Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Oprișan sau Cel Mare, cine va prelua conducerea Consiliului Județean Vrancea?

Odată cu trecerea la cele veșnice a președintelui Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, în afară de latura emoțională și regretul tuturor pentru dispariția dintre noi a unui om echilibrat, neconflictual, abil politician dar totodată și de o modestie aparte, apare și întrebarea: Cine va prelua conducerea Instituției? – știut fiind faptul că activitatea administrației județene nu poate fi oprită. Este clar că activitatea regretatului președinte Cătălin Toma va fi preluată de unul dintre cei doi vicepreședinți, respectiv Marian Oprișan sau Ionel Cel Mare.

Acest lucru este prevăzut de Codul Administrativ, care la articolul 192, aliniat 1, arată că „în caz de vacanţă a funcţiei de preşedinte al consiliului județean ( …) atribuţiile acestuia sunt exercitate de drept de unul dintre vicepreşedinţi, desemnat de consiliul judeţean, prin vot secret, cu majoritate absolută, cu respectarea drepturilor şi obligaţiilor corespunzătoare funcţiei de preşedinte al consiliului judeţean”.

Concluzia este că cel care va exercita atribuțiile de președinte al Consiliului Județean Vrancea până la alegeri trebuie să fie votat de plenul consiliului prin vot secret și trebuie să adune votul majorității consilierilor în funcție, ceea ce în cazul de față înseamnă 16 voturi. Ca să se ajungă la acest vot însă, Codul arată că secretarul general al județului trebuie să întocmească un referat pe care să îl trimită prefectului, care, astfel sesizat, emite ordin prin care constată încetarea mandatului de președinte al Consiliului Județean ca urmare a decesului.

Așadar, cel care declanșează procedura de vacantare a funcției de președinte al Consiliului Județean Vrancea, ca urmare a decesului lui Cătălin Toma este secretarul județului. Secretarul general va întocmi un referat în cel mult 10 zile de la data survenirii decesului care va fi înaintat prefectului Județului Vrancea, Nicușor Halici, care va emite ordinul prin care se constată încetarea mandatului de președinte al Consiliului Județean a lui Cătălin Toma.

După emiterea ordinului, consilierii județeni se vor întruni în ședință extraordinară, în cadrul căreia vor decide, prin vot secret, care dintre cei doi vicepreședinți va prelua atribuțiile președintelui Consiliului Județean. Consiliul Judeţean Vrancea este compus din 32 de consilieri judeţeni, plus președintele Consiliului Județean, însă la ora actuală sunt în funcție doar 30 consilieri județeni că urmare a excluderii din USR a lui Lepădatu Mihăiță și a demisiei lui Cătălin Ghetu, iar președintele Cătălin Toma este decedat.

Surpriza apare la vot, deoarece la acest moment, PSD are 14 consilieri în funcție iar PNL-USR are 16. Însă, la ședințele legislativului județean au fost surprize când un consilier USR a votat alături de PSD, ceea ce ar însemna paritate între PSD și PNL-USR, adică câte 15 aleși fiecare. În acest caz, de paritate, este greu de spus care dintre cei doi vicepreședinți va prelua atribuțiile președintelui Consiliului Județean cu votul consilierilor, deoarece este greu de estimat cum va fi realizată „majoritatea absolută”.

Cu puțin timp înainte de închiderea ediției, Consiliul Județean Vrancea a remis presei un comunicat în care anunță că a fost a emis Ordinul Prefectului privind încetarea de drept a mandatului președintelui CJ Vrancea. „Astăzi, 19 februarie (ieri – n.r.), a fost emis Ordinul Prefectului nr. 90/19.02.2024 privind constatarea încetării de drept a mandatului președintelui Consiliului Județean Vrancea, ca urmare a decesului.

Atribuțiile ce revin Președintelui Consiliului Județean Vrancea vor fi exercitate de drept de unul dintre vicepreședinți, desemnat potrivit dispozițiilor art. 192 (1) din OUG 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare. În acest moment, atribuțiile de ordonator principal de credite nu pot fi exercitate de nicio persoană din cadrul Consiliului Județean.

Drept urmare, în vederea asigurării funcționării Consiliului Județean Vrancea și a instituțiilor subordonate se impune întrunirea de urgență a autorității deliberative cu respectarea art. 192 alin. (1), art. 133 alin. (2) lit. (b) si art. 134 alin. (1) lit (b) din OUG nr. 57/2024.  Concret, Consiliul Județean se poate întruni în ședință de îndată dacă aceasta va fi convocată de minimum o treime din consilierii județeni în funcție. În acest moment, numărul consilierilor județeni în funcție este de 30”, se arată în comunicatul de presă al Consiliului Județean Vrancea.

Așadar, la acest moment administrația județeană este blocată, până când va avea loc ședința de consiliu județean. Rămâne de văzut în care din aceste scenarii se va ajunge și care dintre cei doi vicepreședinți va prelua atribuțiile președintelui Consiliului Județean Vrancea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?