Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Puncte gastronomice locale în comunele Paltin și Nereju

Turiștii care vin în Țara Vrancei vor putea servi produse locale la două Puncte Gastronomice Locale (PGL) care vor fi deschise în comunele Paltin și Nereju. Proiectele de dezvoltare a acestor mici afaceri dedicate turiștilor, și nu numai, sunt susținute prin GAL Țara Vrancei. Deja, o parte din echipamentele achiziționate prin intermediul proiectelor derulate prin acest GAL au sosit la micii întreprinzători.

Este o inițiativă care promovează produsele locale tradiționale din Țara Vrancei și cu siguranță va contribui la dezvoltarea economică a comunităților. „Înființate din pasiune pentru gătit, dar și pentru a contribui la promovarea identității locale din Țara Vrancei, aceste PGL-uri vor asigura servicii de servire a mesei din produse locale tradiționale pentru toți cei care doresc să consume produse sănătoase, proaspete și variate, într-un cadru natural relaxant”, se arată în prezentarea proiectelor.

Punctele gastronomice locale sunt considerate mici afaceri de familie unde turiștii pot servi un meniu zilnic realizat din produse locale. Meniul punctelor gastronomice este diferit de cel al restaurantelor. Astfel, punctul gastronomic local va avea un meniu zilnic cu o gamă sortimentală restrânsă (cel mult 2 feluri de ciorbe sau supe, 2 feluri principale și eventual 2 feluri de desert), specific zonei în care îşi desfăşoară activitatea.

Meniul va fi obligatoriu preparat şi oferit pentru consum în decursul aceleiaşi zile. Metodele de preparare ale meniului vor fi pe cât posibil tradiţionale, respectându-se condiţiile de igienă în momentul preparării. Cei care înființează aceste puncte gastronomice locale trebuie să se constituie într-o formă de organizare juridică, de tipul Asociaţie Familială, Persoană Fizică Autorizată sau Societate Comercială.

De menționat că GAL Țara Vrancei, în parteneriat cu Asociația Grupul de Acțiune Locală Clisura Dunării și Federația pentru Dezvoltarea Zonei Rurale Bârgău-Călimani, a început implementarea proiectului de cooperare „CONTUR – Cooperare Națională pentru Turism Rural”, finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală PNDR 2014 – 2020.

Printre activitățile care vor fi finanțate în Vrancea se află organizarea unui seminar dedicat producătorilor locali chiar pe tema Schemelor de calitate și a Punctelor de Gastronomie Locală. Nu în ultimul rând, producătorii locali vor fi ajutați prin realizarea unui un dosar de înregistrare marca „Produs în Țara Vrancei” depus la OSIM.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?