Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Laptop cu Windows sau MacBook Air 13: ce să alegi?

Dezbaterea MacBook-uri versus laptopurile Windows a făcut furori de zeci de ani, dar niciodată nu a fost atât de intensă sau importantă ca acum. Noile progrese în tehnologia cipurilor propulsează chiar și MacBook-urile entry-level către ținte de înaltă performanță, iar o schimbare a laptopurilor Windows de la plasticul ieftin uniformizează terenul de joc între aceste două platforme. Atât Windows 11, cât și macOS sunt sisteme de operare intuitive și curate. Dar diferența principală se reduce la un element cheie: ecosistemele lor.
Ce înseamnă asta pentru tine este că alegerea unei opțiuni dintr-o listă cu cele mai bune laptopuri nu este atât de simplă. Laptopul pe care îl alegi astăzi poate influența foarte mult ce accesorii cumperi, ce aplicații folosești și chiar ce fel de telefon ai. Întregul flux de lucru va depinde de platforma pe care mergi, de la modul în care gestionezi ferestrele până la comenzile rapide de la tastatură care funcționează cel mai bine. Nu este o decizie ușoară.

Hardware-ul

Nu se poate nega faptul că Apple are un hardware deosebit. Din punct de vedere pur estetic, MacBook-urile sunt superbe. Ele arată grozav. Se simt grozav. Acel design industrial-minimalist, ca o cutie, pare că face toți banii. Încă de la debutul lui M2, MacBook Air în iunie 2022, fiecare MacBook, cu excepția MacBook Air M1 low-end, a urmat același design exigent. Chiar și MacBook Air 13 sau Pro.

Nu uita de calitatea reală pe care o vei obține cu un Mac. Ia balamalele ca exemplu. Poți deschide orice Mac cu o singură mână. Ecranul se deschide în timp ce baza stă așa cum este. De asemenea, ecranul rămâne ferm în orice poziție în care l-ai lăsat. Nu există nicio clătinare. Nu există nicio închidere. Apple a implementat un sistem de balamale de care puțini producători de laptopuri cu Windows s-au apropiat. Balamalele cu dublu ambreiaj de la Dell din gama sa XPS sunt o excepție. Ele se apropie cel mai mult de cele de pe un MacBook Air 13, spre exemplu.
Vei obține, de asemenea, o tastatură uimitoare acum că Apple a renunțat la acele taste fluture groaznice. Vei aprecia cea mai recentă variantă de Magic Keyboard, indiferent dacă ești un programator sau un scriitor. Nu există nimic asemănător disponibil pe un laptop. Același lucru este valabil și cu trackpad-ul Force Touch, cel mai bun touchpad haptic de pe orice laptop, inclusiv MacBook Air 13. Feedback-ul haptic, gesturile de glisare, funcția Force Click… puține laptopuri cu Windows au un touchpad la fel de bun ca un MacBook.
Dar laptopurile Windows au un as în mânecă în ceea ce privește calitatea construcției: varietatea. Cele mai bune laptopuri cu Windows au același tip de limbaj de design industrial ca și MacBook-urile. Ai mult mai multe opțiuni în ceea ce privește designul și culoarea decât ai cu MacBook-urile. Și laptopurile cu Windows vin în mai multe forme de dispozitive, cum ar fi tablete, laptopuri convertibile 2 în 1, laptopuri cu ecran dublu și multe altele. MacBook-urile sunt limitate doar la modele cu clapă și numai laptopurile cu Windows au ecrane tactile și stilou.

Software

Trebuie să iei în considerare ce fel de putere dorești de la laptop atunci când alegi între laptopuri MacBook și Windows. MacBook-urile folosesc cipuri Apple Silicon ARM, iar acestea devin din ce în ce mai puternice pe zi ce trece. Sunt capabile să combine grafica și procesarea într-un singur cip foarte eficient, care îți oferă o viață extraordinară a bateriei. Și dacă nu forțezi cele mai rapide laptopuri MacBook Pro cu aplicații sau jocuri de creativitate solicitante, abia vei auzi cum funcționează ventilatorul – cu excepția cazului în care utilizezi un MacBook Air 13, spre exemplu, care este complet silențios, fără ventilator.
Laptopurile Windows, pe de altă parte, folosesc în mare parte procesoare Intel sau AMD și plăci grafice Nvidia sau AMD. În cele mai puternice laptopuri cu Windows, acest lucru poate însemna un consum mai mare de energie și o durată de viață redusă a bateriei, în timp ce ventilatoarele funcționează în mod constant. Unele laptopuri cu Windows funcționează mai reci și mai silențioase, iar unele sunt, de asemenea, fără ventilator, dar acestea nu sunt, în general, la fel de puternice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?