Ediția: Vineri 14 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția: Vineri 14 iunie 2024. Nr. 6649

Viticultorii sînt nemulţumiţi de preţul strugurilor


Răcirea accentuată a vremii i-a luat pe nepregătite pe viticultori, care mai au încă de cules struguri. Necazul unora a însemnat însă bucuria altora, cei care culeg struguri cu ziua solicitînd 400 de mii de lei pe zi, „plus mîncare și băutură”. În atare condiții, podgorenii se trezesc că producția care nu a fost compromisă de ploile din această toamnă, riscă să fie distrusă de îngheț. Din acest motiv viticultorii sînt forțați să scoată mai mulți bani din buzunar și să culeagă recolta, în condițiile în care sînt nevoiți să vîndă struguri „la un preț de mizerie”. Procesatorii oferă între 4 și 8 mii lei pe kilogramul de struguri, în funcție de soi și cantitatea de zahări din boabe. Peste 70 % din producția de struguri din podgoriile din Vrancea a fost deja culeasă. Cu toate acestea, podgorenii se confruntă cu o mare problemă, nu au cui să vîndă producția la un preț care să acopere investițiile făcute de-a lungul unui an. Pînă acum au fost culese peste 14 mii hectare de vie cu struguri de vin, din suprafața totală de 20.998 hectare. De pe suprafețele culese s-a obținut una dintre cele mai mari recolte de struguri din ultimii ani, producția medie înregistrată fiind de 8.100 kilograme de struguri la hectar. În schimb, calitatea strugurilor nu este una foarte bună, datorită acumulării scăzute de zahăr din boabe. Cel mai puțin zahăr are soiul Schasselas, unde se ajunge la o concentrație maximă de 150 de grame de zahăr. În cazul strugurilor de soi, concentrația de zahăr mai crește puțin, cel mai mult avînd Merlot sau Muscat Otonel. Specialiștii spun că acest an a fost unul mai slab calitativ, față de 2003, cînd vinurile obținute au fost mult mai bune, concentrația de zahăr fiind de peste 200 grame de zahăr pentru majoritatea soiurilor. De altfel, acesta a și fost unul dintre motivele pentru care procesatori au oferit un preț mai mic la achiziționare. Ei au precizat că pentru a obține un vin bun trebuie făcute corecții cu zahăr sau cupaje cu vinurile din anul trecut. Aceasta determină un preț mai mare de producție, ceea ce se răsfrînge și asupra prețurilor de vînzare din magazin. Jitea a cumpărat struguri de 3 milioane de euro Pentru strugurii de vin albi, procesatorii oferă între 4 și 5 mii de lei, în timp ce pentru cei roșii, prețurile oscilează între 4.500-5.500 lei, în funcție de cantitatea de zahăr. Prețurile cresc însă atunci cînd este vorba de strugurii din soiurile Sauvignon, Muscat Otonel, Merlot sau Cabernet. În cazul societății Vincon, pentru soiurile de struguri Sauvignon, Muscat Otonel, cu o concentrație minimă de 190 grame de zahăr, prețul oferit pentru un kilogram este cuprins între 7.000 și 8.000 lei, dacă se depășesc 250 grame de zahăr. Pentru soiurile roșii Merlot, Cabernet, Fetească, prețul minim oferit la kilogram este de 6.500 lei și ajunge la un maxim de 7.500 în cazul strugurilor care au peste 250 grame de zahăr. Societatea impune însă și condiții pentru cei care vor să vîndă aceste soiuri. Trebuie ca producătorul să anunțe că are de vînzare un anumit soi de struguri, iar societatea desemenează un reprezentant care face identificarea suprafeței, vede care este cantitatea de zahăr și stabilește și o dată pentru cules. În schimb, societatea nu primește struguri în custodie, cum procedează, de exemplu, Vinexport. Momentan, această societate face plata strugurilor achiziționați în două rate, jumătate