Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Vrâncenii, invitați să participe la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române. Bulevardul Unirii închis, acces prin 3 zone în Piața Unirii

Vrâncenii sunt invitați să participe astăzi la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române. Manifestările sunt organizate de Consiliul Județean Vrancea, Instituția Prefectului Județul Vrancea și Primăria Municipiului Focșani.

La manifestările care vor avea loc în Piața Unirii din Focșani, cu începere de la ora 16.00, au fost invitați premierul Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaţilor, Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr.

Evenimentele de la Focșani vor începe cu onorul militar. Conform programului anunțat de organizatori, vor avea loc: salutul Drapelului de Luptă, intonarea imnului național, alocuțiuni ale oficialilor prezenți. Va urma un moment artistic evocare istorică ”Focșani, Oraș al Unirii”. După acest moment va avea loc  defilarea detașamentului de onoare. După defilare, artiștii Ansamblului Folcloric „Țara Vrancei” îi vor invita pe toți focșănenii să se prindă în Hora Unirii. Evenimentele sunt organizate cu sprijinul Garnizoanei Focșani.

La ora 19.30 va avea loc retragerea cu torțe realizată de detașamente ale Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice ”Al. I. Cuza”, ale Inspectoratului Județean de Jandarmi Vrancea, ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea, ale Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor”, acompaniați de muzica militară a Brigăzii 282 Blindată ”Unirea Principatelor”.

Alte manifestări

Tot astăzi, cu începere de la ora 9.30, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Focșani, în parteneriat cu ghidul de turism Florin Daniel Sima, organizează un tur ghidat – ”Milcovelul – fosta graniță ce a despărțit Focșanii Moldoveni de Focșanii Munteni”. Cu acest prilej, colecționarul Petru Mincu va prezenta mai multe fotografii cu imobile din Focșani din perioada interbelică. Durata turului este de aproximativ 2 ore, locul de întâlnire fiind Monumentul Unirii din Piața Unirii, Focșani. Traseul propus conține vizite la Biserica “Intrarea Maicii Domnului în Biserică” – Ovidenia din Tăbăcari, Casa Alaci, Biserica “Intrarea Maicii Domnului în Biserică” – Ovidenia Armeni, Biserica Săpunari, Muzeul Unirii, Biserica „Sfinții Voievozi” Stamatinești, fostul Palat de Justiție. Transferul din Piața Unirii către monumentele istorice se va realiza cu autobuzele electrice ale TPL Focșani.

De la ora 10.00, la Catedrala Ortodoxă „Cuvioasa Parascheva” din Focșani, credincioșii sunt așteptați la Slujba de TeDeum oficiată de Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Între orele 12.00 – 14.00, la Muzeul Vrancei (fostul Tribunal) va avea loc Simpozionul internațional „Uniți prin Istorie! Spațiul românesc la 165 de ani de la Unirea Principatelor Române”, cu tema „Românii şi Războiul din Ucraina: Unitate, Solidaritate, Integrare Europeană“. Evenimentul este organizat de Liceul de Artă ”Gheorghe Tattarescu” din Focșani, împreună cu Consiliul Județean Vrancea și Primăria Municipiului Focșani.

De la ora 18.00, la Teatrul Municipal “Mr. Gh. Pastia” Focșani, maestrul Gheorghe Zamfir va susține un concert extraordinar împreună cu invitații săi de marcă – Alexandru Ilie și Orchestra Simfonică ”Elite”, tenorul Alin Stoica, naistele Daniela Ioana Ghiță, Mădălina Lupu, Cornelia Tihon dar și soprana Rodica Anghelescu.

 Bulevardul Unirii va fi închis

Primăria Focșani a anunțat restricționarea circulației rutiere pe Bulervardul Unirii, astăzi, pentru perioada desfășurării manifestărilor dedicate zilei de 24 ianuarie, Unirea Principatelor Române. Astfel, Bulevardul Unirii va fi închis pe sectorul cuprins între intersecția cu străzile Unirea Principatelor și Maior Gheorghe Pastia și intersecția cu Strada Ștefan cel Mare. Restricțiile de circulație se vor aplica începând cu ora 12.00 până la ora 18.00. „Unirea Principatelor Române înfăptuită la 24 ianuarie 1859 este un motiv de mândrie pentru toți focșănenii deoarece este momentul istoric în care s-au pus bazele României Mari de la 1918. Cu această ocazie a fost pregătit un amplu program de manifestări care cuprinde un ceremonial militar în Piața Unirii…Vă așteptăm miercuri, 24 ianuarie, începând cu orele 16.00, în Piața Unirii din Municipiul Focșani pentru a sărbători împreună 165 de ani de istorie românească”, se arată în anunțul Primăriei Focșani.

Atenționări de la Jandarmeria Vrancea:

„Măsuri de ordine publică la manifestările cultural-artistice organizate cu ocazia împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române
Jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vrancea împreună cu colegii din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, poliţişti, pompieri şi poliţişti locali vor acţiona în sistem integrat pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică pe parcursul manifestărilor cultural-artistice ce vor avea loc în Piața Unirii din Municipiul Focșani.
Din raţiuni de siguranţă și protecție a participanților, accesul în Piața Unirii se va face prin 3 zone, astfel:
– Bulevardul Unirii- în dreptul Hotelului Unirea;
-Zona Ateneului Popular dinspre Gradina Publică;
-Zona Bisericii Sfântul Ioan.
Menţionăm că circulaţia rutieră va fi restricţionată pe bulevardul Unirii de la intersecţia cu str. Ştefan cel Mare şi str. Mr. Gheorghe Pastia, în intervalul orar 12.00 – 18.00, în data de 24.01.2024.
Jandarmeria Vrancea face următoarele recomandări persoanelor care intenționează să participe la amplele manifestări organizate în Piața Unirii:
– să manifeste un comportament adecvat pe întreaga perioadă de desfășurare a acestui eveniment, în scopul preîntâmpinării actelor de natură antisocială.
– să respecte precizările organizatorilor şi recomandările forţelor de ordine, să evite implicarea în conflicte de orice natură, să aibă un comportament decent, în conformitate cu normele de convieţuire socială.
– de asemenea, reamintim participanţilor cât şi agenţilor economici, că este strict interzis consumul precum şi comercializarea băuturilor alcoolice în zona desfăşurării manifestărilor publice;
– este interzisă desfășurarea simultană a doua sau mai multe adunări publice distincte, în acelasi loc sau pe aceleasi trasee, indiferent de caracterul acestora.
– în cazul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială să solicite ajutorul forţelor de ordine.
– sunt interzise orice manifestări care ar putea produce acte de încălcare a ordinii, siguranţei sau moralităţii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, punerea în pericol a sănătăţii acestora, incitarea la violenţă publică şi la manifestări obscene, contrare bunelor moravuri.
–  părinţii sunt rugaţi să supravegheze cu atenţie sporită copiii;
– din raţiuni de siguranţă recomandăm participanţilor să nu aibă asupra lor bagaje voluminoase sau alte asemenea bunuri care nu au legătură cu manifestările din Piaţa Unirii.
Sărbătorim împreună, în siguranță, 165 de ani de la Unirea Principatelor Române.
Jandarmeria Vrancea cu siguranță pentru fiecare!”

FOTO Arhivă 2023

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?