Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

O nouă șansă pentru înființarea rețelelor de gaze naturale în localitățile vrâncene

Primarii localităților vrâncene care vor să înființeze sau să extindă rețele de gaze naturale pot pregăti documentațiile pentru obținerea finanțărilor prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat că bugetul alocat pentru acest tip de investiții va fi de 7,5 miliarde lei. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească proiectele realizate la nivelul localităților sunt prevăzute în ordinul privind dezvoltarea rețelelor de gaze publicat ieri de Ministerul Dezvoltării și care aprobă normele metodologice pentru acest tip de investiții. Spre deosebire de criteriile folosite la fondurile europene, unde selecția proiectelor se face în funcție de punctajul acordat proiectului, de această dată se urmărește repartizarea echilibrată „a fondurilor de la bugetul de stat prin Program, pe judeţe, astfel încât să se atingă obiectivul de coeziune teritorială”.

Printre criteriile de prioritizare se numără datele demografice şi administrativ-teritoriale ale judeţelor, ponderea valorii totale alocate de la bugetul de stat pentru obiectivele de investiţii aflate în derulare și finanțate de Ministerul Dezvoltării, numărul de beneficiari direcți ai investiției dar și capacitatea financiară a unităţilor administrativ-teritoriale. „Potențialii beneficiari ai Programului vor putea depune solicitările de finanțare în termen de 45 de zile de la data publicării, în Monitorul Oficial, al Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței pentru aprobarea Programului „Anghel Saligny”, iar selectarea obiectivelor de investiții se va face conform criteriilor stabilite prin aceleași norme. Ulterior aprobării listelor obiectivelor de investiții, beneficiarii vor trimite eventualele documente suplimentare necesare, iar după încheierea contractelor de finanțare, beneficiarii pot solicita din partea MDLPA decontarea sumelor necesare”, se arată în comunicatul MDLPA.

Programul Național de Investiții Anghel Saligny” permite finanțarea înființării de noi sisteme de distribuție de gaze naturale, extinderea acestora, precum și modernizarea, prin transformarea celor existente în sisteme inteligente de distribuție a gazelor naturale. Standardul de cost pentru rețelele de gaze este același cu cel aprobat pentru investițiile din fonduri europene, și se actualizează anual, folosind indicatori statistici diseminați de Institutul Național de Statistică.

Reamintim că nicio comună din Vrancea nu a primit finanțare din bani europeni pentru înființarea de sisteme de distribuție a gazelor naturale, în ciuda promisiunilor electorale ale deputatului fost PNL Ion Ștefan „Grindă”. Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (AM POIM) din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat lista proiectelor care vor primi fonduri pentru realizarea rețelelor de distribuție a gazelor naturale în a doua sesiune a apelului „Dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale”. Pe lista finală nu se află niciun proiect depus de primăriile vrâncene. Au fost opt proiecte din Vrancea, cu 17 comune, care au obținut un punctaj insuficient pentru obținerea finanțărilor europene.

Pe lista comunelor respinse se află Urechești, Gugești, Popești, Milcovul, Gologanu, Răstoaca, Tâmboiești, Sihlea, Obrejița, Slobozia Bradului, Homocea, Ploscuțeni, Biliești, Suraia, Golești, Vulturu, Vârteșcoiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?