Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615
Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615

FOTO: Personajele din piesele lui Caragiale, puse în scenă de elevii de la Școala „Mihail Armencea” Adjud

Şcoala Gimnazială „Mihail Armencea” din Adjud a organizat zilele trecute evenimentul „Mari scriitori”, moment special pentru a sărbători cea de-a 172-a aniversare a nașterii marelui dramaturg Ion Luca Caragiale. Conform datelor furnizate de conducerea unității de învățământ, considerat unul dintre clasicii literaturii românești și cel mai important dramaturg al țării, I.L. Caragiale s-a născut la 30 ianuarie 1852 în localitatea Haimanale (în prezent numită I.L. Caragiale) din județul Dâmbovița. Toți elevii, de la cei mai mici școlari până la viitorii absolvenți ai clasei a VIII-a, au participat la diverse activități, toate având în centru aniversarea a 172 de ani de la nașterea scriitorului.

Elevii au avut posibilitatea să-și consolideze cunoștințele dobândite la orele de limba și literatura română, lucrând pe marginea unor materiale bazate pe schițele celebre ale lui Caragiale, precum „Vizită…”, „D-l Goe”, „Bubico”, „Five o’clock”. Îndrumați de cadrele didactice Chiorcea Cătălina, Milea Alina, Stanciu Ionela și director Năstac Elena, elevii de gimnaziu au avut oportunitatea de a se conecta la înregistrările unor actori de prestigiu ai scenei românești, precum Grigore Vasiliu Birlic, Dana Dogaru, Radu Beligan și Mișu Fotino. Elevii au avut ocazia să își pună în valoare nu doar talentul artistic, ci și abilitățile actoricești prin realizarea benzilor desenate și a fotografiilor inspirate de textele studiate sau citite suplimentar.

Cu ajutorul creativității lor, au reușit să transpună în imagini momentele și personajele din operele lui Ion Luca Caragiale. Prin intermediul benzilor desenate, elevii au ilustrat scenele din schițele celebre ale lui Caragiale, interpretând și caracterizând personajele într-un mod personal și original. Aceștia au reușit să aducă la viață personajele și să redea atmosfera operei într-un mod captivant, cu ajutorul desenelor și dialogurilor pline de umor sau dramatism. Fiecare desen a reprezentat o adevărată poveste în imagini, prin care elevii și-au exprimat creativitatea și interpretarea personală a textului citit.

Pe de altă parte, fotografiile  realizate de către elevi au adus un element suplimentar de autenticitate și emoție lucrărilor. Aceștia au reușit să transpună în imagini momente cheie din operele literare, folosind atât elemente de decor și costume, cât și expresii faciale sau compoziții creative. Fiecare fotografie a oferit o perspectivă unică asupra textului citit, adăugând o dimensiune vizuală intensă și atrăgătoare. Fie că au transpus în imagini momente de comedie sau de dramatism, fie că au realizat macheta casei memoriale, au reușit să redea atmosfera și caracteristicile universului creat de Ion Luca Caragiale.

Prin intermediul acestor activități, elevii și-au dezvoltat abilitățile artistice și au avut ocazia să se exprime liber și creativ. În plus, au reușit să aprofundeze înțelegerea și aprecierea operei lui Ion Luca Caragiale, aducând-o în prezent și lăsându-se inspirați de geniul său literar și teatral. Aceste activități s-au dovedit a fi o modalitate interactivă și captivantă de a îmbina arta, teatrul și literatura, oferindu-le elevilor o experiență educativă memorabilă.

Cu această ocazie, comunitatea școlară a reafirmat ideea că Ion Luca Caragiale este o figură unică, cu o valoare absolut universală, reușind să adune laolaltă atât tineri cât și adulți într-o festivitate de anvergură. Citatul semnat de Garabet Ibrăileanu, ,,Dintre toți scriitorii vremii sale, Caragiale e cel mai mare artist”, devine elocvent în contextul acestei sărbători, subliniind impactul durabil al operei maestrului în cultura și literatura românească”, au transmis cadrele didactice implicate în acest proiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?