Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Centru de zi de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice și unitate de îngrijire la domiciliu, în Focșani

Municipalitatea a scos la licitație un contract pentru servicii de elaborare documentații tehnico-economice pentru proiectul „Centru de zi de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice și unitate de îngrijire la domiciliu”-faza SF, în valoare de 131.000 lei. În această sumă, sunt incluse realizarea unui studiu topografic și a unui studiu geotehnic, studiul de fezabilitate, tema de proiectare, dar și alte studii de specialitate, necesare pentru obținerea avizelor, autorizațiilor și acordurilor prevăzute de lege.

Din ce se detaliază în documentație, fondurile au fost obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență, reformele în sine fiind gândite pentru a sprijini „persoanele cele mai vulnerabile, inclusiv lucrătorii, copiii, persoanele cu dizabilități, persoanele inactive și persoanele în vârstă, prin sporirea accesului la servicii sociale”. Aplicat, în urma studiilor, „municipiul Focșani are un număr de 7.364 de persoane vârstnice (65+), cu nevoi de îngrijire de lungă durată. Pentru atingerea obiectivului de a preveni instituționalizarea persoanei vârstnice, cât și pentru a oferi posibilitatea unei vieți decente și independente pentru o perioadă cât mai îndelungată de timp, se impune înființarea unui centru de zi de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice, precum și a unei unități de îngrijire la domiciliu”. Aceste servicii, se mai explică în caietul de sarcini, vin în completarea celor deja existente la nivelul municipiului reședință de județ.

Ca amplasare, centrul va fi ridicat în apropiere de Căminul pentru persoane vârstnice de pe strada Fraternității, pe un teren în suprafață totală de 7.030 mp. Însă centrul va avea suprafața de aproximativ 876,52 mp, amplasamentul urmând a fi organizat pe trei subzone – zona ocupată de construcții, zonă accese, alei, parcaje și zone verzi. În final, construcția va asigura spațiul necesar funcționării centrului, cu o capacitate de circa 50 beneficiari zilnici – pentru serviciile de zi de asistență și recuperare, precum și pentru circa 25 de beneficiari zilnici – pentru servicii de îngrijire la domiciliu.

Scopul serviciului social Centru de zi pentru persoane vârstnice este de a asigura în regim de zi servicii sociale pentru persoanele vârstnice, atât la sediul centrului, cât și la domiciliul persoanelor vârstnice și va funcționa ca un centru de zi de asistență și recuperare (…), prin asigurarea, pe timpul zilei, a unor activități de îngrijire social-medicală, suport emoțional, consiliere psihologică și socială, recuperare, dar și activități de socializare, recreere și petrecerea timpului liber.

În cadrul centrului de zi vor fi acordate servicii conexe serviciilor sociale și medicale: kinetoterapie, fizioterapie, psihoterapie, în scopul activării și menținerii unor abilități restante și a memoriei reziduale a persoanelor vârstnice, a menținerii sau ameliorării capacităților intelectuale și fizice a persoanelor vârstnice, prevenirea și/ sau tratarea consecințelor legate de procesul îmbătrânirii, a prevenirii instituționalizării persoanelor vârstnice”, se mai explică în caietul de sarcini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?