Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Lucrările de reabilitare a Casei „Dr. Saideman”, scoase la licitație

Institutul Național al Patrimoniului a scos la licitație un proiect ce vizează restaurarea și punerea în valoare a monumentului istoric „Casa Dr. Saideman”. Imobilul mai sus menționat este sediul Direcţiei Județene pentru Cultură Vrancea și este un monument de arhitectură reprezentativ pentru sfârşitul sec. al XIX-lea şi începutul sec. al XX-lea. Clădirea, ridicată în anul 1914 de Neumann Horn cu destinația de locuință, a fost achiziționată ulterior de dr. radiolog Iulius Saideman, care a transformat-o parțial în cabinet de consultații.

După anul 1970, odată cu decesul dr. Saideman, imobilul a revenit statului român. Lucrări de restaurare și punere în valoare a monumentului istoric „Casa dr. Saideman” sunt incluse în Programul Național de Restaurare, aprobat de către Ministerul Culturii, în calitate de ordonator principal de credite și derulat de către Institutul Național al Patrimoniului, organism ce gestionează fondurile destinate cercetării, expertizării și executării lucrărilor de consolidare-restaurare și punere în valoare a monumentelor istorice.

Durata contractuală va fi de 48 luni, iar termenul de execuție a lucrărilor, conform proiectului, este de 36 luni de la data atribuirii contractului, implicit emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Prin acest proiect se dorește consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a „Casei Dr. Saideman”: la nivelul parterului vor fi organizate preponderent spațiile pentru desfășurarea activității direcției, în timp ce în subsol vor fi amenajate spații expoziționale și un spațiu tehnic pentru centrala termică.

Totodată, la nivelul podului va fi o sală multifuncțională, dar și un birou și un spațiu pentru centrala HVAC. Accesul persoanelor cu dizabilități în clădire se va realiza prin montarea unui elevator oblic în zona accesului secundar. De asemenea, au fost reorganizate grupurile sanitare, astfel încât unul să fie conformat pentru persoanele cu dizabilități. Toate elementele ce păstrează substanța originară a edificiului vor fi conservate în situ și vor fi supuse unor intervenții de conservare-restaurare. Valoarea investiției este de aproximativ 10 milioane de lei.

Imobilul „Casa dr. Saideman” are peste o sută de ani vechime, iar la acest moment se află într-un grad avansat de degradare din cauza seismelor constante specifice zonei județului Vrancea, a traficului din zonă, dar și a infiltrării apei din precipitații în interiorul și în structura din cărămidă a clădirii. O expertiză tehnică a arătat că monumentul istoric „Casa dr. Saideman” este încadrat în clasa de risc seismic Rs II.

Clasa de risc seismic Rs II este corespunzătoare construcțiilor la care probabilitatea de prăbușire este redusă, dar la care sunt așteptate degradări structurale majore la incidența cutremurului de proiectare. Eforturile pentru restaurarea clădirii din centrul Focșaniului au fost demarate în urmă cu 11 ani, fiind inclusiv un proces în instanță cu Ministerul Culturii pentru clarificarea situației juridice a clădirii astfel încât să poată fi accesate fonduri europene. Ulterior, pe parcursul anului 2018, în urma unor memorii adresate Institutului Național pentru Patrimoniu, imobilul a fost introdus la finanțare în cadrul Programului Național de Restaurare (PNR), iar în 2020 a început realizarea documentației tehnice necesare pentru restaurarea monumentului istoric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?