Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Opt neconformităţi în grădinițele din Vrancea controlate de inspectorii de muncă

COMUNICAT DE PRESĂ, 9 aprilie 2024:

            Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea a desfășurat în perioada  25 – 29 martie 2024, Campania naţională pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor de muncă de către angajatorii care desfășoară activități în domeniile ”Învățâmânt preșcolar” – cod CAEN 8510 și ”Activități de îngrijire zilnică pentru copii” – cod CAEN 8891.

Obiectivele generale campaniei au fost următoarele:

–   identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale care reglementează relațiile de muncă și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea acestora să se conformeze dispozițiilor legale în materie;

–  creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor prevederile legale în domeniul relațiilor de muncă;

–  eliminarea tuturor neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate, și aplicarea sancțiunilor contravenționale corespunzătoare.

            Pe parcursul desfășurării campaniei au fost controlați 12 angajatori ce desfășoară activitate în domeniile enumerate anterior. Au fost constatate 8 neconformităţi față de prevederile legale fiind dispuse măsuri de intrare în legalitate. În baza neconformităților constatate inspectorii de muncă a fost aplicată o sancțiune contravențională. În urma acțiunilor de control efectuate nu au fost identificate persoane care desfășurau muncă nedeclarată, acest lucru constituind o dovadă a atingerii obiecivelor acțunilor anterioare de control și îndrumare.

            Dintre neconformităţile constatate remarcăm următoarele: neevidențierea, în mod real, în foile colective de prezență, a tuturor orelor de muncă prestate de catre salariați, necompensarea muncii suplimentare cu ore libere plătite sau cu spor la salariu, nerepartizarea programului de lucru în cazul contractului de muncă cu timp parțial și nerespectare termenelor de transmite în Revisal.

            Majoritatea neconformităţilor constatate au fost remediate în timpul controlului, pentru celelalte dispunându-se măsuri cu termene stricte de realizare urmând ca în perioada următoare inspectorii de muncă să verifice modul de realizare a măsurilor dispuse. 

            Reamintim faptul că orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiţi sau la acelaşi angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, fără suprapunerea programului de muncă iar în cazul în care într-un contract individual de muncă cu timp parţial nu sunt precizate durata muncii şi repartizarea programului de lucru, condiţiile în care se poate modifica programul de lucru precum și interdicţia de a efectua ore suplimentare, contractul se consideră a fi încheiat pentru normă întreagă.

Inspector șef                                                                      Inspector șef adjunct RM

Botezatu Eliza                                                                   Ciocan Sebastian

Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea

Sursa foto: Facebook/Inspecția Muncii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?