Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

FOTO: După secetă, potopul! Cod roșu pe Putna, turiști blocați în Cheile Tișiței, podul provizoriu de la Vadu Roșca acoperit de ape și gunoaie

De vineri, Vrancea per ansamblu sau anumite localități s-au aflat sub coduri galben, portocaliu și chiar roșu emise de meteorologi privind instabilitate atmosferică accentuată, rafale de vânt, grindină și cantități însemnate de precipitații. Vineri seară, străzile din Focșani au fost inundate, canalizările din Focșani nemaifăcând față debitului uriaș de apă. Duminică seara a mai fost o repriză de ploaie.

Sâmbătă, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis două coduri de inundații, unul portocaliu și unul roșu, care au vizat bazinul hidrografic Putna. În zona Tulnici a plouat torențial, iar pe DN2 D au ajuns aluviuni. Au intervenit drumarii pentru degajarea acestora de pe carosabil, la fața locului aflându-se și prefectul de Vrancea, Nicușor Halici. „În urma precipitațiilor de cod roșu care au căzut în zona Lepșa -Tulnici, respectiv 96,5 litri într-o oră și jumătate, s-a creat viitura pe râul Putna”, a precizat sâmbătă prefectul Nicusor Halici. Acesta a adăugat că viitura de pe Putna ar putea crea probleme la podul provizoriu realizat de administrația județeană la Vadu Roșca și a precizat că a discutat cu președintele Consiliului Judetean Vrancea, Cătălin Toma, să închidă acest pod circulației.

La rândul său, șeful administrației județene a confirmat că a fost luată această decizie. “Consiliul Județean Vrancea anunță oprirea circulației tuturor autovehiculelor pe podul provizoriu de la Vadu Roșca, din cauza avertizărilor primite cu privire la creșterea debitului râului Putna în următoarele ore. Oprirea circulației vine ca urmare a măsurilor de siguranță necesare în condițiile în care râul Putna ar putea provoca pagube majore. Specialiștii au măsurat un debit uriaș, de 96 litri pe metru pătrat la Tulnici, în urmă cu puțin timp, astfel că se impun măsuri excepționale. Le cerem scuze șoferilor pentru disconfort și ne dorim să existe înțelegere în această perioadă complicată din punct de vedere meteorologic”, a afirmat Cătălin Toma.

Duminică, podul provizoriu de la Vadu Roșca a fost acoperit de ape, dar și de gunoaie. Râul Putna, al cărui debit a crescut foarte mult ca urmare a precipitațiilor abundente, a adus peturi aruncate de-a lungul albiei, lemne și tot felul de gunoaie.

Pe de altă parte, în ciuda avertizărilor meteorologilor, unii turiști s-au aventurat pe trasee montane. Sâmbătă, un apel prin 112 „solicită intervenția Salvamont Vrancea în cazul unor turiști (3 adulți și 2 minori) surprinși de ploaia torențială din Cheile Tișiței”, după cum se arăta pe pagina de facebook a instituției. Jandarmii vrânceni au precizat că au fost solicitați să intervină pe traseul turistic Cheile Tișiței, pentru căutarea a cinci persoane surprinse de o ploaie torențială. „La fața locului, echipa formată din doi jandarmi montani și trei salvatori montani din cadrul Salvamont Vrancea, a găsit la aproximativ 2,5 kilometri de la intrarea în traseu, doi bărbați, o femeie și 2 copii, din Municipiul Brașov, care aflându-se în stațiunea Lepșa, s-au hotărât să urmeze un traseu turistic montan, dar au fost surprinși de o ploaie torențială. Echipa de salvare i-a condus în siguranță pe cei cinci turiști la autoturismul personal. Jandarmii vrânceni fac apel la toți iubitorii muntelui să respecte indicațiile jandarmilor montani și a echipelor de salvatori montani și să nu se abată de la traseele turistice marcate”.

Duminică, alți doi turiști au fost salvați de salvamontiști și jandarmi. „Un echipaj Salvamont Vrancea format din 4 persoane, susținut de o echipă a Jandarmeriei Montane alcătuită din 3 persoane, a reușit să găsească astăzi (duminică – n.r.) două persoane dispărute sâmbătă în Cheile Tișiței, plecate în drumeție de la locul de cazare din Lepșa.
Apelul către Salvamont Vrancea, privind dispariția persoanelor, a fost efectuat astăzi în jurul orei 13.30, de către membri ai familiei celor în cauză și de către persoanele care le găzduiau în Lepșa, echipa Serviciului Public Județean acționând imediat și pornind în căutarea persoanelor dispărute (cadre militare, vârsta 40 de ani). Din cauza terenului extrem de accidentat și a faptului că toate punțile din Cheile Tișiței au fost luate de ape, intervenția a fost și este una extrem de dificilă, însă persoanele izolate de ape sunt acum în siguranță (nu au nevoie de îngrijiri medicale). Salvamont Vrancea este în măsură să anunțe că intervenția este în derulare și că echipele de salvare mai au de parcurs circa 1 kilometru până la intrarea în Cheile Tișiței”, a transmis Departamentul Comunicare Salvamont Vrancea.

Salvamont Vrancea a arătat că „traseul turistic din Cheile Tișiței este impracticabil ca urmare a ploilor torențiale căzute în ultimele zile. Nivelul râului a crescut considerabil provocând ruperea podețelor de trecere peste apă, alunecări de teren și căderi de pietre de pe versanți”.

Până luni dimineață la ora 10, mare parte din Vrancea se află sub Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, iar zona de munte, până la ora 3, sub Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată – ploi abundente. Până luni dimineață la ora 8, bazinul Putna este sub Cod portocaliu de inundații, conform Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?