Ediția: Luni 22 iulie 2024. Nr. 6675
Ediția: Luni 22 iulie 2024. Nr. 6675

Susţinere pentru cluburile de fotbal destinate copiilor şi juniorilor, printr-un  mecanism financiar susținut de Guvern

          Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, anunţă că Guvernul a adoptat joi un memorandum menit să pună bazele unui mecanism financiar de susţinere a academiilor şi centrelor de fotbal juvenil din România. Memorandumul va fi urmat de acte normative, pentru a stabili cadrul legislativ concret în vederea derulării programului. „Guvernul a aprobat astăzi un memorandum care pune bazele pentru crearea unui mecanism de sprijin financiar prin care se vor aloca fonduri de la buget pentru dezvoltarea sportului la categoria copii şi juniori. Aceste fonduri publice vor fi direcţionate potrivit unor criterii clare, predictibile şi transparente, care să ţină cont de standardele de calitate implementate de federaţiile sportive. Ramura sportivă fotbal va fi prima, va pilota acest nou mecanism de finanţare, având în vedere că la nivelul FRF a fost deja demarat procesul de clasificare pe baza standardelor de calitate a academiilor, cluburilor cu activitate de copii şi juniori şi centrelor de fotbal juvenil din România”, a precizat Mihai Constantin, în cadrul unui conferinţe de presă la Palatul Victoria.

          El a menţionat că într-o primă etapă va fi susţinută activitatea cluburilor de fotbal, dar că programul va fi extins la toate categoriile de cluburi şi academii care se adresează copiilor şi juniorilor. „Acest memorandum este menit să aibă în cel mai scurt timp posibil o adresabilitate cât mai vastă a altor competiţii şi a altor sporturi la nivel de copii şi de juniori. Acest memorandum este declaraţia de intenţie foarte fermă a guvernului, care a fost adoptată astăzi, dar trebuie urmată în cel mai scurt timp de acte normative care să stabilească în mod concret cadrul legislativ şi parametrii concreţi de finanţare şi de susţinere a sportului organizat pentru copii şi juniori”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului.

          Premierul Marcel Ciolacu a declarat înaintea şedinţei de Guvern că „pentru fiecare leu cheltuit de Federaţia Română de Fotbal sau de cluburi, statul român va aloca de asemenea un leu”, în cadrul viitorului program de susţinere a sportului.

„Cred că după performanţa fotbaliştilor noştri la Euro 2024, care a declanşat în noi toţi şi emoţie, şi mândrie naţională, trebuie să facem paşi concreţi ca să asigurăm naţionalei o resursă constantă de tineri valoroşi. De aceea, aprobăm un memorandum prin care finanţăm de la bugetul de stat academiile de fotbal publice sau private, pe baza clasificării făcute de Federaţia Română de Fotbal. Pentru fiecare leu cheltuit de Federaţia Română de Fotbal sau de cluburi, statul român va aloca de asemenea un leu. Singura condiţie este ca destinaţia exclusivă a finanţării să fie pentru copii şi juniori. Cred că acesta este traseul corect. Este un model, de fapt, de succes, pus în practică de Gică Hagi şi Gică Popescu la academia de la Constanţa. Actuala naţională are mulţi jucători crescuţi acolo. Trebuie să recunoaştem asta şi să ne închinăm în faţa lui Hagi şi să multiplicăm acest exemplu la nivel naţional”, a spus premierul.

Sura foto: Facebook/Marcel Ciolacu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?