Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608

Populaţia din Gaza ‘moare de foame’, denunţă un înalt responsabil al OMS

Populaţia din Fâşia Gaza ‘moare de foame’, a denunţat miercuri un înalt responsabil al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, într-un moment în care state donatoare importante au anunţat că îşi suspendă ajutorul pentru agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), transmite AFP. ‘Este o populaţie care moare de foame. Este o populaţie care este împinsă pe marginea prăpastiei’, a declarat directorul programului de urgenţe sanitare al OMS, Michael Ryan, într-o conferinţă de presă la Geneva. ‘Palestinienii din Gaza sunt în catastrofă masivă. Dacă întrebaţi dacă această catastrofă se poate agrava, da, absolut’, a subliniat el.

Ajutorul umanitar intră ‘cu picătura’ în enclava asediată total de Israel în urma atacului fără precedent al Hamas de la 7 octombrie. ‘Numărul de calorii consumate de locuitorii din Gaza s-a redus sistematic, iar calitatea alimentaţiei a scăzut’, a explicat Ryan. ‘Iar dacă adăugaţi la lipsa de hrană suprapopularea, frigul şi lipsa de adăposturi, obţineţi condiţiile perfecte pentru o epidemie masivă în rândul copiilor’, a mai spus el.

‘Până astăzi, peste 100.000 de locuitori ai Gazei sunt fie morţi, răniţi, daţi dispăruţi sau presupuşi morţi’, a afirmat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în aceeaşi conferinţă de presă. ‘Riscul de foamete este ridicat şi creşte cu fiecare zi’, a spus el, în contextul în care operaţiunile UNRWA de ajutorare a civililor sunt în pericol după ce Israelul a acuzat 12 din cei 30.000 de angajaţi regionali ai agenţiei ONU de implicare în atacul Hamas de la 7 octombrie.

Mai multe ţări donatoare, printre care SUA, şi-au suspendat finanţările către UNRWA, ceea ce, potrivit directorului general al OMS, va avea ‘consecinţe catastrofale pentru populaţia din Gaza’. Săptămâna trecută, ambasadoarea Israelului la sediul ONU din Geneva a acuzat OMS de ‘complicitate’ cu Hamas, declarând că agenţia ONU a ales să ‘ignore’ dovezi care, potrivit Israelului, ar arăta că Hamas a folosit spitalele pentru a lansa atacuri şi a ascunde tuneluri şi arme. OMS a respins miercuri din nou aceste acuzaţii. ‘Acuzaţia de complicitate (…) este de-a dreptul iresponsabilă, pentru că ar putea să ne pună angajaţii în pericol. Dar aş dori să o asigur pe ambasadoare că nu există nicio complicitate şi că OMS respinge orice acuzaţie. Suntem imparţiali şi ne facem munca’, a afirmat Tedros.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?