Ediția: Sâmbătă 21 Iunie 2025 Nr. 6904
Ediția: Sâmbătă 21 Iunie 2025 Nr. 6904

ATOP Vrancea: Numărul infracțiunilor legate de consumul și traficul de droguri, în scădere la nivelul județului

Aria consumatorilor de droguri se lărgește de la an la an, vizând în special populația tânără. Odată cu răspândirea consumului de droguri crește numărul persoanelor pierdute pentru societate, viața lor se abrutizează și conduce, de regulă, la un comportament agresiv și excesiv de violent, în timp ce traficanții de droguri realizează venituri considerabile, alimentează criminalitatea, sfidează legile și autoritatea statului. Aceasta este concluzia trasă la nivel național de autoritățile publice.
Cu toate acestea, la nivelul județului Vranea numărul infracțiunilor privind traficului și consumului de substanțe interzise este îm scădere, se arată într-o analiză a activităților desfășurate de polițiștii vrânceni, pe linia prevenirii și combaterii consumului de droguri, în primele 4 luni din 2025, comparativ cu perioada din 2024 și prezentată în ședința extraordinară a ATOP.
Din acest document reiese că în perioada ianuarie – aprilie a.c. echipele formate din polițiștii de la siguranța școlară, prevenirea criminalității, combaterea criminalității organizate și reprezentanți din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, au realizat 388(+48) activități informative – preventive cu elevii din mediul preuniversitar (230 în mediul urban și 158 în mediul rural), la care au participat 10.491(+1440) beneficiari, din care 9574 elevi și 917 cadre didactice.
De asemenea, prin intermediul Compartimentului de analiză și prevenire a criminalității au fost desfășurate 85(+19) activități cu caracter informativ-preventiv în cadrul unor campanii locale/naționale pe linia prevenirii consumului de substanțe psihoactive (47 în mediul urban și 38 în mediul rural), la care au participat 5.280(+3534) beneficiari: Proiectul local „Dincolo de aparențe!” pentru prevenirea victimizării minorilor cu privire la situaţiile de risc care conduc la comiterea de fapte antisociale; Planul de măsuri pentru intensificarea activităților de prevenire și combatere a traficului și consumului ilicit de droguri; Campania locală „O singură dată, poate deveni mereu!” pentru prevenirea consumului de substanțe psihoactive; Campania naţională „Tăcerea e tot violență! Vocea ta e soluția!” pentru creșterea gradului de conștentizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, în cadrul căreia au fost distribuite 1500 afișe în vederea expunerii acestora la avizierele unităților de învățământ de pe raza județului Vrancea și 4000 pliante (semne de carte și orare) pentru realizarea informării elevilor/cadrelor didactice/parinților; Campania naţională de informare a cetățenilor, referitoare la prevederile Legii nr. 213/05.07.2023, pentru conștientizarea și limitarea consecințelor conducerii autovehiculelor pe drumurile publice sub influența alcoolului și/sau unor substanțe psihoactive.
Totodată, în data 25 martie au fost realizate activități preventive ocazionate de sărbătorirea Zilei Poliției Române, în cadrul evenimentelor ”Ziua porților deschise”, organizate la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, la Poliția municipiului Adjud și la Poliția orașului Panciu. În cadrul activităților au fost distribuite 500 materiale cu caracter preventiv și au fost testați ochelarii care simulează efectele consumului de droguri.
„În perioada de referință, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea au fost organizate 4 acțiuni pentru prevenirea absenteismului școlar, pentru prevenirea consumului de alcool, tutun, substanțe psihoactive, precum și pentru prevenirea și combaterea încălcării unor norme de conviețuire socială și de ordine publică sau a unor activități desfășurate de agenții economici în incinta sau proximitatea unităților de învățământ, cu încălcarea prevederilor legislative. (…) De la începutul anului, la nivelul județului nostru au fost sesizate 24(-9) infracțiuni prevăzute de legislația privind combaterea traficului și consumului de substanțe interzise. (Legea 143/2000 și legea 194/2011), din care 20(-10) în mediul urban și 4(+1) în mediul rural. Niciuna dintre acestea nu a fost înregistrata în segmentul stradal. Trendul descendent înregistrat se datorează atât activităților complexe desfășurate de dispozitivul integrat de ordine și siguranță publică, cât și multitudinii de activități preventive organizate în toate mediile prealabile înregistrării acestui fenomen atât de nociv societății“, se arată în documentul prezentat de conducerea IPJ Vrancea.

Pe linia prevenirii și combaterii consumului de substanțe psihoactive în rândul conducătorilor auto, polițiștii din cadrul structurilor de poliție rutieră și ordine publică, au acționat cu toate cele 24 aparate Drug-test din dotare, în perioada 01.01-30.04.2025, la nivelul Serviciului Rutier Vrancea fiind organizate 5 acţiuni preventiv-reactive (la fel ca în perioada similară a anului 2024) pentru depistarea în trafic a conducătorilor de vehicule aflaţi sub influenţa substanţelor psihoactive. Atât cu ocazia acţiunilor desfăşurate, cât şi în cadrul activităţilor zilnice, lucrătorii de poliție rutieră şi ordine publică au efectuat cu aparatele Drug-test din dotare un număr de 1.162 (+254) testări, fiind controlate 634 zone.
Din cele 1.162 de testări efectuate, un număr de 101 (+43) testări au fost pozitive, în aceste situaţii fiind recoltate mostre biologice de sânge şi urină care au fost înaintate către instituţiile de medicină legală.
Urmare a analizării mostrelor biologice de către instituţiile de medicină legală, un număr de 49 de testări au fost confirmate ca fiind pozitive, în aceste situaţii fiind întocmite dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe, faptă prev. şi ped. de art. 336 alin. 2 din Codul Penal.

