 60.000 de spectatori au fost ai lui. Iar pentru bis, trupa a păstrat piesele din seria „oldies but goldies”: „Highway to Hell” și „For Those about to Rock (We Salute You)”. Ultima piesă a fost gândită la fel de în detaliu ca și întregul show. De fiecare dată când Johnson striga „fire” („foc, n.r.”), tunurile de pe marginea scenei trăgeau spre public.

În deschidere, Down și Iris

În deschiderea trupei AC/DC au cântat, duminică, Down și Iris. Ziua show-ului a mai adus, pe lângă desfășurarea de forțe din Piața Constituției, probabil cel mai mare număr de tricouri negre pe care l-a cunoscut zona Unirea, o epocală coadă la toaletele ecologice din spa-țiul rezervat concertului și unui dintre cele mai calculate și așteptate concerte din România.
Trupa de hard rock AC/DC a fost înființată la Sydney în 1973 și este formată din Brian Johnson (voce), Angus Young (chitară solo), Malcolm Young (chitară ritmică), Cliff Williams (bas) și Phil Rudd (baterie). Trupa a adus în Capitală show-ul „Black Ice”, care promovează cel de-al 15-lea material de studio al ei, lansat în octombrie 2008.
Turneul, primul după „Stiff Upper Lip”, susținut de AC/DC în 2000/2001, a avut zeci de concerte sold out în întreaga lume. Trei dintre concertele susținute în Buenos Aires au fost filmate pentru un posibil DVD live, care ar urma să fie lansat. „Black Ice” a câștigat premiul pentru „Marele Turneul al Anului” acordat anul acesta de Pollstar Concert Industry.
De asemenea, a primit nominalizări și la Billboard Touring Awards. Până în prezent, turneul a avut încasări de cel puțin 135,3 milioane de dolari, potrivit Billboard Boxscore.
AC/DC în România a fost un eveniment prezentat de East European Concert și Marcel Avram, prin asociere cu D&D East Entertainment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here