Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Proiect Erasmus pentru conștientizarea tinerilor cu privire la schimbările climatice și reziliența în situații de cutremur și incendiu

Asociația RENATO din Jariștea este beneficiara proiectului Let’s raise Climate Change awareness, for the rise of resilience! în domeniul tineretului Erasmus+, Proiecte de parteneriat, aprobat de Agenția Națională pentru Proiecte Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale cu numărul 2023-1-RO01-KA210-YOU-000153810.

Parteneriatul este format din trei ONG-uri din România, Portugalia și Turcia. Proiectul se va desfășura în perioada 01.10.2023 – 31.03.2025 și are ca obiectiv principal creșterea gradului de conștientizare cu privire la schimbările climatice și reziliența tinerilor în situații de cutremur și incendiu. După lansarea proiectului, în perioada 8 – 11 februarie, a avut loc întâlnirea transnațională a celor trei organizații partenere, găzduită de KAZIEN Intercultural Communication and Educational Reseach Association, Adana, Turcia.

Delegația română a fost reprezentată de profesorii formatori Marcela Ghiuță și Eliza Agavriloaei. Participanții la acest proiect sunt tineri din comunități locale, membri ai organizațiilor partenere, dornici să se afirme, cu viziune, care să fie ancorați în realitatea comunității și să cunoască nevoile acesteia și ale tinerilor, să fie motivați să dezvolte proiecte împreună cu alți tineri, să fie adepții egalității de șanse, pozitivi și să manifeste interes față de subiectele abordate.

Pentru stimularea creativității, a participării active și a inițiativei, cei peste 60 de participanți la proiect vor desfășura activități specifice de educație non – formală: ateliere de creație și de lucru, activități out-door și de voluntariat alături de tinerii din comunitatea locală, jocuri de grup, întâlniri cu autoritățile locale și membrii unor ONG-uri, seri culturale cu specific național pentru fiecare țară participantă, descoperirea patrimoniului local și regional prin activități specifice, activități de follow-up etc.

Principalele rezultate finale ale proiectului preconizate vor fi: crearea unei rețele internaționale de 3 organizații internaționale cu experți în tineret eco-social și reziliență pentru dezvoltare durabilă formată din lucrători de tineret/ reprezentanți autorităților locale din 3 țări, formați ca multiplicatori de informații; înființarea Corpului Internațional al Tinerilor Voluntari (CIVYCC) pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice, reziliență în situații de cutremur și incendiu;

2 cursuri de formare concepute, pentru educarea tinerilor defavorizați în domeniul educației eco-sociale (Conștientizare despre schimbările climatice; Reziliență în situații de cutremur și incendiu); o curriculă ce cuprinde un set de instrumente și metode de formare care încurajează tinerii și comunitățile să întreprindă acțiuni care sprijină realizarea unor obiective pentru dezvoltare durabilă, în special cele legate de schimbările climatice; ghid – Cum acționăm în situațiile critice? Colecție de metode, activități și instrumente TIC gamificate pentru educația tinerilor privind comportamentul corect în caz de dezastre naturale și calamități: cutremure, furtuni, incendii, alunecari de teren.

În vederea implementării proiectului, Asociația Renato selectează 10 participanţi – tineri  cu vârste până în 29 de ani, care vor participa la Activitățile de învățare pentru lucrătorii de tineret – România – 6 – 14 aprilie 2024/ mobilitățile tinerilor din Portugalia în perioada 19 – 25 august 2024.

Asociația RENATO este o organizație non-guvernamentală, non-profit și are statutul legal al unei asociații cu activități în domeniul artei, educației, culturii, protecției mediului, sportului și social pentru tineret. Pentru mai multe informații cu privire la acest proiect sau despre activitatea noastră, va rugăm să ne contactați sau să accesați pagina asociației.

 

Manager de proiect, prof. Marcela Ghiuță

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?