Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Maşinile bugetarilor nu au asigurări CASCO


Ambulanțele, mașinile aflate în dotarea unităților spitalicești și cele ale Poliției, Jandarmeriei sau Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) nu au încheiate asigurări facultative. Åžefii instituțiilor respective spun că sloganul în acest an de criză este: „Cine greșește plătește”.

Mașinile aflate în dotarea instituțiilor bugetare nu au încheiate asigurări facultative CASCO. Este pentru prima dată, după mulți ani, când Serviciul de  Ambulanță Județean (SAJ) nu a mai încheiat astfel de polițe pentru salvările din dotare. Cele peste 40 de mașini aflate în parcul auto, au rămas doar cu asigurarea obligatorie, după ce licitația pentru asigurare facultativă a fost anulată, iar mai apoi din cauza situației financiare nu a mai fost făcută deloc. „Ar fi bine ca șoferii noștri să fie foarte atenți pentru că dacă au accidente care se produc din vina lor, vor suporta cheltuielile pentru reparații. Cine greșește, plătește. Nu avem altă posibilitate”, spune directorul SAJ, medicul Cristian Onia.
În următoarea perioadă, șeful SAJ intenționează să încheie asigurare CASCO pentru aproximativ 20 de ambulanțe de grad zero. Medicul Onia spune că este în derulare o nouă procedură de licitație. „Măcar cele care sunt de gradul 0 vrem să aibă totuși asigurare, pentru că sunt foarte importante în desfășurarea activității”, a menționat medicul Cristian Onia. Ambulanțele au fost implicate în puține accidente de circulație, majoritatea acestor evenimente având drept vinovați pe ceilalți șoferi implicați în trafic și nu pe angajații SAJ.
Nici la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Panteli-mon” Focșani nu există asi-gurare CASCO pentru toate mașinile din dotare. Instituția are 7 autoturisme, din care două sunt folosite pentru transportul pacienților de la Spitalul TBC și pentru care instituția a încheiat poliție facultative. În următoarea perioadă se intenționează încheierea celei de a treia polițe de asigurare pentru o autoutilitară folosită pentru transportul medicamentelor. „Majoritatea autoturismelor aflate în dotare nu au asigurare CASCO”, a afirmat Alina Pelin, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean. 
Nici la Direcția de Sănătate Publică mașinile nu au polițe facultative încheiate. Ce-i drept, mașinile acestei instituții nu au fost implicate niciodată în accidente de circulație.

Mașină de poliție în Râmnic

Instituția cu cel mai mare parc auto este Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) care are în dotare zeci de autotu-risme. Nici acestea nu au încheiate polițe de asigurare CASCO. O astfel de poliță ar fi foarte costisitoare pentru IPJ.
Ultimul accident în care a fost implicată o mașină a IPJ s-a petrecut chiar săptămâna aceasta, când un agent de la Postul de Poliție Chiojdeni a ajuns cu autoturismul de serviciu în albia râului Râmnic. Pagubele sunt de peste 12 mii de lei și deocamdată nu se știe cine va suporta cheltuielile de reparație. Reprezentanții IPJ spun că după finalizarea cercetărilor vor stabili dacă cheltuielile de reparație vor fi suportate de agent sau de către instituția la care acesta era angajat.
Nici autospecialele din dotarea ISU și IJJ nu au asi-gurare CASCO. „Autospecialele de intervenție nu au decât asigurare de tip RCA. De la începutul anului și până în prezent, mașinile instituției au fost implicate în două accidente, iar pagubele au fost minore”, a susținut sergent major George Dumitrache, purtătorul de cuvânt al ISU.
Potrivit legislației în vigoare, instituțiile publice nu sunt obligate să încheie polițe de asigurare facultative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?