Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Buzău: Colegiu construit pe un teren destinat sediului BNR, reabilitat după 4 ani, cu muncitori indieni

Clădirea Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, ridicată pe un teren destinat iniţial construirii unui sediu al BNR, a fost reabilitată, după mai bine de patru ani de la începerea lucrărilor, cu ajutorul a peste 70 de muncitori indieni. Valoarea proiectului se ridică la peste 26 milioane lei, iar lucrările au presupus consolidarea imobilului şi dotarea lui cu sisteme de siguranţă şi prevenire a incendiilor, potrivit noilor standarde în domeniu.

Piatra de temelie a acestui imobil a fost pusă în 1925 de către ministrul Constantin Angelescu. Lucrările au durat aproape 11 ani, în 1936 au fost finalizate toate lucrările. Un element interesant este acela că pe această locaţie urma să se construiască sediul Băncii Naţionale a României (BNR). Am aflat faptul că iniţial banca a cumpărat două terenuri. Ministrul Angelescu a avut numeroase discuţii cu guvernatorul de la acea vreme pentru a dona acest teren pentru construirea colegiului Eminescu de mai târziu. Guvernatorul i-a spus că este ilegal, iar terenul trebuie scos la licitaţie, acestea sunt procedurile băncii, dar pentru a ajuta şcoala, BNR a oferi banii necesari comunităţii buzoiene, astfel încât terenul a devenit al viitorului liceu.

Lucrările de reabilitare au durat 4 ani şi 9 luni, vorbim de perioade când nu au fost fonduri, probleme ale societăţii care s-a ocupat de construcţie, pandemia de COVID. Cea mai importantă lucrare a fost cea de consolidare, pentru că proiectul a vizat în principal consolidarea acestui imobil”, a declarat viceprimarul municipiului Buzău, Ionuţ Sorin Apostu. Pentru că societatea care s-a ocupat de reabilitarea colegiului nu a găsit forţă de muncă locală, a fost nevoită să apeleze la serviciile muncitorilor indieni.

Probabil comunitatea elevilor eminescieni se va muta în câteva zile în casă nouă… Aici au lucrat peste 70 de indieni, să se consemneze şi acest lucru”, a precizat viceprimarul Ionuţ Sorin Apostu. Pe timpul lucrărilor, elevii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” şi-au desfăşurat activităţile didactice alături de profesori în sediul Liceului „Costin Neniţescu”. „În total, în Colegiul Naţional ‘Mihai Eminescu’ sunt 1.250 de elevi. Colegiul ‘Eminescu’ nu înseamnă numai zidurile, înseamnă colectivul de profesori, înseamnă elevii.

A fost o perioadă puţin mai delicată, care va fi consemnată în cronici, dar eu zic că ne-am descurcat admirabil. Au fost elevi care nu au mai venit către Colegiul Naţional pentru că nu erau în clădirea istorică. Practic, o generaţie de elevi nu a învăţat în colegiul de pe strada Independenţei”, a subliniat directorul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, Camelia Voicu. Pentru a funcţiona, imobilul reabilitat va urma să fie avizat de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Buzău.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?