Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

VIDEO: Scandal la Obștea satelor Vidra – Tichiriș

Disputele dintre membrii obșteni de la Obștea satelor Vidra – Tichiriș și președintele interimar Bogdan Marica au degenerat la sfârșitul săptămânii trecute când polițiștii au fost chemați să aplaneze conflictul între cele două tabere. Incidentele au avut loc la Adunarea Generală Extraordinară convocată de conducerea aleasă la alegerile organizate anul trecut. Disputele au continuat și la începutul săptămânii când a fost schimbată broasca ușii de la sediul Obștii. Au fost făcute inclusiv reclamații la Poliție, iar membrii obșteni au dat declarații despre ceea ce s-a întâmplat. Oamenii au povestit că au intrat în sediul obștii pentru a putea ține adunarea generală la care să fie discutate problemele de funcționare. Chiar dacă încă nu a fost validată de instanță, conducerea Obștii aleasă anul trecut susține că hotărârea Adunării Generale prin care a fost votată de oameni nu este anulată de instanță și, conform legii, trebuie respectată de membrii obșteni. Mai mult, oamenii au arătat că Bogdan Marica nu mai este președinte din 2020, când i-a expirat mandatul și nici nu a mai făcut alegeri validate de instanță. Culmea, după alegerile din 2020, care nu au fost validate de instanță, Bogdan Marica susținea că hotărârea Adunării generale produce efecte până când nu este anulată de instanță. Adică situația în care se regăsește conducerea aleasă anul trecut.

Situația de la Obștea Vidra Tichiriș este complicată deoarece conturile acesteia sunt blocate printr-o decizie judecătorească. Magistrații au arătat în motivarea deciziei adoptate că hotărârile adunării generale sunt obligatorii între membrii obștii și, practic, banca a avut un dubiu legitim asupra calității de președinte a lui Bogdan Marica atunci când i-a blocat accesul la cont.

Problema deblocării conturilor ar putea fi rezolvată la o Adunare Generală Extraordinară pentru 24 martie. Soluția deblocării contului se află chiar în motivarea Hotărârii unde se menționează că există posibilitatea ca Adunarea Generală „să împuternicească …. o altă persoană pentru efectuarea operațiunilor pe cont”. Practic, membrii obșteni vor decide pe 24 martie se desemneze persoanele care să le reprezinte interesele în relația cu banca astfel încât să poată fi plătite dividendele. Tot atunci ar trebui stabilită și valoarea sumelor care trebuie plătite membrilor obșteni.

          „Dat fiind o altă situație de fapt, respectiv neconvocarea în perioada anilor 2019-2023 de către fostul președinte Marica Bogdan a adunării generale în primul trimestru al fiecărui an, în cadrul cărei să fi fost discutate și aprobate situațiile financiare anuale și cuantumul dividendului/ membru, a fost făcută propunerea ca pentru anul 2023 să fie acordată sub formă de avans suma de 800 lei/membru obștean. Hotărârea privind acordarea avansului de 800 lei/memebru din cuantumul real al dividendului cuvenit fiecărui memebru obștean va fi supusă la vot tot în cadrul aceleiași adunări generale care va avea loc în data de 24 martie 2024. Adunarea generală extraordinară din data de 24 martie 2024 se va desfășura în sediul Obștii de Moșneni în Devălmășie a satelor Vidra-Tichiriș din localitatea Vidra, pentru membrii obșteni din satul Vidra și Căliman, în satul Tichiriș pentru membrii obșteni din satul Tichiriș și în satul Scafari pentru membrii obșteni din acest sat”, au stabilit membrii obșteni la ședința din 3 martie.

Pe de altă parte, Bogdan Marica spune că ceea ce vor să facă membrii obșteni este „o aberație”. „Nu știu cum poate fi adoptată o asemenea hotărâre. Înseamnă o modificare a statutului care spune că Obștea este reprezentată în relația cu banca de președintele Obștii iar pentru modificarea statutului este nevoie de două treimi din membrii obșteni și ulterior înscriere în Registrul special”, a spus Bogdan Marica, precizând că din punctul său de vedere banca a procedat abuziv când a blocat accesul la conturi deoarece el are certificat de grefă și ocupă legal funcția de președinte. Acesta a susținut că membrii conducerii aleasă anul trecut nu au fost validați de instanță și, practic, ar fi simpli membri obșteni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?