Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Amenzi pentru instructorii auto fără autorizaţie


Åžcolile de șoferi și instructorii auto vor fi sancționați cu amendă între 10.000 și 15.000 de lei, dacă își desfășoară activitatea în condițiile în care au autorizația expirată, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate luni de Guvern, în ședință extraordinară.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean, sunt prevăzute amenzi de la 10.000 la 15.000 de lei ‘pentru persoana fizică sau juridică, după caz, respectiv școli de șoferi și instructori auto, care pregătesc persoane pentru obținerea permisului de condu-cere, fără să dețină autorizație sau cu autorizație care nu este valabilă din diverse motive, suspendată, anulată, retrasă, expirată sau declarată pierdută’.
În privința transportatorilor, ordonanța introduce noi sancți-uni pentru operatorii care își desfășoară activitatea în condiții ilicite, pedepse care se adaugă celor prevăzute de legile 31/2003 și 96/2007 privind transportul de taxi și transportul local. Astfel, se rețin plăcuțele de înmatriculare împreună cu certificatul de înmatriculare și o copie a procesului verbal de constatare a contravenției, în cazul în care transportatorul nu deține auto-rizație. Acestea se predau inspectoratului județean de poliție, respectiv Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, care notifică deținătorul autovehiculului în legătură cu faptul că suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului, prin reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor de înmatriculare, încetează la șase luni de la data procesului verbal de reținere a acestora.
Suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului încetează, iar plăcuțele de înmatriculare și certificatul se restituie la cerere dacă se face dovada achitării amenzii, a menționat purtătorul de cuvânt al Executivului. În privința transportului în regim taxi, acestor operatori li se interzice să staționeze pentru a lua pasageri în alte localități decât cea pentru care taximetriștii respectivi sunt autorizați. ‘Se interzice staționarea taxiurilor în vederea efectuării de transport rutier public de persoane în regim de taxi în altă localitate decât cea de autorizare’, a precizat Muntean.
Totodată, în cazul utilizării pentru transport public de persoane a unui autoturism cu 8+1 locuri, fără a se deține autorizație de transport în regim de închiriere, se suspendă dreptul de utilizare a autoturismului prin reținerea de către polițiștii rutieri a plăcuțelor de înmatriculare și a certificatului de înmatriculare aplicându-se și sancțiunea contravențională corespunzătoare. Referitor la transportul local, constatarea contravențiilor prevăzute în lege și aplicarea amenzilor se face de către împu-terniciții primarilor comunelor, orașelor și municipiilor, precum și de către ofițerii de poliție.
Măsurile aprobate de Executiv vin ca urmare a amplificării activităților ilicite în ceea ce privește desfășurarea acti-vităților de transport rutier de persoane și marfă, transport în regim de taxi, în regim de închiriere, serviciile de transport public local, precum și activitatea de pregătire a persoanelor în vederea obținerii permisului de conducere auto, afectând astfel siguranța cetățenilor și calitatea serviciilor oferite de operatorii și transportatorii rutieri, după cum a precizat Ioana Muntean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?