Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Ambrosia în atenția autorităților publice locale

Comunicat de presă, 05.03.2024:

Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea informează autoritățile publice locale asupra obligațiilor și măsurilor privind combaterea buruienii Ambrosia.

În conformitate cu prevederile art.6 din HG nr. 707/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare  a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii Ambrosia, cu modificările și completările ulterioare, autoritățile publice locale din județul Vrancea au obligația să întreprindă acțiuni/campanii de informare, conștientizare, verificare, identificare, constatare, combatere și sancționare a răspândirii plantei puternic alergene Ambrosia artemisiifolia.

Acțiunile/campaniile privind combaterea ambrosiei se aplică anual pe întreg teritoriul țării, acționându-se până la eradicarea acestei buruieni. Planta poate fi stârpită prin mijloace și metode chimice (ierbicidare), biologice (infestare cu micelii sau atac dirijat de insecte fitofage) sau mecanice (lucrări agricole de smulgere, săpare – prașilă manuală sau mecanică,  tăiere – coasă manuală sau mecanică). Se recomandă aplicarea măsurilor înainte de inflorirea plantei.

În conformitate cu prevederile H.G.  nr. 707/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/ 2018 privind combaterea buruienii ambrosia, cu modificările și completările ulterioare,

(1) Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane.

(2) În scopul distrugerii buruienii ambrozia și al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice. Aceste măsuri se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii ambrozia.

(3) Beneficiarii lucrărilor de construcții au obligația ca pe terenurile afectate de lucrări să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii buruienii ambrozia.(4) Lucrările de întreținere a terenului în vederea combaterii buruienii ambrozia în ariile naturale protejate stabilite de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările și completările ulterioare, se fac potrivit planului de management al ariei naturale protejate.

Sancțiunile aplicabile pentru neîndeplinirea obligațiilor stabilite de Legea 62/2018 sunt reprezentate de amenzi de la 1000 lei la 5000 lei pentru persoanele fizice, respectiv de la 10 000 lei până la 20 000 lei pentru persoanele juridice prevăzute la art.3 din lege.

 

Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea

Relații Publice și Comunicare

 

Sursa foto: ms.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?