Vă prezentăm mai jos documentul integral privind punctele dezbătute în cadrul ședinţei extraordinare a Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Vrancea:

  1. Analiza activităților desfășurate de efectivele Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, pe linia prevenirii și combaterii consumului de droguri, în primele 4 luni din 2025, comparativ cu perioada din 2024;

Analiză prezentată de cms. șef Remus Nica – Inspector Șef I.P.J. VN

  1. Informare cu privire la activitățile planificate de către Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, care vor fi organizate de ”Ziua copilului – 1 iunie 2025”;

Informare Prezentată de cms. șef Remus Nica – Inspector Șef I.P.J. VN

  1. Analiza activităților desfășurate pe linie de ordine publică cu dispunerea patrulelor în sistem integrat (cu poliție și jandarmerie) și rezultatele obținute în primele patru luni din 2025.

Prezintă: Alexandrescu Dorian – Dir. exec. Poliția Locală Focșani

  1. La primul punct al ordinii de zi, a fost prezentată o analiză detaliată a activităților desfășurate de Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea în perioada ianuarie – aprilie 2025, în ceea ce privește prevenirea și combaterea consumului de droguri, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2024.
    Această evaluare reflectă eforturile constante ale structurilor de poliție în lupta împotriva traficului și consumului ilicit de substanțe interzise, cu accent pe activitățile de prevenire în unitățile de învățământ, intensificarea acțiunilor operative, precum și colaborarea cu instituțiile locale și organizațiile neguvernamentale implicate în domeniul siguranței publice și al sănătății.
    Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea rămâne ferm angajat în protejarea comunității și în reducerea riscurilor asociate consumului de droguri, printr-o abordare integrată și prin implicarea activă a tuturor partenerilor instituționali.

R O M Â N I A NESECRET
MINISTERUL AFACERILOR INTERNE Focşani
INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI ROMÂNE Nr. 1766 din 19.05.2025

INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN VRANCEA

ANALIZA
activităților desfășurate de efectivele Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea
pe linia prevenirii consumului de substanțe psihoactive
în primele 4 luni 2025

Traficul și consumul ilicit de substanțe psihoactive (droguri) este un fenomen complex, ce se manifestă printr-o diversitate de modalități cu implicații profunde în plan economic, social, demografic și nu în ultimul rând psihologic, care sfidează valorile umane și încetinește progresul social.
Aria consumatorilor de droguri se lărgeste de la an la an, vizând în special populația tânără. Odată cu răspândirea consumului de droguri crește numărul persoanelor pierdute pentru societate, viața lor se abrutizează și conduce, de regulă, la un comportament agresiv și excesiv de violent, în timp ce traficanții de droguri realizează venituri considerabile, alimentează criminalitatea, sfidează legile și autoritatea statului.
Acest fenomen pune în mare pericol climatul de siguranță în mediul școlar, zonă care reprezintă o prioritate națională și locală, statutată prin Planul Național Comun de Acțiune (P.N.C.A.) pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic/auxiliar și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar, motiv pentru care încă din anul 2022 s-a aprobat Strategia Națională în Domeniul Drogurilor 2022-2026 și planul de acțiune aferent, toate activitățile în această direcție desfășurându-se în sistem integrat prin intermediul tuturor instituțiilor cu responsabilități.

Activități realizate la nivelul Inspectoratului Județean de Poliție Vrancea pentru prevenirea consumului de substanțe psihoactive

Pentru transmiterea mesajelor de conștientizare, înainte de a aplica orice metodă de sancționare, este imperios necesară familiarizarea tinerilor cu consecințele negative, atât pe termen lung, cât şi pe termen scurt, contrar stării de euforie pe care o au persoanele care consumă substanţe psihoactive, motiv pentru care s-a impus accentuarea acțiunilor în sistem integrat pe două paliere:

  • pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor în incinta unităților de
  • învățământ;
  • menținerea unui climat optim de ordine și siguranță în zona adiacentă unităților de învățământ.
    I. În perioada ianuarie – aprilie a.c. echipele formate din polițiștii de la siguranța școlară, prevenirea criminalității, combaterea criminalității organizate și reprezentanți din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, au realizat 388(+48) activități informative – preventive cu elevii din mediul preuniversitar (230 în mediul urban și 158 în mediul rural), la care au participat 10.491(+1440) beneficiari, din care 9574 elevi și 917 cadre didactice.
    De asemenea, prin intermediul Compartimentului de analiză și prevenire a criminalității au fost desfășurate 85(+19) activități cu caracter informativ-preventiv în cadrul unor campanii locale/naționale pe linia prevenirii consumului de substanțe psihoactive (47 în mediul urban și 38 în mediul rural), la care au participat 5.280(+3534) beneficiari:
  • Proiectul local „Dincolo de aparențe!” pentru prevenirea victimizării minorilor cu privire la situaţiile de risc care conduc la comiterea de fapte antisociale;
  • Planul de măsuri pentru intensificarea activităților de prevenire și combatere a traficului și consumului ilicit de droguri;
  • Campania locală „O singură dată, poate deveni mereu!” pentru prevenirea consumului de substanțe psihoactive;
    – Campania naţională „Tăcerea e tot violență! Vocea ta e soluția!” pentru creșterea gradului de conștentizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, în cadrul căreia au fost distribuite 1500 afișe în vederea expunerii acestora la avizierele unităților de învățământ de pe raza județului Vrancea și 4000 pliante (semne de carte și orare) pentru realizarea informării elevilor/cadrelor didactice/parinților;
  • Campania naţională de informare a cetățenilor, referitoare la prevederile Legii nr. 213/05.07.2023, pentru conștientizarea și limitarea consecințelor conducerii autovehiculelor pe drumurile publice sub influența alcoolului și/sau unor substanțe psihoactive.
    Totodată, în data 25 martie au fost realizate activități preventive ocazionate de sărbătorirea Zilei Poliției Române, în cadrul evenimentelor ”Ziua porților deschise”, organizate la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, la Poliția municipiului Adjud și la Poliția orașului Panciu. În cadrul activităților au fost distribuite 500 materiale cu caracter preventiv și au fost testați ochelarii care simulează efectele consumului de droguri.
    II. În perioada de referință, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea au fost organizate 4 acțiuni pentru prevenirea absenteismului școlar, pentru prevenirea consumului de alcool, tutun, substanțe psihoactive, precum și pentru prevenirea și combaterea încălcării unor norme de conviețuire socială și de ordine publică sau a unor activități desfășurate de agenții economici în incinta sau proximitatea unităților de învățământ, cu încălcarea prevederilor legislative.
    Acțiunile organizate s-au desfășurat în sistem integrat, cu participarea efectivelor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate
    Vrancea, a Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea și în colaborare cu reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Vrancea şi ai Direcției de Sănătate Publică Vrancea, în zona adiacentă unităților de învățământ de pe raza municipiului Adjud, orașele Panciu, Odobești și în comuna Vidra.

De asemenea, tot în perioada analizată, au fost realizate 4 activități informativ-preventive la care au participat reprezentanți ai A.T.O.P. Vrancea, la Liceul Teoretic ”Duiliu Zamfirescu” Odobești, Liceul de Agricultură și Industrie Alimentară Odobești, Liceul Tehnologic ”Eremia Grigorescu” Mărășești și la Penitenciarul Focșani, unde au participat elevi de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Mihălceni.
De la începutul anului, la nivelul județului nostru au fost sesizate 24(-9) infracțiuni prevăzute de legislația privind combaterea traficului și consumului de substanțe interzise. (Legea 143/2000 și legea 194/2011), din care 20(-10) în mediul urban și 4(+1) în mediul rural. Niciuna dintre acestea nu a fost înregistrata în segmentul stradal.
Trendul descendent înregistrat se datorează atât activităților complexe desfășurate de dispozitivul integrat de ordine și siguranță publică, cât și multitudinii de activități preventive organizate în toate mediile prealabile înregistrării acestui fenomen atât de nociv societții.

III. Pe linia prevenirii și combaterii consumului de substanțe psihoactive în rândul conducătorilor auto, polițiștii din cadrul structurilor de poliție rutieră și ordine publică, au acționat cu toate cele 24 aparate Drug-test din dotare, în perioada 01.01-30.04.2025, la nivelul Serviciului Rutier Vrancea fiind organizate 5 acţiuni preventiv-reactive (la fel ca în perioada similară a anului 2024) pentru depistarea în trafic a conducătorilor de vehicule aflaţi sub influenţa substanţelor psihoactive. Atât cu ocazia acţiunilor desfăşurate, cât şi în cadrul activităţilor zilnice, lucrătorii de poliție rutieră şi ordine publică au efectuat cu aparatele Drug-test din dotare un număr de 1.162 (+254) testări, fiind controlate 634 zone.

