Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Creşterea porcilor nu mai este interzisă în oraşe


Autoritățile joacă alba neagra cu creșterea porcilor în orașe, activitate omisă în noul proiect de hotărîre pentru aprobarea Programului strategic privind mo-nitorizarea, controlul și eradicarea pestei porcine clasice în România, în anul 2008. Ultima variantă a proiectului realizat de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor elimină interdicția creșterii porcinelor în gospodăriile situa-te în orașe. Modificarea intervine după ce medicii veterinari au atras atenția că, în va-rianta anterioară a proiectului, era interzisă creșterea porcinelor însă fără a fi prevăzute sancțiuni. Numai în Focșani, potrivit Recensămîntului agricol derulat de angajații Primăriei în octombrie 2007, locuitorii municipiului cresc 480 de porcine. Noul proiect menține dife-rențele dintre sistemul tradițional de creștere a porcilor și cel comercial-industrial. Potrivit actului respectiv, sistemul nonprofesional este reprezentat de exploatații de porcine unde porcii sînt crescuți în mod tradițional însă este permisă numai în mediul rural, fiind interzisă creșterea lor pe pășuni sau în păduri. „În sistemul nonprofesional, sînt crescuți numai porci pentru asigurarea consumului familial; exploatațiile sînt înregistrate, animalele sînt identificate și înregistrate, dețin carnete de sănătate, se află sub control sanitar veterinar, iar porcii ținuți pentru îngrășare sînt în permanență închiși, fără să părăsească exploatația”, se precizează în proiectul de hotărîre. Cei care cresc porci în gospodăriile proprii nu vor avea voie să îi vîndă decît unor crescători din aceeași localitate. De asemenea, carnea obți-nută în urma sacrificării nu poate fi comercia-lizată, fiind destinată numai consumului fami-lial. În schimb, crescătorii de porci în sistem non profesional se pot asocia „și accesa fonduri structurale pentru finanțarea unor exploatații comercial industriale”. În schimb, „sistemul comercial – industrial este reprezentat de exploatații autorizate/înregistrate, aflate sub control sanitar-veterinar permanent, care corespund sistemului industrial de creștere a porcinelor, în care se aplică măsuri de biosecuritate; porcii și carnea de porc provenită de la aceste exploatații sînt comercializați pe piața națională, direct din abatoarele autorizate sau către exploatații cu același statut epidemiologic și de biosecuritate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?