Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Certificatul energetic, introdus din 15 iunie


Certificatul energetic solicitat la operațiunile de vânzare, achiziție sau închirierea de locuințe va fi introdus începând cu 15 iunie, iar precontractele încheiate deja la notariat pentru vânzarea-cumpărarea de imobile vor fi finalizate conform legislației în vigoare la data înregistrării acestora.
Introducerea certificatului energetic începând cu jumătatea lunii iunie este prevăzută într-un proiect de ordonanță de urgență care urmează să fie aprobat de Guvern. „Prevederile articolului 23 din Legea 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, referitoare la elaborarea certificatelor de performanță energetică a clădirii și punerea acestora la dispoziție potențialilor cumpărători sau chiriași de către proprietari, în cazul vânzării sau închirierii locuințelor unifamiliale și a apartamentelor din blocurile de locuințe, se aplică începând cu data de 15 iunie 2010. Precontractele semnate și încheiate la notariat pentru vânzare-cumpărare locuințe, precum și documentațiile depuse la instituțiile bancare în vederea perfectării contractelor de vânzare-cumpărare locuințe, înregistrate înainte de data intrării în vigoare a acestei ordonanțe de urgență, se finalizează conform le-gislației în vigoare la data încheierii/înre-gistrării acestora”, se arată în actul normativ.
Documentul relevă totodată că pentru ela-borarea certificatelor au fost atestați tehnico-profesional, până la 30 aprilie 2010, un număr de 767 specialiști ca auditori energetici pentru clădiri. Legea 372/2005 prevede că la încheierea oricărui contract de vânzare-cumpărare sau închiri-ere pentru clădirile de locuit familiale și apartamentele din blocurile de locuințe va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanță energetică al clădirii. Legea urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2010, dar Guvernul a decis să amâne cu un an, până la 1 ianuarie 2011, termenul de la care statul impune obligativitatea certificatului energetic. Amânarea a fost decisă după ce Uniunea Națională a Notarilor Publici din România a avertizat că certificatul va majora prețul caselor vechi cu 5-10% și va bloca tranzacțiile. Ulterior însă s-a constatat că România trebuie să preia recomandările Parlamentului European stabilite prin Directiva privind performanța energetică a clădirilor, prin introdu-cerea acestui certificat de la 1 martie 2010.
În primăvara acestui an, Guvernul a amânat însă decizia ca certifica-tul energetic să fie introdus de la 1 martie, considerând că procedurile de aplicare a noului sistem nu sunt suficient de clare, iar numărul de auditori energetici este încă insuficient. Surse oficiale au declarat   atunci că Guvernul va solicita Comisiei Europe-ne o derogare de la aplicarea directivei în domeniu a UE și o amânare cu trei luni, până în luna iunie, a termenului de la care să fie introdus certificatul energetic.
Prin certificat, potențialul cumpărător sau chiriaș este informat asupra performanței energetice a apartamentului. Documentul este valabil 10 ani de la data emiterii și se elaborează de către auditori energetici pentru clădiri, persoane fizice atestate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?