Din cele 1.162 de testări efectuate, un număr de 101 (+43) testări au fost pozitive, în aceste situaţii fiind recoltate mostre biologice de sânge şi urină care au fost înaintate către instituţiile de medicină legală.
Urmare a analizării mostrelor biologice de către instituţiile de medicină legală, un număr de 49 de testări au fost confirmate ca fiind pozitive, în aceste situaţii fiind întocmite dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe, faptă prev. şi ped. de art. 336 alin. 2 din Codul Penal.
În cazul în care un conducător auto care a fost testat cu aparatul Drugtest, iar rezultatul este pozitiv la una dintre substanţe, acesta este condus la o unitate medicală, unde îi sunt prelevate mostre biologice de sânge şi urină, permisul de conducere fiindu-i retras pe o perioadă de 72 de ore. După primirea rezultatului de la Serviciul de Medicină Legală, în cazul unui rezultat pozitiv se întocmeşte dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe, faptă prev. şi ped. de art. 336 alin. 2 din Codul Penal, iar în cazul unui rezultat negativ, permisul de conducere se restituie titularului, cu efectuarea menţiunilor corespunzătoare în baza de date. În situaţia în care un conducător auto refuză sau nu poate să se supună testării cu aparatul Drugtest, însă îi sunt prelevate mostre biologice de sânge şi urină, permisul de conducere se reţine pe o perioadă de 72 de ore. Şi în această situaţie, în cazul unui rezultat pozitiv se întocmeşte dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe, faptă prev. şi ped. de art. 336 alin. 2 din Codul Penal, iar în cazul unui rezultat negativ, permisul de conducere se restituie titularului.
În perioada 01.01-30.04.2025, pe raza județului Vrancea nu a fost înregistrat niciun accident rutier grav, care să aibă drept cauză de producere consumul de substanțe psihoactive, comparativ cu perioada similară a anului 2024, când, pe fondul consumului de substanțe psihoactive, au fost înregistrate 2 accidente rutiere uşoare, soldate cu 2 răniţi uşor.

IV. Efectivele din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate specializate în combaterea consumului de substanțe psihoactive au organizat și desfășurat în perioada analizată 7 acțiuni operative și 2 acțiuni de amploare, cu 29 percheziții domiciliare, fiind cercetate 52 persoane.
În cadrul activităților specifice au fost descoperite și ridicate cantitățile de: 73 g cannabis, 106 g cocaină, 419 g cristal (cocaină sintetică) și 77 g NPS (etnobotanice).

Toate activitățile realizate pe linia prevenirii consumului de substanțe interzise au fost prezentate săptămânal în cadrul ședințelor Grupului de Coordonare Trasare Sarcini și analizate prin intermediul „GRUPULUI DE LUCRU” special constituit pentru coordonarea, analizarea și monitorizarea activităților specifice pentru prevenirea și combaterea violenței școlare/bullying-ului, traficului și consumului de droguri din proximitatea și din incinta unităților de învățământ de pe raza județului Vrancea.

Activități preconizate la nivelul Inspectoratului Județean de Poliție Vrancea pentru prevenirea consumului de substanțe psihoactive

Vor fi continuate activitățile pe linie de siguranță școlară, pentru a preveni violența fizică și psihologică în rândul elevilor, în special în unitățile de învățământ unde au fost înregistrate evenimente în anul școlar 2024-2025.

Se vor realiza activități în cadrul evenimentului național „Școala în siguranță”, aflat la a II-a ediție, care se desfășoară în perioada 19-25 mai 2025 și conform măsurilor Campaniei naționale „Tăcerea e violență. Vocea ta e soluția”, pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar.

În data de 22 mai – zi dedicată prevenirii consumului și traficului de droguri în rândul elevilor, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea a organizat un eveniment de amploare, în municipiul Focșani, la sala Balada, la care au participat peste 360 elevi și cadre didactice, polițiști din cadrul Direcției Siguranța Școlară, Direcția de Combatere a Criminalității Organizate și speakeri de la Teen Challenge România, care vor disemina informații de specialitate.

Asigurarea unei intervenții prompte la solicitările reprezentanților unităților de învățământ cu privire la evenimentele produse în incinta sau zona adiacentă acestora.
Pentru diminuarea riscului de producere a accidentelor rutiere pe fondul consumului de substanțe psihoactive, se va organiza lunar cel puțin o acțiune în care vor fi angrenate efective din cadrul structurilor de poliţie rutieră şi ordine publică.
Va fi realizată săptămânal analiza fenomenului infracţional precum și cauzele producerii acestuia, în cadrul şedinţelor Grupului de Lucru constituit pe această linie, urmând a fi dispuse activităţi în funcţie de situaţia operativă.

Cu stimă,

INSPECTOR ŞEF
Comisar-şef de poliţie REMUS NICA

  1. La al doilea punct al ședinței, a fost prezenattă o informare referitoare la Ziua Internațională a Copilului. Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea va organiza o serie de activități dedicate celor mici, menite să promoveze siguranța, spiritul civic și apropierea dintre polițiști și comunitate. Evenimentele vor avea loc în data de 1 iunie 2025 și se vor desfășura în mai multe locații din județ, reunind atât copii, cât și părinți, cadre didactice și parteneri instituționali.

R O M Â N I A NESECRET
MINISTERUL AFACERILOR INTERNE Focşani
INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI ROMÂNE Nr. 255 573 din 19.05.2025

INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN VRANCEA

INFORMARE

privind activităţile planificate de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vrancea în data de 1 iunie 2025

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea organizează o serie de activități educativ-preventive și reactive dedicate copiilor.
Evenimentele vor avea loc în perioada 30 mai – 1 iunie în spațiile publice din municipiul Focsani (Piața Unirii și Crângul Petrești) dar și în alte localități ale județului, precum Panciu și Adjud.
Evenimentele vor fi realizate cu sprijinul partenerilor instituționali și al comunitații locale, într-un cadru festiv, accesibil și prietenos.

