Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Europenii ne învaţă să creştem porci


Din 2007 țăranii au nevoie de acordul vecinilor pentru a crește mai mult de trei porci. Normele Uniunii Europene impun condiții dure pentru crescătorii de porci. Fermierii trebuie să calculeze cantitatea de paie, aer, spațiul boxelor, temperatura ce trebuie asigurată porcilor. Aderarea la Uniunea Europeană schimbă regulile de creștere a porcilor. Å¢ăranii vor trebui să ceară acordul vecinilor dacă vor să crească mai mult de trei porci, iar unui gospodar care nu figurează în acte ca fermier îi va fi interzis să crească mai mult de 20 animale. După 2007, fermierii care vor crește porci pentru comercializare trebuie să respecte reguli drastice și să le asigure acestora tot confortul. Astfel, vierii trebuie să aibă loc să se întoarcă, să perceapă grohăitul, mirosul și prezența altor porci și să aibă un loc curat pentru odihnă. Pentru a avea un mai bun control al circulației cărnii, Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară a stabilit ca porcii crescuți în curte să nu poată fi vînduți în afara comunei. Începînd din 2007 țăranii care doresc să crească mai mulți porci vor avea nevoie de acordul vecinilor, conform noilor norme UE. Chiar și așa, un gospodar nu are voie să crească mai mult de 20 de animale, dacă nu deține acte care să ateste că este fermier. Fermele mari vor trebui să asigure porcilor condiții aproape umane de trai. Normele europene stabilesc chiar și cantitatea de paie care trebuie folosită. Astfel, un porc are nevoie de 150 grame de paie pentru 24 de ore, în timp ce animalele puse la îngrășat au nevoie de o cantitate cuprinsă între 300 și 500 grame de paie. Scroafele care fată, cele reformate și vierii au nevoie de cîte un kilogram de paie/cap pentru 24 de ore. De asemenea, normele UE sînt riguroase și cu privire la temperatura ce trebuie asigurată porcilor. Fiecare fermă, în funcție de categoria de porci pe care-i crește, trebuie să asigure în cotețe temperaturi diferite pentru vieri, scroafe, purceluși mai mici de 14 zile (în acest caz temperatura mi-nimă trebuie să fie de 24 grade Celsius), porci de îngrășat (temperatura minimă va fi de 15 grade Celsius, iar cea optimă de 18 grade). Dacă porcii sînt legați, legăturile nu trebuie să-i rănească și trebuie inspectate în mod regulat, ajustate dacă este necesar, pentru ca animalul să se simtă confortabil. Fiecare legătură trebuie să fie suficient de lungă pentru a-i permite animalului să se deplaseze. Norme europene pentru aerisirea grajdurilor Un alt aspect la care trebuie să fie atenți crescătorii îl reprezintă lumina care trebuie asigurată animalelor. Grajdurile trebuie prevăzute cu sisteme de iluminare naturală sau artificială. Normele europene prevăd și cantitatea de aer care trebuie ventilată în grajduri. Vierii, purcelele gestante sau care fată trebuie să aibă o cantitate de aer de minim 20 metri cubi/oră în perioada iernii și 100 metri cubi/oră în perioada verii. În cazul purceilor înțărcați, cu vîrsta mai mică de două săptămîni, este nevoie de opt metri cubi/oră în perioada iernii și 30 metri cubi/oră în perioada verii. Normele europene prevăd chiar și numărul de ieșiri la grajduri și distanța de la acestea și staulele în care stau porcii. Astfel, distanța dintre staulul celui mai apropiat animal și ieșirea de urgență nu trebuie să depășească 50 metri, pentru sistemul de creștere cu deșeuri și 75 metri în cazul sistemului de creștere fără deșeuri. Dacă numărul porcilor este mai mic de 15, iar sistemul de creștere folosit este cel fără deșeuri, atunci clădirea va avea cel puțin o ieșire de urgență. Clădirile care adăpostesc mai mult de 15 capete vor avea cel puțin două ieșiri de urgență care trebuie obligatoriu să se des-chidă în exterior. Vierii trebuie să audă alți porci Boxele pentru porci trebuie amenajate încît să respecte mai multe condiții. Fiecare porc trebuie să aibă loc suficient pentru odihnă, să poată să se întindă sau să se ridice în picioare cu ușurință, să fie curat și cu vedere la alți porci. Există dispoziții specifice pentru diversele categorii de porci. În cazul vierilor, boxele trebuie să fie plasate și construite în așa fel încît aceștia să poată să se întoarcă, să perceapă grohăitul, mirosul și prezența altor porci și să dispună de un loc curat pentru odihnă. Suprafața culcușului trebuie să fie uscată și confortabilă. Boxa unui vier adult trebuie să aibă o dimensiune minimă de 6 metri pătrați. Suprafața trebuie să fie mai mare atunci cînd boxele sînt folosite și pentru montă. Purcelușii se înțarcă după trei săptămîni Scroafele gestante și purcelele trebuie tratate contra paraziților interni și externi, iar dacă sînt adăpostite în încăperi pentru fătare trebuie curățate de orice murdărie. Ele trebuie să aibă la dispoziție o suprafață de culcare curată, drenată, confor-tabilă și, dacă este necesar, trebuie să beneficieze de materialele potrivite pentru pregătirea culcușului purceilor. În spatele scroafei sau a purcelei trebuie prevăzut un spațiu liber pentru a-i permite o fătare naturală sau asistată. Purceii trebuie să aibă asigurată o sursă de căldură și o suprafață de culcare solidă, uscată și confortabilă, la distanță de scroafă, unde să se odihnească toți în același timp. Tăierea parțială a cozii și a dinților nu trebuie efectuată în mod obișnuit, ci doar dacă se constată că rănile de la nivelul mameloanelor scroafei, urechilor sau cozilor porcilor se datorează neaplicării acestui procedeu. Dacă este necesară tăierea parțială a dinților, atunci ea trebuie efectuată în primele șapte zile după naștere. Purceii nu trebuie separați de mamă înainte de a atinge vîrsta de trei săptămîni, cu execepția cazului în care nesepararea ar dăuna bunăstării sau sănătății scroafei sau purceilor. În cazul purceilor înțărcați și a porcilor de producție, formarea grupurilor de porci trebuie să aibă loc cît mai curînd posibil după înțărcare. Porcii trebuie să fie crescuți în grupuri stabile și să se evite pe cît posibil amestecarea lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?