Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Case memoriale din Vrancea, reabilitate de Consiliul Județean

Consiliul Județean Vrancea va continua și anul acesta implementarea unor proiecte care vizează reabilitarea unor imobile. Pe această listă se află și trei case memoriale care vor fi reabilitate prin intermediul unor proiecte cu finanțare europeană. Este vorba de „Casa Duiliu Zamfirescu” din Vârteșcoiu, „Casa lui Moș Ion Roată“ din Câmpuri (FOTO) și Casa Memorială „Al. Vlahuță”, din satul Dragosloveni, comuna Dumbrăveni. „Sunt case care te fac să te regăsești, care însuflețesc locul“, a afirmat președintele Cătălin Toma.

„Casa Duiliu Zamfirescu” din Vârteșcoiu a fost declarată monument istoric, în urma demersurilor făcute de președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma. „Dorim să redăm acestei case valoarea de odinioară, astfel încât românii și nu numai să poată vizita Casa Memorială Duiliu Zamfirescu”, a declarat Cătălin Toma, președintele CJ Vrancea. Terenul și casa de la Faraoanele (Vârteșcoiu), loc în care Duiliu Zamfirescu a scris o mare parte din opera literară, au fost donate Consiliului Județean de către moștenitorii scriitorului.

Consiliul Județean Vrancea continuă demersurile pentru consolidarea și restaurarea Casei Memoriale „Al. Vlahuță”, din satul Dragosloveni, comuna Dumbrăveni. În acest sens, Consiliul Județrean a făcut demersuri pentru predarea către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Compania Națională de Investiții (CNI) SA, a amplasamentului şi asigurarea condițiilor în vederea executării obiectivului de investiții „Consolidare și Restaurare Casa Memorială „Al. Vlahuță”, comuna Dumbrăveni, sat Dragosloveni”. Casa memorială „Al. Vlahuță” este un monument istoric, iar în prezent imobilul aparține Consiliului Județean Vrancea, fiind dat spre administrare către Muzeul Vrancei.

Consiliul Județean a aprobat preluarea imobilului monument istoric „Casa lui Moș Ion Roată”, din domeniul public al comunei Câmpuri în domeniul public al Județului Vrancea și declararea acestuia ca fiind bun de uz și de interes public județean. De asemenea, imobilul amintit a fost  inclus în inventarul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al Județului Vrancea, în vederea atestării. Ulterior, imobilul a fost dat în administrarea Muzeului Vrancei, cu denumirea monument istoric „Casa lui Moș Ion Roată”.

 

Sursa foto: Facebook/Muzeul Vrancei

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?