Activitățile programate ce urmează a fi desfășurate în data de 01.06.2025 în Piața Unirii și Crângul Petrești, de polițiștii de la nivelul structurilor de acțiuni speciale, rutieră, criminalistică, prevenire și siguranță scolară, includ:
• Demonstrații interactive susținute de de polițiștii din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale, precum și exerciții cu câinii de serviciu
• Ateliere de educație rutieră, prevenire a criminalității și siguranță școlară, pentru ca cei mici să învețe reguli de circulație și să reacționeze corect în diverse situații de risc
• Distribuirea de materiale informative și cadouri simbolice (carți de colorat, legitimație de polițist, acadele, baloane)

• Activități interactive și jocuri tematice

Copiii vor vedea autospecialele din dotare, vor interacționa cu polițiștii din diverse structuri, precum (acțiuni speciale, rutieră, criminalistică, prevenire) și vor primi materiale educative adaptate vârstei lor.

Activităţile ce urmează a fi desfăşurate de către lucrătorii Secţiei 10 Poliţie Rurală Panciu :
• În data de 30.05.2025, începând cu ora 09:00 va avea loc în oraşul Panciu ediţia a IV – competiţia de minifotbal „Un viitor mai sigur, să fim mai buni” destinat copiilor, mai exact elevilor din cadrul tuturor şcolilor din aria de competenţă a secţiei (cele 8 comune arondate), activitate desfăşurată în baza Convenţiei de Parteneriat între Primăria Oraşului Panciu, Poliţia Oraşului Panciu, Secţia 10 Poliţie Rurală Panciu, Clubul Sportiv Panciu, Asociaţia Judeţeană de Fotbal Vrancea şi Direcţia Judeţeană Pentru Sport şi Tineret Vrancea. Pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice vor fi prezenţi lucrători din cadrul IJJ Vrancea, poliţişti de ordine publică şi rutieră din cadrul Poliţiei oraşului Panciu.
• În data de 01.06.2025, în intervalul orar 08:00 – 18:00, Primăria comunei Moviliţa, împreună cu Şcoala Gimnazială Moviliţa organizează un eveniment destinat exclusiv copiilor din comună şi din localităţile limitrofe unde vor avea loc în incinta curţii unităţii de învăţământ şi în parcul aferent, o serie de activităţi distractive, cultural-sportive, concursuri pe diferite tematici, ateliere şi o competeţie de handbal, fiind prezenţe 500 de persoane, din care 250 elevi. La acest eveniment vor fi prezenţi şi comercianţi cu răcoritoare şi alte produse pentru copii, precum şi antreprenori deţinători de tobogane gonflabile, trambuline ş.a. Pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice vor fi angrenate forţe din cadru IJJ Vrancea, patrulele de ordine publică din cadrul secţiei şi un echipaj de poliţişti rutieri din cadrul Poliţiei Oraşului Panciu.

Activităţile ce urmează a fi desfăşurate de către lucrătorii Poliției Adjud
• În data de 01.06.2025 Primăria Municipiului Adjud organizează un eveniment în Piațeta ,,Ion Dichiseanu” Adjud, ocazie cu care polițiștii din cadrul Poliției Adjud vor asigura măsuri conform competențelor pe linie de ordine și siguranță publică și va desfășura activități preventiv-educative, precum și de popularizare a meseriei de polițist.

Evenimentele sunt menite să aducă bucurie celor mici, să dezvolte parteneriatul cu comunitatea și să contribuie la creșterea gradului de informare și siguranță în rândul copiilor.

INSPECTOR ŞEF
Comisar-şef de poliţie REMUS NICA

  1. La al treilea punct al ședinței conducerea Poliției Locale a Muncipiului Focșani, domnul Director Executiv Alexandrescu Dorian a prezentat analiza activităților derulate pe linia menținerii ordinii și siguranței publice în județ, modul de acțiune în sistem integrat al patrulelor formate din polițiști și jandarmi, precum și rezultatele obținute în perioada ianuarie–aprilie 2025.
    Analiza s-a concentrat pe eficiența măsurilor aplicate, impactul acestora asupra climatului de siguranță publică și nivelul de cooperare între structurile implicate în menținerea ordinii publice. Rezultatele reflectă atât eforturile depuse de forțele de ordine, cât și importanța colaborării interinstituționale în creșterea siguranței cetățenilor.

Nr. 3421 / 19.05.2025

INFORMARE
privind activitățile pe linie de siguranță publică, desfășurate de Poliția Locală
a Municipiului Focșani, în primele IV luni 2025

    CONSIDERAŢII GENERALE

Poliția Locală a municipiului Focșani funcționează ca instituție publică de interes local, cu personalitate juridică, în subordinea Consiliului local Focșani, sub conducerea Primarului Municipiului Focsani și își desfășoară activitatea în baza prevederilor H.C.L nr.18/25 ianuarie 2011, în urma apariției Legii nr.155/2010 și a H.G nr. 1332/2010 care aprobă Regulamentul de Organizare și Funcționare a poliției locale.
Domeniile de activitate ale poliției locale sunt:

  • ordinea și liniștea publică;
  • circulația pe drumurile publice;
  • disciplina în construcții și afișajul stradal;
  • protecția mediului;
  • activitatea comercială;
  • evidența persoanelor;
  • alte domenii stabilite de lege.