pe loc, iar cealaltă jumătate peste 90 de zile. Potrivit patronului soceității, Liviu Jitea, dacă producătorul de struguri alege să lase strugurii în custodie, cantitatea pe care o primește după vinificare oscilează între 40 și 50%, în funcție de calitatea acestora. „Am investit foarte mulți bani în această toamnă pentru a achiziționa struguri de la producători. Este vorba de bugetul nostru pentru acest an, adică circa 3 milioane de euro. Sperăm să avem și rezultate și să ne recuperăm banii investiți”, ne-a declarat Liviu Jitea. Viticultorii, nemulțumiți de prețul strugurilor Podgorenii vrînceni susțin că prețurile oferite de procesatori în acest an sînt foarte mici și nu își acoperă nici cheltuielile pe care le-au făcut de-a lungul anului. Podgorenii susțin că procesatorii oferă între 4.000 și 6.000 de lei, prețul maxim fiind acordat în cazul în care concentrația de zahăr din struguri depășește 220 de grame la mie. Viticultorii spun că o asemenea concentrație nu poate fi atinsă. „Mai mult de 4 mii nu ne dă, dar nu avem unde să mergem cu ei și avem nevoie de bani. Sîntem nevoiți să-i dăm pe un preț de nimic”, spune Alexandru Merișor, care se chinuia să dea jos din căruță cîțiva saci din care curgea mustul. Viticultorii care au suprafețe mai mari de vie și locuri în care să depoziteze strugurii, nu îi vînd, preferînd să îi facă vin și să îl vîndă în primăvară. Cei mai afectați sînt însă micii producători care nu numai că nu scot profit după un an de muncă, dar mai sînt și datori la bănci. Într-o astfel de situație se află și Viorel Mihalcea din Tîmboiești. „Am două hectare de vie, iar dacă aș vinde strugurii la prețul oferit de mat, nu numai că nu rămîn cu nimic dar mai am și datorii la bancă pe care nu am cu ce să le plătesc. Anul acesta rămînem faliți, o să vedeți. Nu o să avem nici cu ce lua pîine, la prețurile oferite de mat. Cu 4 mii de lei pe kilogramul de struguri o să mai rămînem datori și la anul”, a spus Viorel Mihalcea. La combinatul de vinificație de Tîmboiești erau în jur de o sută de mașini și căruțe care așteptau să le vină rîndul să vîndă strugurii. Trocul, o soluție mia bună decît vinderea strugurilor Prețurile mici oferite pe kilogramul de struguri, au scos la iveală încă odată inventivitatea românului. Pentru a nu ieși în pierdere, viticultorii apelează la un schimb în natură. Un kilogram de struguri pe un kilogram de cartofi. Oferta este și tentantă și bogată, zona podgoriei fiind împînzită de mașini cu numere de Covasna, Harghita și Neamț. Trocul este convenabil pentru ambele părți. „Deja am luat peste 500 de kilograme de cartofi și pentru că am un beci foarte mare, mă gîndesc serios să cumpăr cîteva tone de cartofi cu care să merg la piață în iarnă sau la primăvară. Așa că trocul nostru poate deveni o afacere”, mai spune Viorel Mihalcea. O altă soluție este aceea de a vinde strugurii la alte persoane, interesate să-și facă singure vin. Piețele de la Tîmboiești și Urechești au fost luate cu asalt de viticultori care își prezintă marfa direct în mașini, remorci sau în căruțe. Prețul solicitat este ceva mai mare, șapte-opt mii de lei pentru un kilogram de struguri, dar dacă nu prea sînt cumpărători „mai lăsăm la preț, pentru că nu o să ne întoarcem cu strugurii acasă”, spun podgorenii. „Așa ne scoatem și noi mai bine, nu ca la mat, care își bate joc de munca noastră”, spune și Anghelache Racovițeanu, care oferea spre vînzare aproximativ o mie de kilograme de struguri „fetească antîia”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?