Ediția: Miercuri 17 iulie 2024 Nr. 6672
Ediția: Miercuri 17 iulie 2024 Nr. 6672

CJ Covasna, obligat de instanţă să înlăture tăbliţele bilingve cu denumirea localităţii Valea Mare

            Curtea de Apel Braşov obligă Consiliul Judeţean (CJ) Covasna, printr-o sentinţă definitivă, să înlăture tăbliţele cu denumirea comunei Valea Mare, inscripţionate în limbile română şi maghiară la intrarea şi ieşirea din localitate. Conform sentinţei pronunţate luni, instanţa a admis în parte recursul Prefecturii Covasna împotriva sentinţei civile nr. 124/16.02.2024 a Tribunalului Covasna şi obligă Consiliul Judeţean să înlocuiască tăbliţele şi să menţină doar denumirea în limba oficială a statului. „În consecinţă, obligă pe pârâţi la îndepărtarea tăbliţelor cu denumirea localităţii Valea Mare din judeţul Covasna, înscrise în limbile română şi maghiară, amplasate la intrarea şi ieşirea în/din această localitate, pe DJ 121A, precum şi la înlocuirea acestora cu tăbliţe inscripţionate legal cu denumirea localităţii Valea Mare doar în limba română (…) Definitivă”, se arată în sentinţa postată pe portalul Curţii de Apel Braşov.

            Decizia instanţei a fost salutată de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, care o consideră o „victorie importantă pentru respectarea legii şi unitatea naţională”. „Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş salută hotărârea definitivă a Curţii de Apel Braşov, care a confirmat decizia Instituţiei Prefectului – judeţul Covasna în cazul indicatoarelor rutiere bilingve instalate în zonele cu majoritate românească din judeţul Covasna. Această acţiune a fost întreprinsă ca urmare a sesizărilor primarilor români şi a asociaţiilor culturale româneşti, inclusiv a Forumului nostru (..). Aceste plăcuţe vor fi înlocuite cu altele, inscripţionate legal doar în limba română. Este esenţial să subliniem că nu putem accepta încercările de a marca teritoriul pe criterii etnice prin astfel de metode utilizate de Consiliul Judeţean. Legea a triumfat, iar limba română a fost apărată în instanţă prin mijloace civilizate şi democratice. (…) Vom continua să luptăm pentru respectarea legii şi pentru unitatea comunităţilor noastre”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Forumului Civic.

            În luna august 2022, conducerea Asociaţiei „Calea Neamului” – filiala Covasna a sesizat Prefectura în legătură cu amplasarea respectivelor tăbliţe pe teritoriul comunei Valea Mare, arătând că acestea încalcă Legea 215/2002 a Administraţiei Publice Locale care permite inscripţionarea bilingvă în localităţile în care ponderea populaţiei minoritare este de 20%, în condiţiile în care, conform datelor recensământului, procentul etnicilor maghiari din Valea Mare este sub 1%.

Sursa foto: https://www.cjcv.ro/ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?