Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Ploscuțeni. Tată și fiu, condamnați la închisoare pentru tentativă de omor asupra unui vecin; victima a decedat ulterior, din cauze naturale

Doi bărbați din Ploscuțeni, tată și fiu, au fost găsiți vinovați de tentativă de omor și condamnați la pedepse cu închisoarea, în urma unui conflict violent pe care l-au avut cu un vecin în urmă cu peste 5 ani. Adică în septembrie 2018, când cei doi au lovit partea vătămată cu pumnii şi picioarele, unul dintre inculpați aplicându-i lovituri și cu o coadă de topor, peste tot corpul şi în zona capului. Victima a suferit multiple leziuni traumatice, pentru care i-au fost necesare pentru vindecare 60 – 70 de zile de îngrijiri medicale, astfel că cei doi au fost trimiși în judecată. Se întâmpla în primăvara anului 2021, an în care partea vătămată a și decedat, din cauze naturale.

În timpul anchetei s-a stabilit că tatăl, în vârstă de 63 de ani, și fiul, în vârstă de 24 ani, aveau de ceva vreme un conflict mocnit cu partea vătămată. Iar totul a escaladat în ziua incidentului în cauză, când au dat peste vecinul lor pe câmp. În rechizitoriu se arăta că violențele asupra părții vătămate au încetat abia în momentul în care de zona respectivă se apropia o mașină, femeia care se afla la volan povestind ulterior că cel agresat, căruia îi curgea sânge din zona nasului şi a unei urechi, i-a relatat că fusese bătut de inculpați. Deși ancheta a început la scurt timp, inculpaţii au fugit din țară, pentru a-şi căuta un loc de muncă şi a se sustrage astfel de la urmărirea penală.

Totuși, după ce au fost trimiși în judecată, au binevoit să se prezinte o singură dată la proces, când au precizat ca înțeleg să se folosească de dreptul la tăcere. La scurt timp, a reținut instanța în motivare, cei doi şi-au exprimat dorința de a fi audiați, dar nu s-au mai prezentat la judecată, chiar dacă li s-a acordat termen în acest sens, inclusiv pentru achitarea prejudiciului. Pe final de proces, au solicitat însă schimbarea încadrării juridice, cerere respinsă. „1. (…) condamnă pe inculpatul (…) la 5 ani închisoare pentru săvârșirea tentativei la infracțiunea de omor, 2. (…) condamnă pe inculpatul (…) la 5 ani închisoare pentru săvârșirea tentativei la infracțiunea de omor, (…) dispune prelevarea de probe biologice de la (…).

Admite acțiunile civile formulate în cauza de părţile civile: Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani, Spitalul Municipal Adjud, Serviciul Județean de Ambulanţă Vrancea şi moștenitorii părţii vătămate. (…) obligă inculpații , în solidar, la plata sumei de 10.987,79 lei, către partea civilă Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani şi suma de 547,56 lei, către partea civilă Spitalul Municipal Adjud, reprezentând cheltuielile cu spitalizarea victimei (…) , precum şi la plata dobânzii legale calculată până la momentul achitării integrale a debitului. Obligă inculpații, în solidar, la plata sumei de 20.000 lei cu titlu de despăgubiri civile către (…), în calitate de moștenitori ai părţii civile, defunctul (…) .

(…) obligă inculpații la plata a câte 750 lei fiecare, în total suma de 1.500 lei cheltuieli judiciare către stat. (…) obligă inculpații la plata a câte 1ț000 lei fiecare, în total suma de 2ț000 lei, către părţile civile, cu titlu de cheltuieli judiciare făcute de părţi. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în hotărâre.

 

Foto cu rol ilustrativ, sursa: wirestock – https://www.freepik.com/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?