Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

„Nu este necesar să vă adresaţi instanţei de judecată“


Astăzi Curierul juridic tratează cazul domnului Laurențiu S. din Focșani

Domnul Laurențiu S., din municipiul Focșani, ne-a scris pe adresa redacției și ne-a povestit pro-blemele cu care se confruntă. Domnul Laurențiu dorește să afle ce se întâmplă atunci când la moștenire vine copilul minor al defunctului în concurs cu soțul supraviețuitor. Dumnealui spune că a fost informat de faptul că trebuie numit un curator, însă ne întreabă cum se face acest lucru și de către cine. De asemenea, domnul Laurențiu dorește să afle care este procedura în acest caz și dacă este nevoie să se adreseze instanței de judecată.
Răspuns: Domnule Laurențiu S., soțul supraviețuitor nu face parte din nicio clasă de moștenitori legali, dar concurează cu orice clasă chemată la moștenire, ceea ce înseamnă că nici nu înlătură de la moștenire rudele defunctului și nici nu este înlăturat de acestea. În concurs cu descendenții defunctului, în speță copilul minor, soțul supraviețuitor are dreptul la Ľ din moștenire. În cazul moștenitorului minor, în raport de vârsta acestuia, se pune problema numirii unui curator în ceea ce privește acceptarea moștenirii în cazul în care există conflict de interese. Nu este necesară formularea unei acțiuni la instanța de judecată, curatorul fiind numit de către autoritatea tutelară. În toate cazurile, acceptarea moștenirii de către un minor se consideră a fi făcută sub beneficiu de inventar, acesta putând abandona bunurile în cazul în care administrarea lor devine împovărătoare. Procedura succesorală este efectuată în întregime de către notarul public ales de moștenitori, dintre notarii publici în a căror rază de competență te-ritorială s-a aflat ultimul domiciliu al defunctului. La instanța de judecată se poate ajunge în cazul unui partaj succesoral, atunci când moștenitorii nu se înțeleg.

Așteptăm scrisorile dvs. pe adresele: „Monitorul de Vrancea”, Focșani, str. Bucegi nr. 21 sau redactie@monitorulvn.ro, cu specificația: „Curier juridic”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?