Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Tulcea: O mini-grădină botanică cu 27 de specii endemice din Dobrogea va fi amenajată la Luncaviţa

Administraţia Parcului Naţional Munţii Măcinului (APNMM) va începe anul acesta lucrările de amenajare a unei mini-grădini botanice cu cele 27 de specii de plante care se regăsesc doar în Dobrogea, în cadrul proiectului urmând să se reconstruiască ecologic suprafeţe din vecinătatea parcului gestionate de instituţia statului. Directorul APNMM, Viorel Roşca, a declarat, pentru AGERPRES, că mini-grădina botanică va fi amenajată în apropierea punctului de informare turistică Cetăţuia, din comuna Luncaviţa, şi a precizat că România este una din ţările europene cu cele mai multe specii rare, vulnerabile sau periclitate.

Ţara noastră are paleta cea mai bogată de specii rare, vulnerabile sau periclitate, iar din România, Dobrogea excelează. Sunt 27 de specii endemice la nivel local sau regional şi noi vrem să punem petice de culoare în care să punem migdalul pitic, măslinul dobrogean, de exemplu”, a afirmat directorul Roşca. El a mai spus că a identificat surse de finanţare pentru realizarea mini-grădinii botanice, iar prin proiectul iniţiat de asociaţia ProPark se doreşte reconstrucţia ecologică a unor zone afectate atât de schimbările climatice, cât şi de activităţile umane intensive.

Au fost zone în care omul a ţinut să are inclusiv acel mic talveg pe care de multe ori se scurgea un firişor de apă unde se adăpau vieţuitoarele sălbatice şi cele domestice. Era acolo un bun al tuturor, iar pentru păsărele era un coridor ecologic cu adevărat. Acum, trebuie să-l reconstruim”, a menţionat directorul APNMM. Potrivit acestuia, reconstrucţia ecologică va viza circa 30.000 de hectare, suprafeţe degradate aflate în siturile Natura 2000 Podişul nord-dobrogean şi Munţii Măcinului. Proiectul pentru care s-au început deja discuţiile va fi realizat într-un parteneriat format din şapte state.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?