Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

BNR: Piaţa interbancară este departe de eficienţa pe care trebuie să o aibă


Adâncimea pieței secundare a titlurilor de stat și nivelul de tranzacționare pe piața interbancară arată că piața este departe de eficiența pe care trebuie să o aibă în timp, a declarat, marți, viceguvernatorul BNR Cristian Popa.
El a arătat că, după izbucnirea crizei în SUA, atenția cercetărilor economice a fost din îndreptată către problema lichidității.
Totodată, Popa a atras atenția că lichiditatea este foarte volatilă.
După apariția primelor efecte ale crizei asupra economiei României, în toamna anului 2008, băncile s-au confruntat cu lipsă acută de lichiditate, ceea ce a dus la majorarea dobânzilor de pe piața interbancară.
Totuși, prin intervenții ale BNR s-a controlat nivelul lichidității, iar în prezent băncile se confruntă cu un exces de lichiditate.
Potrivit datelor BNR, instituțiile de credit au plasat în aprilie depozite overnight la banca centrală în valoare cumulată de 80,06 miliarde lei, un nou nivel maxim al ultimilor trei ani, ceea ce înseamnă că plasamentele din primele patru luni au fost de 3,5 ori peste suma constituită în întreg anul 2009.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?