Poliţia Locală a municipiului Focşani îşi desfăşoară activitatea în interesul comunităţii locale, exclusiv pe baza şi în executarea legii, precum şi a actelor autorităţii deliberative şi ale celei executive ale municipiului Focşani și în conformitate cu reglementările specifice fiecărui domeniu de activitate, stabilite prin acte administrative ale autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale.
Poliţia Locală a municipiului Focșani colaborează în special cu structurile cu atribuţii în domeniul ordinii şi liniştii publice, precum şi cu alte instituţii publice de pe raza municipiului Focșani, cu care are încheiate protocoale de colaborare, pentru prevenirea şi combaterea fenomenelor infracţionale şi îndeplinirea celorlalte misiuni ce îi revin.

ACTIVITĂȚI CONCRETE DESFĂȘURATE PE DOMENIILE
DIN COMPETENȚĂ

      Serviciul Ordine Publică

În executarea atribuţiilor prevăzute de lege în domeniul ordinii şi liniştii publice, poliţiştii locali au acţionat zilnic în zona de competenţă, stabilită prin Planul Unic de Siguranţă Publică în sistem integrat, pe raza municipiului Focșani, pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, precum şi pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice sau a curăţeniei localităţii cu patru autoturisme inscripționate, orașul fiind împărțit în 4 zone după cum urmează: Est 1, Est 2, Vest1, Vest 2.
Totodată s-a acționat în sistem integrat cu o patrulă pedestră în zona centrală a orașului și o patrulă pedestră în proximitate Gării mun. Focșani. Pe timpul nopții s-a acționat cu un singur autoturism.

Activităţi desfășurate:

    * Patrulări în vederea menţinerii ordinii publice în zonele comerciale şi de agrement, în parcuri și locurile de joacă , pieţe, cimitire, precum şi în alte asemenea locuri publice aflate în proprietatea şi/sau în administrarea unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale sau a altor instituţii/servicii publice de interes local;
   * Constatarea contravenţiilor în ceea ce priveşte tulburarea liniştii publice şi luarea măsurilor sancţionatorii ce se impun;
   * Prevenirea vandalizării mobilierului urban, coşuri de gunoi, bănci, foișoare, etc.; 
   * Surprinderea şi înlăturarea persoanelor care răscolesc în containere, depistarea și diminuarea fenomenului apelare la mila publică prin sancţionarea persoanelor identificate, a persoanelor fără adapost, fiind identificate un număr de 26 persoane pe raza municipiului Focșani, precum şi îndrumarea acestora către localitățile de domiciliu;
   * Realizarea pândelor în vederea depistării şi sancţionării persoanelor care depozitează ilegal moloz sau deşeuri menajere pe domeniul public; 
   * Acţiuni de verificare şi sancţionare a deţinătorilor de animale care nu respectă legislaţia locală în vigoare și colaborarea cu  Direcţia de Dezvoltare Servicii Publice - Serviciul Ecarisaj, în acţiunile de ridicare a câinilor fără stăpân;
   * Acţiuni de sprijin la Sărbători Naţionale şi locale conform Planului de Ordine şi Siguranţă Publică cu avizul Comisiei Locale de Ordine Publică.
   * Conform Planului de ordine şi siguranţă publică, polițiștii locali au fost prezenți în zona şcolilor şi a unităţilor de învăţământ din municipiul Focşani, respectiv Colegiul Tehnic ˮArhitect Ion Mincuˮ, Colegiul Tehnic ˮEdmond Nicolauˮ, Liceul cu Program Sportiv, Liceul de arte ˮGheorghe Tăttărescuˮ, Şcoala Gimnazială ˮNicolae Iorgaˮ, Şcoala Gimnazială ˮAlexandru Vlahuțăˮ, Şcoala Gimnazială ˮAdrian Păunescuˮ şi Şcoala Gimnazială ˮOana Diana Reneaˮ, în acest context, fiind instituite patrule de poliţişti locali care monitorizează locaţiile arondate la intrările şi ieşirile de la cursuri ale elevilor pentru a preveni comiterea actelor şi faptelor de încălcare a normelor de convieţuire socială, a actelor şi faptelor de încălcare a normelor şi regulilor de conduită rutieră sau a actelor şi faptelor de furt, distrugere sau lovire şi alte violenţe între elevi sau între elevi şi persoane din exteriorul unităţilor de învăţământ;
    * Au fost efectuate verificari în teren pentru identificarea în teren a unor autovehicule pentru completarea datelor necesare Compartimentului Urmărire, Încasare și Executare Silita din cadrul Primariei mun Focșani, în acest sens fiind verificate un numar de 13 astfel de autovehicule.
   * De asemenea, au fost asigurate condiţiile de siguranţă maximă pentru transporturile de valori la Trezoreria Statului iar personalului din aparatul de specialitate al Primăriei municipiului Focşani li s-a asigurat protecția în timpul efectuării unor controale ori acţiuni specifice: inventariere spaţii locative, evacuări ale unor persoane, etc.;  
   * O componentă importantă a activităților zilnice reprezentată colaborarea cu Biroul Transporturi Feroviare Focșani din cadrul IPJ Vrancea, prin care se urmăreste menținerea unui climat de ordine și liniște publică în Gara Focșani precum și în proximitate;    
   * De asemenea, prin intermediul Dispeceratului au fost preluate un număr de 1361 sesizări ale cetățenilor și transmise spre verificare echipajelor din teren, au fost efectuate un număr de 575 de verificări în baza de date M.A.I., la solicitarea polițiștilor locali din teren și au fost afișate un număr de  87 procese verbale de contravenții sau invitații .

