Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617

Locuinţele ANL vor putea fi cumpărate după un an de la închiriere


Locuințele ANL vor putea fi cumpărate după un an de la închiriere, a decis, miercuri, plenul Senatului. Senatorii au aprobat, în acest sens, OUG 14/2010 care modifică Legea Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL) în sensul reducerii la un an a perioadei obligatorii în care un tânăr trebuie să stea cu chirie într-o locuință ANL până la cumpărarea acesteia.
În timpul dezbaterilor din plenul Senatului, liderul grupului parlamentar al UDMR, Andras Fekete, a susținut că senatorii UDMR vor vota în favoarea modificării, deși senatorul Tiberiu Gunthner (UDMR) a anunțat că va respinge Ordonanța, pe motiv că Executivul a emis deja o alta care modifică același articol din legea ANL ca și OUG 14/2010. ‘’Guvernul a emis OUG 33/2010 care prevede un alt mod de calcul al valorii de vânzare a locuințelor pentru tineri. Nu este corect să existe în vigoare două Ordonanțe care să modifice aceleași aspecte ale legii ANL. Corect ar fi să res-pingem OUG 14, fiindcă vom avea două tipuri de calcul diferite care vor funcționa în paralel. Nu mi se pare normal să modificăm prețurile de la an la an. În opinia mea, această încercare de a redresa economia națională și programul de construcții de locuințe pe banii celor fără resurse este sortită eșecului. În plus, locuințele pentru închiriere ar trebui să fie în blocuri diferite de cele destinate vânzării’’, a spus Gunthner. La rândul său, secretarul de stat Barna Tanczos consi-deră că ‘’nu dăunează sănătății ca într-un bloc ANL să trăiască și chiriași și proprietari’’. De asemenea, secretarul Comisiei pentru administrație din Senat, Trifon Belacurencu (PSD+PC), a subliniat că OUG 14/2010 ar trebui aprobată, pentru că cealaltă Ordonanță modifică doar aspectul modului de calcul al valorii de vânzare a locuințelor pentru tineri, nefăcând referire la diminuarea timpul obligatoriu de închiriere până la data cumpărării locuinței și nici la faptul că vânzarea locuinței nu va mai fi condiționată de vârsta solicitantului.
Senatorii din Comisia pentru administrație au dat pe 21 aprilie, în unanimitate, un raport favorabil aprobării OUG 14/2010 prin care locuințele pentru tineri, destinate închirierii, pot fi vândute după expirarea a minimum un an de închiriere neîntreruptă către același titular și nu după perioada de minimum trei ani, așa cum prevedea inițial legea.
De asemenea, prin OUG 14/2010 vânzarea locuinței ANL nu va mai fi condiționată de vârsta chiriașului.
În expunerea de motive a OUG nr. 14/2010 este precizat faptul că sumele rezultate din vânzarea locuințelor suplimentează bugetul aferent Programului de construcție de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, în vederea continuării construcției acestora, ‘’realizându-se un număr cel puțin egal de unități locative comparativ cu anii anteriori’’.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?