Ediția: Marți 8 octombrie 2024 Nr. 6731
Ediția: Marți 8 octombrie 2024 Nr. 6731

VIDEO : Scandalos! Liberalii au votat împotriva acordării salariilor angajaților DGASPC Vrancea și a organizării Sărbătorilor de Iarnă


Consilierii județeni liberali au votat, ieri, împotriva rectificării bugetului Consiliului Județean și al instituțiilor din subordinea sa. Practic, liberalii au votat împotriva salariaților, în special asistenți maternali, și a beneficiarilor Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC), de votul de ieri depinzând acordarea salariilor până la finalul anului. Încă de la început, liberalii au declarat că nu sunt de acord cu politica Direcției de specialitate din cadrul Consiliului Județean, cu modul în care a fost întocmit bugetul acestei instituții și a instituțiilor din subordinea sa și au anunțat că vor vota împotrivă. Deși specialiștii Consiliului Județean le-au explicat punctual în ce constă rectificarea bugetară arătând că din cei aproape 11 milioane de lei, o sumă importantă de bani merge pentru finanțarea sistemului de protecție socială a persoanelor cu dizablități prin intermediul  DGASPC, la centrele școlare de educație incluzivă sau la finanțarea unor investiții, liberalii au votat împotrivă. Culmea ipocriziei, liberalii au susținut că proiectul de investiții „Vrancea Curată” nu s-ar finaliza în termenul stabilit și nu pot fi de acord cu rectificarea. Aceasta fără să spună că tocmai din cauza opoziției unor primari liberali nu se poate derula investiția în acest proiect care are ca obiect colectarea deșeurilor din Vrancea.
    În replică, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare, la arătat că proiectul Vrancea Curată este aproape finalizat deși i-au fost puse mai multe piedici chiar de către liberali, mai nou „ajutați” și de guvernanții tehnocrați de la ministerele Mediului și Dezvoltării Regionale care refuză să găsească soluții pentru ca investițiile de acest tip să nu mai fie trenate ani de zile din cauza unor contestații. „Zilele trecute am mers la o întâlnire ce a vizat implementarea proiectului privind managementul deșeurilor, întâlnire la care au participat reprezentanți din 13 județe care au proiecte similare cu cel din Vrancea. Toți au spus că au întâmpinat probleme, sunt județe care au terminat aceste proiecte de doi, trei ani, dar nu sunt blocate de contestații”, a spus Ionel Cel Mare.

Centrul de la Haret este finalizat, dar proiectul e blocat de primarii PNL

    La rândul său, directorul Direcției Tehnice și de Investiții din cadrul Consiliului Județean Vrancea, Romeo Iordache, a precizat că proiectul de investiții „Sistemul de management integrat al deșeurilor din Vrancea” este blocat în acest moment din cauza administrațiilor din Èšifești și Ciorăști, două comune conduse de edili liberali. Aceste comune nu au pus la dispoziție terenurile pentru construirea punctelor de transfer, blocând practic tot proiectul. Directorul a explicat că au fost probleme inclusiv cu contestațiile în instanță, unde contractul de lucrări a fost blocat doi ani și jumătate. De asemenea, proiectantul ales de Ministerul Mediului nu s-a deplasat în toate unitățile administrativ teritoriale pentru a identifica toate amplasamentele pe care s-au constituit punctele de colectare. În consecință, au apărut probleme cu administrațiile locale, neconformități iar acțiunea începută de Consiliul Județean încă din 2013 s-a finalizat abia luna aceasta prin transmiterea terenurilor în administrarea UAT județul Vrancea de către cele 66 de unități administrativ teritoriale, mai puțin Èšifești și Ciorăști, care nu au dorit să transmită terenurile pentru construirea punctelor de colectare. „Evident că achiziția publică a acestui contract nu s-a putut derula întrucât Consiliul Județean se află în instanța de judecată cu cele două UAT-uri. Am informat ministerul și Autoritatea de Management și am constatat că legea 225 pe 2016 aplică sancțiuni pentru ieșirea din cadrul Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară. A trebuit să treacă un an de zila ca să apară un act normativ care să împiedice UAT-urile să iasă din Asociații de  Dezvoltare Intercomunitară pentru că acest proiect a fost făcut și cu aceste două comune”, a spus directorul Iordache.     Acesta a adăugat că celelalte componente ale proiectului sunt finalizate și a fost realizată recepția lucrărilor. „Centrul de management integrat al deșeurilor de la Haret este finalizat. Lucrarea este recepționată, este păzită în permanență, pentru că sunt investiții de valori mari. Din cele patru contracte de lucrări am finalizat trei, recepționate la terminare. Al patrulea contract, construirea punctelor de colectare, stă pe loc din cauzele explicate anterior iar din contractele de livrare a echipamentelor s-au livrat inclusiv cele pentru funcționarea centrului și cele pentru operatorul care va câștiga colectarea și transportul deșeurilor de la punctele de colectare la stațiile de transfer”, a precizat directorul Romeo Iordache.

Liberalii nu au vrut să dea bani pentru Sărbătorile de Iarnă

    Liberalii au susținut, prin votul exprimat, și că vrâncenii și copiii lor nu au dreptul să aibă parte de manifestări cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Mai exact, liberalii din Consiliul Județean au votat împotriva organizării sărbătorii de Moș Nicolae, organizării Târgului de Crăciun și a unor spectacole de colinde și obiceiuri de iarnă. De asemenea, liberalii au votat și împotriva acordării unor cadouri de Crăciun pentru copiii instituționalizați. Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Dragoș Bîrlădeanu, a declarat că municipiul Focșani și județul Vrancea nu pot rămâne în beznă doar pentru că așa vor consilierii liberali. „Constat cu stupoare că ceea ce fac colegii noștri de la PNL, în afara faptului că susțin Guvernul 0, condus de Cioloș și susținut de liberali, nu mai vor nici să se facă Sărbătorile de Iarnă. Să nu mai vină Moș Nicolae, Moș Crăciun. Municipiul Focșani și județul Vrancea să stea în beznă. Noi nu suntem de acord și cetățenii vor decide”, a spus vicepreședintele Dragoș Bîrlădeanu.

Șantaj marca PNL

    Practic, poziția liberalilor a fost una de campanie electorală, aceștia refuzând să voteze mai multe proiecte de hotărâre, inclusiv două proiecte care vizau actualizarea listelor privind includerea unor imobile în domeniul public sau privat al județului Vrancea. Emilian Diaconu a anunțat încă de la începerea dezbaterilor că liberalii vor vota împotriva celor două proiecte deoarece nu vede care este diferența dintre domeniul public și domeniul privat atunci cînd vine vorba de imobilele deținute de Serviciul Public Salvamont. Mai mult, acesta a încercat să susțină că acest serviciu ar fi unul privat și nu public. Atât arhitectul șef al județului, Daniela Olaru cât și secretarul județului, Raluca Dan, i-au explicat că există hotărâri anterioare ale Consiliului Județean prin care au fost de acord cu imobilele deținute în domeniul public sau privat al județului și că cele două proiecte nu fac altceva decât să simplifice activitatea legată de inventarele imobilelor deținute în domeniul public sau privat al județului. Cu toate aceste explicații, proiectele respective nu au fost aprobate fiind necesar votul a două treimi din numărul consilierilor aflați în funcție. „Când o să avem capitolul Diverse o să votăm proiectele Consiliului Județean”, a spus liberalul Emilian Diaconu, lăsând asistența mască.

13 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?