În primele patru luni ale anului 2025, poliţiştii locali din cadrul Serviciului ordine publică, au aplicat un număr total de 431 sancţiuni contravenţionale, dintre care un număr de 187 avertismente şi un număr de 244 sancțiuni contravenţionale cu amendă, în valoare de 63.150 lei.

Serviciul Circulaţia pe drumurile publice

În conformitate cu prevederile legale în vigoare şi potrivit competenţelor, polițiștii locali din cadrul Serviciului circulaţia pe drumurile publice au fost angrenați în mai multe acţiuni privind oprirea, staţionarea, accesul interzis și parcările ilegale în zonele şi locurile cele mai aglomerate de pe raza municipiului Focșani.

O altă componentă zilnică a activităților desfășurate a fost reprezentată de acțiunile pentru prevenirea și sancționarea pietonilor care au traversat strada prin loc nepermis, a căruţaşilor care nu respectă prevederile legale referitoare la circulaţia acestor tipuri de vehicule (H.C.L. nr. 444/2023), precum și sancționarea bicicliștilor sau conducătorilor de trotinete electrice care nu au respectat prevederile legale.

La solicitarea firmelor care asfalteaza, au asigurat supravegherea şi fluidizarea traficului rutier cu ocazia refacerii covorului astfaltic pe unele artere de circulaţie din municipiul Focşani sau cu ocazia efectuării unor lucrări de toaletare a arborilor de către angajaţii Direcţiei de Dezvoltare Servicii Publice;

Fluidizarea circulaţiei rutiere în principalele intersecţii din zona centrală a municipiului Focşani, a principalelor instituţii publice și în zona unităţilor de învăţământ (Școala Gimnazială ˮIon Basganˮ și Școala Gimnazială ˮȘtefan cel Mareˮ) a reprezentat o prioritate pentru polițiștii locali din cadrul Serviciului Circulație;

Pentru asigurarea unui trafic civilizat și fluent, au fost efectuate verificări cu privire la integritatea mijloacelor de semnalizare rutieră, starea indicatoarelor, semafoarelor şi a marcajelor rutiere şi au fost asigurate măsuri de siguranţă în zonele unde au fost aplicate marcaje rutiere de către angajaţii Direcţiei de Dezvoltare Servicii Publice Focşani;

În cadrul acțiunilor punctuale la care au participat și reprezentanți ai mass- media s-a acţionat pentru prevenirea ocupării locurilor de parcare pentru persoanele cu dizabilităţi (handicap), conform Legii nr. 448/2006, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru prevenirea ocupării abuzive a domeniului public;

Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale conducătorilor auto care au parcat neregulamentar pe trotuare sau care au ocupat fără drept locurile închiriate de persoanele fizice sau juridice, conform prevederilor legale în vigoare: H.C.L. nr. 277 și H.C.L. nr. 276 din 11.10.2021) și s-au desfășurat activităţi de responsabilizare a conducătorilor de autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone pentru a respecta traseele stabilite pentru circulația acestor autovehicule conform H.C.L. nr. 445/2023;

La nivelul serviciului au fost înregistrate și soluționate un număr de 39 petiţii scrise ale cetăţenilor şi un număr de 1.050 sesizări telefonice;
În conformitate cu prevederile Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, au fost identificate 77 vehicule abandonate, fiind aplicate somaţii de ridicare a acestora, dintre care 41 de vehicule au fost ridicate în termen de către proprietari, pentru 7 vehicule s-a finalizat procedura și au fost trecute în proprietatea municipiului Focșani, iar 29 vehicule sunt în lucru.

În primele patru luni ale anului 2025, poliţiştii locali din cadrul Serviciului privind circulaţia pe drumurile publice au aplicat un număr total de 1521 sancţiuni contravenţionale, dintre care un număr de 707 avertismente şi un număr de 814 sancțiuni cu amendă în valoare de 430635 lei.

Concluzionând, activitățile desfășurate au avut un caracter preponderant preventiv cu păstrarea unui echilibru între atribuțiile conferite de lege și măsurile luate.

