Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617

Ajutoare financiare de stat pentru producătorii de roșii și usturoi

Producătorii de roșii cultivate în sere și producătorii de usturoi vor primi un ajutor financiar din partea statului pentru a compensa pierderile cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Un proiect de ordonanță de urgență pregătit de Guvern stabilește un ajutor de stat în valoare de 1.500 euro pentru 1.000 mp, în cazul producătorilor de roșii în spații protejate, și respectiv 1.500 euro/ ha pentru cultivatorii de ustoroi. Plata banilor va fi realizată până la 30 iunie 2024.

Grantul financiar reprezintă suma care se acordă producătorilor agricoli care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, în vederea compensării parțiale a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate înființată în decembrie 2023 – trimestrul I al anului 2024 și/ sau la cultura de usturoi înființată în toamna anului 2023 – primăvara anului 2024”, se arată în proiectul de act normativ.

Criteriile pentru acordarea ajutorului de stat sunt simple. În primul rând producătorii trebuie să depună o cerere la Direcția Agricolă, să aibă o suprafață cultivată cu roșii în sere de minim 1.000 mp, respectiv să aibă o suprafață de minim 0,3 hectare cultivată cu usturoi. De asemenea, producătorii trebuie să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în spaţiile protejate, respectiv culturile de usturoi în anul 2024, la data depunerii cererii și să nu se afle în dificultate, lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de acordare a ajutorului de stat, conform evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

În cazul persoanelor fizice nu trebuie să fie emisă o decizie definitivă a instanţelor judecătoreşti de constatare a falimentului până la data depunerii cererii de acordare a ajutorului de stat. Nu în ultimul rând, fermierii trebuie să mențină culturile de tomate înființate în sere, respectiv cele de usturoi. Fiecare producător va fi verificat de către comisii mixte formate din reprezentanți ai Direcției Agricole și ai APIA care vor întocmi fișele tehnice pentru culturile înființate.

De precizat că suprafețele cultivate cu roșii, intercalate cu alte culturi, nu sunt eligibile în cadrul schemei. Ulterior, situația centraliză din fiecare județ va fi transmisă Ministerului Agriculturii, care va face plățile. Valoarea finală a ajutorul de stat poate fi diminuată în cazul în care numărul de producători este mai mare decât cel estimat inițial la întocmirea bugetului.

Criza energetică are un impact deosebit asupra sectorului agricol cuantificat atât prin creșteri semnificative ale prețurilor, cât și prin dificultăți majore în aprovizionarea producătorilor agricoli cu cele necesare pentru menținerea culturilor de legume în spații protejate, astfel încât să poată fi asigurat necesarul de consum al populației în extrasezon.

Având în vedere că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei are şi va avea repercusiuni directe şi indirecte asupra economiei româneşti în general, mai ales prin impactul asupra dinamicii preţurilor, se impune luarea unor măsuri urgente care să vizeze acordarea de granturi prin schema de ajutor de stat pentru producătorii agricoli care cultivă tomate în spații protejate și usturoi”, se arată în fundamentarea actului normativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?