Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Propunere ca stagiul militar voluntar să poată fi făcut de femei şi bărbaţi cu vârsta între 18 şi 35 de ani

Proiectul de lege la care lucrează Ministerul Apărării referitor la stagiul militar voluntar prevede că acesta poate fi făcut de femei şi bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, pe o perioadă de patru luni, şi ar urma să existe anumite stimulente, a declarat, marţi, preşedintele Comisiei de apărare de la Camera Deputaţilor, Laurenţiu Leoreanu.

Membrii Comisiilor de apărare din Senat şi Camera Deputaţilor au avut, marţi, o întâlnire cu ministrul Apărării, Angel Tîlvăr. „S-a discutat pe trei linii legislative: Legea apărării, care este în formă finală şi va pleca pe circuitul de avizare; Legea 446, care a fost gândită şi începută din 2022 şi care vine inclusiv cu statutul militarului voluntar în termen şi acolo sunt, într-adevăr, câteva precizări pe care le-a prezentat ministrul, noi nu am văzut draftul, cu privire la cei care pot să facă (stagiul voluntar – n.r.): femei şi bărbaţi între 18 şi 35 de ani care nu au satisfăcut stagiul militar. Perioada pe care au propus-o e de patru luni şi, sigur, anumite recompense privind cazarea gratuită, salarizare, care, sigur, acolo se mai poate discuta, deci şi nişte stimulente. (…) Nu am intrat în detaliu pe propunerea de salarizare, era de a se merge, în discuţiile libere, undeva la trei salarii medii brute pentru acea perioadă. Ultimul proiect discutat ar fi statutul cadrelor militare, care în momentul de faţă se află în configurarea finală a draftului”, a precizat Leoreanu, la Palatul Parlamentului.

El a menţionat că Legea 446 a ajuns pentru avizare la Ministerul de Finanţe, după ce a parcurs „toate celelalte puncte de oprire”. „Ministerul Apărării şi noi ne-am dori să intre în această sesiune în dezbatere aceste legi ale apărării, aşa cum le-am numit, şi să le putem dezbate, amenda şi aduce într-o formă finală cât mai repede”, a transmis deputatul. Leoreanu a menţionat că a început şi luarea în evidenţă a rezerviştilor care sunt încă apţi combatanţi. „În momentul de faţă am înţeles că a început deja luarea în evidenţă a rezerviştilor care sunt încă apţi combatanţi, urmează ca după luarea în evidenţă să fie parcursă, în unele judeţe am înţeles că a şi început, chemarea pentru o pregătire de bază de o săptămână-două”, a spus el.

Preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a informat, marţi, că nu există niciun proiect de lege referitor la un stagiu militar obligatoriu, ci unul aflat în stadiu de elaborare la MApN despre pregătirea militară voluntară. „Vreau să transmit un mesaj foarte important care a reieşit astăzi din discuţiile avute de cele două comisii parlamentare de apărare în cadrul Ministerului Apărării. Nu există niciun motiv de panică că România va fi atacată. Poate vorbim despre îngrijorări, pentru că avem război la graniţă. Nu există niciun proiect de lege care vorbeşte despre stagiu militar obligatoriu, ci despre un proiect de lege la care lucrează Ministerul Apărării referitor la un stagiu militar voluntar sau, cum spunem noi, pregătire militară voluntară. Termenele, condiţiile le vom vedea în momentul în care acest proiect de lege va primi toate avizele de la instituţiile care trebuie să se pronunţe”, a declarat Pauliuc, la Senat.

Ea a precizat că în momentul în care proiectul va ajunge în Parlament se va lucra în procedură de urgenţă, dacă aceasta va fi cerută, pentru ca actul normativ „să treacă cât mai repede”. Pauliuc a adăugat că parlamentarii din cele două Comisii de apărare au avut cu reprezentanţii MApN o discuţie despre contextul de securitate, le-au fost prezentate „evoluţiile din zona apropiată ţării noastre” şi stadiul achiziţiilor militare. „Am vorbit despre nevoia (…) Armatei de o industrie de apărare puternică, venită să răspundă nevoilor programelor multianuale ale Ministerului Apărării. Ne-am încheiat vizita într-un cadru de parteneri instituţionali, aşa cum am făcut-o de fiecare dată. Dar încă o dată, nu există niciun motiv de panică, pentru că nu se va da nicio lege, nu va face niciun român stagiu militar obligatoriu, nu vom fi luaţi cu arcanul să mergem în Armată (…) Voluntariatul este formula pe care ministerul o propune. Forma de plată, forma de cazare vor ieşi după ce vom avea toate avizele (…) În cadrul şedinţei nu a fost prezentat niciun text e lege”, a transmis Pauliuc.

Aceasta a menţionat că, în cadrul întâlnirii desfăşurate la sediul MApN, s-a mai discutat despre statutul cadrelor militare. „Sunt priorităţi pentru MApN, (…) în actuala sesiune parlamentară, dar nefiind finalizate, nu s-a discutat prea mult”, a subliniat Pauliuc. Preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat a amintit că Parlamentul a aprobat ca cheltuielile din domeniul apărării, în 2024, să fie de 2,5% din PIB. „Sunt o serie de achiziţii pe linie să înceapă. Ministerul Apărării prefigurează ca, până la sfârşitul anului, să înceapă unele dintre ele, iar altele sunt în discuţie pentru anul viitor (…) O să vină, în curând, legea off-set. Vor fi dezbateri în Parlament. Legea va aduce o gură de oxigen industriei de apărare, pentru că o parte dintre banii pe care îi vom cheltui pe înzestrare trebuie să se întoarcă în industria de apărare. Este şansa noastră, trebuie să înţelegem, eu cel puţin eu aşa cred, că din orice criză, România trebuie să câştige. Şi asta este o criză din care noi trebuie să câştigăm”, a mai spus Pauliuc.

Membrii comisiilor de apărare din Senat şi Camera Deputaţilor au avut marţi o întâlnire cu ministrul Angel Tîlvăr, la invitaţia acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?