Director Executiv, Alecsandrescu Florin-Dorian

ANEXĂ

SITUAȚIA SANCŢIUNILOR APLICATE

Pe lângă acţiunile de prevenire desfășurate în primele 4 luni ale anului 2025, au fost aplicate un număr de 2.010 sancțiuni contravenționale, dintre care 912 cu avertisment și 1.098 cu amendă, în valoare de 531.785 lei, după cum urmează:

 1) nerespectarea prevederilor H.G.1391/2006 privind Regulamentul de aplicare a O.U.G.195/2002-circulația pe drumurile publice:
  • oprire în zona de acțiune indicator ”Oprirea interzisă” = 73 sancțiuni din care 30 cu avertisment și 43 cu amendă în valoare de 17415 lei;
  • oprire neregulamentară pe trecerea pentru pietoni = 60 sancțiuni din care 19 cu avertisment și 41 cu amendă în valoare de 16530 lei;
  • oprire neregulamentară pe trotuar = 30 sancțiuni din care 12 cu avertisment si 18 cu amendă în valoare de 6830 lei;
  • oprire neregulamentară în stația destinată mijloacelor de transport în comun = 30 sancțiuni din care 13 cu avertisment și 17 sancțiuni cu amendă în valoare de 6425 lei;
  • oprire neregulamentară în intersecție = 17 sancțiuni din care 6 cu avertisment și 11 sancțiuni cu amendă în valoare de 4155 lei;
  • staţionare neregulamentară = 359 sancțiuni din care 298 cu avertisment și 61 cu amendă în valoare de 49110 lei;
  • circulație pe interzis = 547 sancțiuni din care 145 cu avertisment și 402 sancțiuni cu amendă în valoare de 162735 lei;
  • nu a comunicat la solicitarea poliţiei locale datele de identificare ale persoanei căreia ia încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice = 48 sancțiuni cu amendă în valoare de 104490 lei; 2) nerespectarea prevederilor H.C.L. 277/2021 privind aprobarea Regulamentului de organizare și efectuare a activităților de blocare, ridicare, transport și depozitare a vehiculelor staționate/parcate neregulamentar pe raza teritorială a municipiului Focșani;
  • staționare neregulamentară în parcare fără a deține abonament = 240 sancțiuni din care 107 cu avertisment și 133 cu amendă în valoare de 35100 lei;
  • parcare/staționare neregulamentară pe trotuar sau în stația „Taxi” = 34 sancțiuni din care 20 cu avertisment și 14 cu amendă în valoare de 3400 lei ;

3) nerespectarea prevederilor Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap:

  • parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate şi semnalizate prin semn internaţional pentru persoane cu handicap, fără a avea acest drept =68 sancțiuni din care 61 cu avertisment și 7 cu amendă în valoare de 14000lei;

4) nerespectarea prevederilor H.C.L.445/2023privind reglementarea circulației rutiere pentru autovehiculele de transport mărfuri cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, exceptând mijloacele de transport în comun pe raza municipiului Focșani;
-a circulat pe un sector de drum interzis circulației autovehiculelor cu MTMA>3,5t fără a avea achitată taxa de acces = două sancțiuni cu amendă în valoare de 4000 lei;

5) nerespectarea prevederilor Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice;

  • refuz de legitimare sau de a se prezenta la sediul poliției locale = 19 sancțiuni cu amendă în valoare de 13800 lei;
  • a proferat injurii și amenințări de natură să tulbure ordinea și liniștea publică = 11 sancțiuni cu amendă în valoare de 5100 lei;
  • a apelat în mod repetat la mila publicului = doua sancțiuni cu avertisment ;
  • a consumat băuturi alcoolice în alte locuri decât cele special amenajate = 6 sancțiuni cu amendă în valoare de 600 lei ;

6) nerespectarea prevederilor H.C.L.25/2017 privind obligațiile și răspunderile instituțiilor publice, ale agenților economici, ale altor persoane juridice și ale cetățenilor privind gospodărirea municipiului Focșani;

  • a pătruns şi staţionat cu autoturismul pe spaţiul verde = 263 sancțiuni din care147 cu avertisment și 116 cu amendă în valoare de 35600 lei;
  • a aruncat mucuri de ţigară/coji de seminţe în alte locuri decât în coşurile de gunoi stradale = 51 sancțiuni din care 11 cu avertisment și 40 cu amendă în valoare de 5750 lei;

7) nerespectarea prevederilor H.C.L. 401/2020 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea și desfășurarea activităților de comercializare, prestări servicii și alimentație publică de pe teritoriul municipiului Focșani;

  • lipsa avizului orar de funcționare = 5 sancțiuni cu avertisment;

8) nerespectarea prevederilor Legii 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun:

  • a fost surprins în timp ce fuma în incinta unei instituții de învățământ = 35 din care 2 cu avertisment si 33 sancțiuni cu amendă în valoare de 2000 lei;

9) nerespectarea prevederilor Legii nr.50/1991R privind autorizarea executării construcţiilor şi unele măsuri pentru realizarea locuinţelor:

  • executarea de lucrări de construire fără a deţine autorizaţie = 16 sancțiuni cu amendă în valoare de 24000lei;

10) nerespectarea altor prevederi legale aflate în competența poliției locale:

  • 94 sancțiuni din care 34 cu avertisment și 60 cu amendă în valoare de 20745 lei;

ATOP Vrancea își reafirmă angajamentul față de asigurarea unui climat de siguranță publică și colaborare interinstituțională eficientă. Concluziile și direcțiile stabilite în cadrul ședinței din luna mai 2025 vor sta la baza unor acțiuni concrete menite să răspundă nevoilor comunității și să consolideze încrederea cetățenilor în structurile de ordine publică.

PREȘEDINTE ATOP, MARIN VASILE

Întocmit,
Secretar ATOP
Lupu Adriana

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?