Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Abuzată ani la rând în timpul căsniciei și după, o pensionară din Vrancea a ripostat și și-a ucis fostul soț

O pensionară din Vrancea a fost judecată pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte asupra fostului soț și a fost găsită vinovată, însă pedeapsa acesteia a fost una cu suspendare, după ce s-a aflat calvarul prin care trecuse. Abuzată fizic și psihic în timpul celor peste 20 de ani de căsnicie, coșmarul femeii a continuat și după divorț, dat fiind că a acceptat să îl îngrijească pe fostul său partener după ce acesta suferise un atac cerebral. Numai că în decembrie 2022, pe fondul unui conflict spontan, femeia i-a aplicat fostului său soț mai multe lovituri în zona capului și a corpului, cu o coadă de mătură, în urma agresiunii acesta decedând.

Ulterior, femeia a sunat la 112 și a cerut ajutorul, iar inițial a povestit că și-a lovit fostul soţ cu o coadă de mătură la fund și acesta a căzut, însă ancheta avea să ducă în alt punct. Astfel, s-a stabilit că în 2002, inculpata divorțase de partenerul său, dat fiind că acesta avea patima băuturii şi era foarte violent – atât cu ea, cât şi cu cei doi copii ai lor. După divorţ, bărbatul a făcut o cură de dezalcolizare, dar pentru că a continuat să bea, în 2016 a suferit un accident vascular cerebral, a căzut, s-a lovit la cap și a făcut o semipareză.

Așa se face că a avut nevoie de ajutor, iar copiii au rugat-o pe inculpată să fie ea cea care să îl îngrijească, deși o avea deja în grijă pe sora ei, care este încadrată în grad de handicap accentuat. Cedând rugăminților, aceasta l-a luat în casa părinţilor ei, cu condiţia ca fostul soț să nu consume băuturi alcoolice după ce se va recupera. Timp de un an, cât bărbatul a stat imobilizat la pat, femeia a avut grijă de el, până în anul 2017, când acesta a început să se mişte şi să meargă din nou.

Și, din ce avea să relateze inculpata, în toată această perioadă, fostul soț a revenit la vechile obiceiuri, manifestându-se violent atât faţă de ea, cât şi faţă de sora ei, chiar şi când nu consuma alcool, motiv pentru care mai riposta pentru a-l determina să o lase în pace şi-l mai pocnea uneori cu piciorul sau cu ce-i venea la îndemână. În ziua incidentului, bărbatul a băut două pahare de vin la un vecin, iar de aici femeia a povestit că „și-a pierdut controlul”, a luat o coadă de mătură şi l-a lovit până când aceasta s-a rupt, iar bărbatul a căzut.

Când şi-a dat seama că fostul său soț este în stare gravă, pentru că nu mai răspundea şi nu mai reacţiona în niciun fel, a sunat la 112 şi a chemat ambulanţa. În instanţă, s-a avut însă în vedere că inculpata este cunoscută de toți vecinii ca fiind o persoană liniştită, muncitoare și paşnică, iar „latura agresivă nu a fost prezentă în conduita sa”. Citatele provin de pe rejust.ro, acolo unde apare motivarea hotărârii de condamnare, și unde se mai precizează că inculpata nu este „plasată nicidecum în sfera agresivităţii”.

Toate aceste elemente conduc instanţa la reţinerea circumstanţelor atenuante judiciare (…) în favoarea inculpatei, respectiv și faptul că aceasta, la rugămintea copiilor, l-a îngrijit pe fostul soţ, (…) pe toată perioada cât acesta era la pat, (cu AVC), până cand acesta s-a făcut sănătos (…). Toată această stare de lucruri a pus o amprentă deosebită asupra psihicului inculpatei, tensionând-o treptat și progresiv, mai ales în legătură cu agresivitatea constantă pe care a trebuit să o suporte ani la rând din partea persoanei vătămate”, se mai detalia în motivare.

Din aceste considerente, soluția instanței a fost de condamnare a femeii la 3 ani de închisoare cu suspendare, cu obligația ca, „pe parcursul termenului de supraveghere să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în cadrul Primăriei comunei Vidra și Biserica „Sf. Neculai” Șerbești (tipul de activitate va fi decis de către consilierul de probațiune). Constată că nu s-a formulat acțiune civilă în prezenta cauză. (…) obligă pe inculpata (…) să plătească statului suma de 700 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arăta în minuta sentinței.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: pexels.com – karolina grabowska

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?