COMUNICAT DE PRESĂ:
Parteneriatul IICCMER cu Caravana Cinematografică „Anul Nou care n-a fost” – O invitație la reflecție asupra libertății prezente și a trecutului istoric
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) se alătură, în calitate de partener instituțional, Caravanei Cinematografice „Anul Nou care n-a fost”, un proiect educațional important care va avea loc în 4 orașe din România, la finalul lunii aprilie. Caravana include o expoziție cu obiecte din film, proiecția peliculei „Anul Nou care n-a fost” și dezbateri pe marginea filmului, la care vor participa regizorul filmului, Bogdan Mureșanu, și alți invitați speciali. Evenimentele se vor desfășura la Brașov (24 aprilie), la Focșani (25 aprilie), la Fălticeni (26 aprilie) și la Vatra Dornei (27 aprilie).
Prof.univ.dr. Daniel Șandru, Președinte executiv al IICCMER, despre acest parteneriat: „Implicarea noastră în acest proiect vine din convingerea că este esențial ca cetățenii, și în special tinerii, să înțeleagă și să reflecteze asupra istoriei recente. Filmul ,,Anul Nou care n-a fost” oferă o astfel de fereastră spre trecut. În cadrul acestei caravane, spectatorii vor avea ocazia să interacționeze cu specialiști în domeniul istoriei, politologiei și critici de film, precum și să participe activ la discuții despre modurile în care generația actuală percepe și interpretează evenimentele din trecut”.
(…) Pe data de 25 aprilie, Caravana va ajunge la Focșani. Publicul este invitat la Cinematograf „Balada” de la ora 18:30, alături de regizorul Bogdan Mureșanu, jurnalistul Petre Mihai Băcanu, scriitorul Andrei Ursu și cercetătorul Andrei Galiță (CNSAS). (…)
Sinopsis: „Anul Nou care n-a fost” ne poartă în urmă cu 35 de ani. Vedem cum România fierbe, dar nimeni nu vorbește despre asta. Viața pare să continue ca de obicei, cu piese de teatru cenzurate, case demolate, proletari adunați pentru o mare demonstrație, momente artistice ale studenților care ironizează comunismul, în același timp cu spectacolele TV care se pregătesc de Anul Nou pentru glorificarea lui Ceaușescu. În disconfortul casele lor neîncălzite, oamenii se luptă cu problemele vechi de când lumea: diferențele de opinie dintre tată și fiu, nostalgia după un fost iubit sau ura față de mama soacră. Dar, mai presus de toate, Securitatea veghează vigilent. Șase personaje și poveștile lor de viață aparent paralele se întâlnesc în anumite puncte invizibile ale acestei tragicomedii, iar la explozia unei petarde toate duc la o rezoluție comună: sfârșitul unei lumi, căderea regimului comunist în România.