Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Carnea de crocodil şi de piton ar putea fi vândută pe piaţă


Un importator belgian de carne de animale exotice încearcă să introducă pe piața pariziană carne de crocodil și de piton, alături ce cea de gnu și zebră, care au intrat deja în consum, scrie cotidianul francez Le Parisien. Să punem în farfurie carne de piton sau de crocodil? Ideea pare cel puțin nebunească, dar își face totuși drum spre comercianții de carne exotică, care au introdus fripturi de zebră sau de cangur, bucăți de gnu sau de cămilă, pe modelul clasicelor, deja, preparate din carne de struț. Într-o scrisoare adresată Direcției Serviciilor Veterinare de la Prefectura de Poliție din Paris, un importator belgian de carne exotică vrea să știe dacă poate comercializa în capitala franceză carne congelată de crocodil, dar și de caiman și de piton. El dorește să i se comunice ce părți din aceste animale pot fi vândute. Surprinși de o asemenea cerere, agenții Direcției i-au recomandat firmei belgiene să se adreseze Ministerului Alimentației, Agriculturii și Pescuitului…care n-a spus încă nimic, dar are răspunsul pregătit: ‘Vânzarea cărnii de crocodil, piton și caiman, animale protejate de Convenția de la Washington, nu este autorizată pentru vânzare în Franța.’ Carnea de animale exotice, care se vinde cu circa 34 euro/kg, îi cucerește tot mai mult pe consumatori și și-a făcut deja un loc, discret încă, în galantare, între carnea de vită și cea de miel. Proprietarul unei măcelării livrează pe internet pieței pariziene carne de zebră, gnu, gazelă și cămilă. Vrea să adauge și carne de crocodil și de piton, deși   n-a avut până acum prea mult succes. ‘Am depus mai multe cereri în acest sens și toate au fost refuzate, spune el. Rămân însă optimist, pentru că acest tip de carne este vândut aproape în toată Uniunea Europeană; prin urmare, nu văd de ce nu s-ar comercializa și în Franța, într-o bună zi.’ Având o cifră de afaceri cu 60% mai mare în 2009, mica sa firmă n-a fost afectată de criză: ‘Este importantă cererea. O firmă de prelucrare pariziană este gata să preia de la mine o tonă pe lună dacă obțin autorizația.’ Timid, carnea de vânat exotic se impune, la cererea unei clientele îndeosebi citadine, care a descoperit aceste noi feluri de mâncare în cursul călătoriilor în străinătate și dorește să le regăsească în Franța. Însă tendința nu este valabilă peste tot: un măcelar din Paris a încercat să introducă carnea de zebră cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, dar a renunțat repede. Se vede că nu toți sunt pregătiți să aducă savana în farfuriile din fața lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?