Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Gerul a compromis culturile agricole


Gerul din ultima săptămînă a compromis culturile de grîu, rapiță și orz din județ. Nici vița de vie nu a scăpat mai ușor, însă pînă în acest moment nu a fost întocmită o situație cu pagubele produse de ger în podgorii. În ultimele zile la Direcția Agricolă Vrancea au fost depuse înștiințări din partea agricultorilor pentru circa șase mii hectare cultivate cu rapiță, orz, grîu. Suprafețele însămînțate cu culturi de toamnă afectate în urma temperaturilor din ultimele zile se ridică pînă acum la circa șae mii de hectare. Cea mai mare parte o reprezintă culturi de grîu, unde aproape patru mii de hectare sînt afectate în proporție de 50-100%. Situația cea mai gravă este pentru cei care au cultivat rapiță unde au fost compromise toate cele 1843 de hectare. Valoarea pagubelor produse de temperaturile care au ajuns și la minus 20 de grade Celsius, cum a fost cazul la Adjud și Boțîrlău, ar putea fi însă mult mai mari. O evaluare a suprafețelor afectate de gerul siberian urmează să fie făcută de către specialiștii Direcției Agricole în cadrul comisiilor stabilite la nivelul fiecărei localități. Societatea cu cea mai mare suprafață de grîu din județ, Comcereal, a înștiințat deja Direcția Agricolă asupra pagubelor suferite din cauza frigului. Societatea a pierdut deja întreaga cultură de rapiță iar la grîu se așteaptă rezultatul evaluărilor din teren. De asemenea, s-au mai depus înștiințări despre pagubele produse de ger și din partea societăților Nisprod, Autoprim Serv. „Nu se poate spune exact care sînt pagubele suferite din cauza gerului. Deocamdată estimăm pagube de 50-60% în cazul suprafețelor de grîu, o situație exactă urmînd să avem după ce se vor face determinări în teren asupra pagubelor. La rapiță însă cultura a fost distrusă în întregime”, a precizat directorul Comcereal, Gelu Scutaru. Pagubele la cultura de grîu au fost sporite și de lipsa unui strat de zăpadă protector. Dacă temperatura pînă la care rezistă grîul este de minus 20 grade Celsius, vîntul care a bătut cu putere în ultima săptămînă a produs fenomenul de dezrădăcinare, rădăcina firului de grîu ieșind la suprafață. „Pierderi s-au produs atît din cauza gerului dar și deoarece solul a fost uscat, ceea ce a dus la procesul de dezrădăcinare. Două zile a bătut vîntul cu viteză foarte mare, ceea ce afectat rădăcinile plantelor”, a precizat inginerul Ion Marin, din cadrul Direcției Agricole. Direcția Agricolă așteaptă o situație cu podgoriile afectate de ger Pentru suprafețele cultivate cu viță de vie din Vrancea pierderile urmează să fie stabilite după trecerea valului de frig. Pagubele suferite de viticultori depind atît de soiul de vie cultivat cît și de locul unde se află amplasată plantația de vie. Dacă pentru strugurii de vin temperatura de rezistență este de minus 20-22 grade Celsius, în cazul strugurilor de masă temperaturile sînt mai ridicate, minus 16-18 grade Celsius. „Încă nu s-a raportat nimic pentru suprafețele cu viță de vie. Se așteaptă trecerea valului de frig. După aceasta vor fi recoltate coardele pentru a vedea viabilitatea mugurilor. Pagubele la vie depind de locația plantației”, a precizat directorul Direcției Agricole, Costică Neață. Cele mai sensibile soiuri de struguri la temperaturile scãzute sînt considerate Galbena de Odobesti, Merlor, Băbeasca neagră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?