Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

TOTUL despre sistemul de facturare electronică e-Factura, obligatoriu din acest an

Finanțiștii vrânceni au întocmit un ghid de utilizare pentru agenții economici care trebuie să utilizeze facturarea electronică de la 1 ianuarie 2024. Începând cu această dată, facturarea electronică prin sistemul e-Factura este obligatorie pentru toate tranzacţiile între companii. Pentru a veni în sprijinul agenților economici, la nivelul Ministerului Finanțelor Publice a fost realizat un ghid privind utilizarea sistemului naţional de facturare electronică – https://t.ly/Dn2r1 , iar informaţii suplimentare privind înregistrarea în Spaţiul Privat Virtual sunt disponibile pe canalul de Youtube al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea arată că, pentru utilizarea și accesarea sistemului RO e-Factura, operatorii economici trebuie să fie înregistraţi în Spaţiul Privat Virtual (SPV). „Emiterea/ transmiterea unei facturi în format XML se poate realiza prin două metode: Servicii web – utilizarea unei aplicaţii proprii, prin interconectarea cu sistemul RO e- Factura folosind o serie de micro-servicii expuse sub forma unei API (Application Programming Interface); Încărcare web – utilizarea aplicaţiei puse la dispoziţie în mod gratuit de către Ministerul Finanţelor – https://www.anaf.ro/CompletareFactura/faces/factura/informatiigenerale.xhtml

Accesul la aplicația de generare a facturii în format XML, pusă la dispoziție de Ministerul Finanțelor, nu necesită autentificare, aceasta putând fi astfel  utilizată la scară largă. Aplicația se regăsește pe portalul https://mfinante.gov.ro”, se arată în informarea AJFP Vrancea.

Ulterior, după completarea informațiilor solicitate de aplicație, referitoare la Informații generale, Detalii vânzător, Detalii cumpărător și informații despre Produs, se poate accesa secțiunea Recapitulare care este precompletată pe baza valorilor înregistrate anterior și unde sunt furnizate informații referitoare la Detalierea TVA, prin agregarea acesteia pe tipuri de cote, și unde sunt prezentate Totalurile Generale la nivelul documentului. În situația în care toate informațiile sunt corecte, se accesează secțiunea Generare Factură, care reprezintă ecranul final al aplicației, unde este inclus butonul Generare factură, care facilitează descărcarea pe stația locală a fișierului XML.

Pe portalul https://mfinante.gov.ro  se regăsește și instrumentul Validare XML factură ce facilitează verificarea facturii, indiferent dacă aceasta a fost generată utilizând aplicația pusă la dispoziție de Ministerul Finanțelor sau dacă a fost generată utilizând o aplicaţie proprie. În vederea transmiterii facturii, contribuabilii trebuie să fie înregistrați în Spațiul Privat Virtual și să se autentifice pe portalul www.anaf.ro, prin accesarea butonului Autentificare cu certificat. După autentificarea în Spațiul Privat Virtual, se selectează opțiunea Trimitere factură din meniul Factura electronică. După alegerea opțiunilor din listele puse la dispoziție în câmpurile Sintaxă XML (predefinit pentru standardul UBL) și CIF factură (se specifică CIF vânzător, având în  vedere că un utilizator poate avea drepturi de utilizare pentru mai multe Coduri de identificare fiscală) se va apăsa butonul Choose File și se va alege fișierul XML salvat pe calculatorul personal și se apasă butonul Transmitere XML Factură.

Aplicația va întoarce un răspuns cu privire la încărcarea cu succes a fișierului („fișierul a fost transmis cu succes și urmează a fi prelucrat”) și va emite un ID (index de încărcare) prin intermediul căruia va putea fi verificat statusul transmiterii facturii. Acest ID se va copia în câmpul „Verificare stare fișier transmis anterior”, după care se va apăsa butonul „Verifică”, la scurt timp afișându-se un mesaj de înștiințare care atestă prelucrarea facturii. Sistemul RO e-Factura atribuie automat un număr de identificare, denumit „Index de încărcare”, utilizat ca referință în cadrul proceselor și operațiunilor specifice sistemului. AJFP precizează că fișierele valide vor fi disponibile în sistem pentru descărcare pentru o perioadă de 60 zile de la momentul publicării în sistem.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?